Spring til hovedindhold

Forslag

Undgå at blive lokket til at overføre penge

Hvis du bliver kontaktet af en person, der forsøger at lokke dig til at overføre penge til vedkommende, skal du være kritisk. Du kan risikere, at personen forsøger at få dig til at overføre pengene på et falsk grundlag. Det kan fx være, at personen har kontaktet dig via sociale medier, en dating-side eller ringer dig op og udgiver sig for at være en anden.

Gode råd til at forebygge svindel med pengeoverførsler
Overfør aldrig penge til personer, hvor du ikke er sikker på deres sande identitet. Stol ikke på, at folk, der kontakter dig uopfordret, er den, de udgiver sig for at være. Vi anbefaler at tage kontakt til vedkommende via andre kanaler for at få bekræftet henvendelsens troværdighed.
Hvis en bekendt kontakter dig fra udlandet for at få penge, så ring til personen eller personens nære omgangskreds og få bekræftet historien.
Virksomheder eller offentlige myndigheder vil aldrig ringe og bede dig om at overføre penge, udlevere dit NemID, kontooplysninger osv.
Hvis du bliver kontaktet over telefon og er det mindste i tvivl om henvendelsens troværdighed, så kontakt virksomheden eller myndigheden, som afsenderen udgiver sig for at være fra, og spørg ind til henvendelsen.
Hvis du mistænker at være blevet udsat for kontaktbedrageri, skal du straks stoppe enhver bankoverførsel. Kontakt din bank og tjenesten, du brugte til overførslen.
Hvis henvendelsen er mistænksom, er det ikke nok at google telefonnummeret eller e-mailadressen. Kontakt i stedet virksomheden direkte, og spørg ind til henvendelsen. Gerningsmanden kan få telefonnumre og e-mailadresser til at se ud som om, at de kommer fra myndigheder, pengeinstitutter osv.

Er skaden sket?

Hvis du er blevet udsat for økonomisk svindel på nettet, bør du anmelde det til politiet.

Anmeld