Spring til hovedindhold

Forslag

Nordjyllands Politi

Nyhed

8. april 2019

33-årig mand idømt over fire års fængsel for groft hæleri og hacking

En 33-årig mand blev i en særlig sag om hvidvask af virtuel valuta, de såkaldte bitcoins, 18. februar 2019, ved Retten i Hjørring idømt en straf på i alt 4 år og 3 måneders fængsel. Også to andre mænd er idømt straf i sagen.

Politilogo på rude

Foto: Rigspolitiet

Den 33-årige mand erkendte i Retten, at han i flere tilfælde havde modtaget større pengebeløb, som han vidste  stammede fra strafbare forhold. Disse beløb blev af den 33-årige vekslet om til virtuel valuta, de såkaldte bitcoins, og derpå sat ind på en konto i en udenlandsk bank. Derfra blev de så efterfølgende hævet af eller overført til de medgerningsmænd, der havde forsynet den 33-årige med pengene i første omgang. 

Den 33-årige blev derfor dømt for hæleri af særlig grov beskaffenhed, ligesom han ved samme lejlighed blev dømt for flere tilfælde af hacking og brugstyveri, idet han skaffede sig adgang til andres servere, hvorpå han kan bruge deres datakraft til såkaldt mining af virtuel valuta.  
 
Samlet set androg hæleriet sig for et beløb på mere end 3 millioner kr., hvilket var en medvirkende årsag til straffens længde, ligesom en reststraf fra tidligere kriminalitet også bidrog til straflængden.
 

Sådan rullede politiet sagen op

Sagen startede, da politiet fik en anmeldelse om, at to gerningsmænd igennem det seneste halvandet år havde afpresset en person, en 44-årig mand, økonomisk ved, at personen hver måned skulle betale penge til den ene af gerningsmændene. I forbindelse med afpresningen fik gerningsmændene udleveret personens nem-id med tilhørende kode med det formål at kunne misbruge afpressedes persons identitet til at opnå yderligere økonomisk udbytte. 

Forløbet kulminerede efteråret 2017, da personen henvendte sig til politiet for at anmelde sagen.  
 
I forbindelse med efterforskningen blev der ydermere konstateret, at der i forurettedes mands navn var optaget diverse lån samt misbrugt betalingskort i hans navn.
 
”Via efterforskningen af kortmisbrug fandt vi frem til en bankkonto i en udenlandsk bank, hvorpå der sås at være overførsler i Bitcoin fra den 33-årige mand,” forklarer lederen af politiets efterforskning, politikommissær Troels Jul Kjærgaard. 
 
Derpå gjorde politiet det, at man via efterforskning fik identificeret den 33-årige mand, som blev varetægtsfængslet under efterforskningen. I samarbejde med politiets nationale enhed for it-efterforskning, NC3, blev pengene, som var omvekslet til Bitcoin, sporet tilbage til den 34-åriges konto i udlandet.
 

Politiet patruljerer også digitalt

Sagens forløb og udfald vækker tilfredshed hos efterforskningslederen, politikommissær Troels Jul Kjærgaard. 
 
”For os sender den her sag et klart signal  om, at politiet også er til stede digitalt. Vi har kompetencerne, og vi er villige til at prioritere resurserne til at efterforske komplekse sager på internettet, og man kan heller ikke dér som kriminel vide sig sikker,” siger politikommissæren. 
 
De øvrige medgerningsmænd i sagen, to mænd på 44 og 32 år fra Nordjylland,  blev idømt 2 år og 3 måneders og 1 års og 3 måneders fængsel for vold og afpresning. De er endnu ikke idømt straf for deres andel i den efterfølgende økonomiske del af sagen. 
 

Pressens kontaktperson er: 

* Troels Jul Kjærgaard, politikommissær, Nordjyllands Politi, 5162 3906
 

Pressekontakt

Christian Brinck

E-mail: cbr013@politi.dk
Telefon: 51356716

Vagtcentralens pressetelefon
Telefon: 51541555

Flere nyheder

14. august 2020

Nordjyllands Politi

Politiet søger ejere til tyvekoster

Nordjyllands Politi leder nu efter ejere til formodede tyvekoster, som blev beslaglagt ved en ransagning i Aalborg den 6. august 2020. Kan man genkende sine smykker på billederne, bedes man ringe 114.

11. august 2020

Nordjyllands Politi

Aalborgs havnefront bliver hotspot

Nordjyllands Politi gør med virkning fra tirsdag den 11. august 2020 kl. 14:00 en stor del af Aalborgs populære havnefront til et hotspot. Et klart signal til borgerne om at huske at holde afstand for at reducere risikoen for coronasmitte.

7. august 2020

Nordjyllands Politi

Ældre ægtepar overfaldet – 43-årig mand fremstilles i grundlovsforhør

Nordjyllands Politi rykkede i går aftes ud til et sommerhus i Storvorde, hvor et ældre ægtepar var blevet udsat for et voldeligt overfald. En 43-årig mand er anholdt i sagen og fremstilles i grundlovsforhør i dag.

Afvis cookies