Spring til hovedindhold

Forslag

Nordjyllands Politi

Nyhed

11. januar 2022 13:03

Bøde på 35.000 DKK og kørselsforbud var blandt i alt 34 overtrædelser af cabotagereglerne

Tungvogncenter Nord, der er del af Nordjyllands Politis Færdselsafdeling, foretog den 3. - 5. januar målrettet kontrol mod lastbiler og cabotagetransporter.

Politilogo på patruljebil

Foto: Niclas Jessen

Mellem den 3. og den 5. januar 2022 udførte Tungvogncenter Nord målrettet kontrol mod lastbiler, der udfører cabotagetransporter. I alt 34 overtrædelser vedrørende cabotagereglerne blev konstateret ved kontrol af 97 lastbiler og tre varebiler. Alle paragrafferne/artiklerne i EU-forordningen blev taget i brug.

 

Særlig fokus i og omkring Århus

”Lige som de tidligere år har vi i starten af januar en målrettet cabotagekontrol, og denne gang havde vi valgt at lægge vores fokus i og omkring Århus. Når vi tager opstilling på f.eks. Århus havn går der ikke lang tid, før det rygtes i branchen via de sociale medier," udtaler politikommissær Claus Kjær-Pedersen, leder i Færdselsafdelingens Tungvogncenter Nord. 

 

Han fortsætter: "Vi oplever derfor, at der er enkelte vognmænd/chauffører, der forsøger at finde alternative ruter eller alternative metoder til at komme af med godset. Det kan være omkobling på rastepladser uden for Århus. Derfor er det også vigtigt for os, at have kombinationen af en stationær kontrolplads og kørende patruljer.”

 

Bøde på 35.000 DKK og kørselsforbud

En vognmandsvirksomhed havde eksempelvis ikke sørget for at en chauffør, der er tredjelandsstatsborger, havde fået udstedt den fornødne førerattest. Det er en bøde i den høje ende. 35.000 DKK koster sådan en forseelse – samt kørselsforbud for den pågældende chauffør.

 

Andre overtrædelser indebærer blandt andet manglende firmanavn, fejl/mangler på køretøjerne og manglende betaling af vejbenyttelsesafgift.

 

”Vi er opmærksomme på at mange lastbiler har holdt stille i juledagene, ofte i Danmark, og chaufførerne har været hjemme på juleferie i f.eks. Rumænien, Polen og de baltiske lande. Overraskende mange lastbiler med chauffører fra Fjernøsten havde ikke holdt stille, men havde kørt i juledagene”, udtaler Claus Kjær-Pedersen.

 

Grundig tjek af cabotagetransporter

Reglerne siger, at cabotagetransporter kan udføres inden for 3 eller 7 dage efter en afsluttet international transport, alt efter om der er befordret gods til Danmark, eller om der er tale om en transport til Danmark uden gods. 

 

Og disse regler bliver grundigt tjekket efter ifølge Claus Kjær-Pedersen: ”Det var der nogle stykker, der ikke var opmærksomme på. Ligesom at der var nogle vognmænd, der havde udført flere end de tre tilladte cabotagetransporter i tilslutning til en international indgående transport.” 

 

Udfordringer med danske nummerplader

Der var desuden et par udenlandske transportvirksomheder, der har lejet lastbiler i Danmark, hvorefter de udfører cabotagetransport med lastbiler indregistreret på danske nummerplader.

 

”Det giver lidt udfordringer, da vi tidligere har været vant til, at når man snakker cabotagetransport, er det foretaget med udenlandsk registrerede lastbiler,” afrunder politikommissæren. 

 

Han tilføjer: ”Enkelte overtrædelse af køre-/hviletidsbestemmelserne og takografforordningen var der også, men det er klart, at når lastbilerne har holdt stille og chaufførerne har været på juleferie, og vi som kontrolmyndighed kigger 28 dage tilbage, så er mange af dagene fri/hviledage.”

 

Pressekontakt

Christian Brinck

E-mail: cbr013@politi.dk
Telefon: 5135 6716
 
Lene Kold 
E-mail: lko024@politi.dk  
Telefon: 5173 8871

 

Maria Odgaard

E-mail: mso083@politi.dk

Telefon: 2963 7506

 

Vagtcentralens pressetelefon
Telefon: 5154 1555

12. april 2024

Nordjyllands Politi

To mænd anholdt for indbrud

Nordjyllands Politi skred i nat, den 12. april 2024, til anholdelse af to mænd, som politiet mistænker for at stå bag flere tilfælde af indbrudskriminalitet begået forskellige steder i politikredsen i løbet af de sidste måneder.

8. april 2024

Nordjyllands Politi

36-årig mand varetægtsfængslet efter knivstik

Den 36-årige mand, der søndag aften blev anholdt i forbindelse med et tilfælde af knivstikkeri begået i Hobro, er i dag, den 8. april 2024, blevet varetægtsfængslet i foreløbig fire uger. Offeret, en 35-årig mand, blev behandlet på sygehuset for sine skader, men han var dog ikke i livsfare. ​

6. april 2024

Nordjyllands Politi

48-årig mand anholdt for tricktyverier

I går aftes, den 5. april 2024 kl. 19.08, blev en 48-årig mand anholdt af Nordjyllands Politi. Politiet sigter manden for en stribe af tricktyverier. Den mistænkte er dags dato, den 6. april, blev varetægtsfængslet. ​