Spring til hovedindhold

Forslag

Undgå at blive snydt af deepfakes

Deepfakes er en teknologi, hvor man ved hjælp af kunstig intelligens kan manipulere menneskers stemmer og ansigter, og på den måde skabe en tro digital "kopi" af en person.

Du kender måske allerede teknologien fra eksempelvis Snapchats "Faceswap-funktion", og den kan også misbruges af kriminelle til at ringe til dig og give sig ud for at være eksempelvis et familiemedlem, din bankrådgiver eller en anden person, du kender og har tillid til.

 

Der er god grund til at være skeptisk over for deepfakes – men der er ingen grund til at gå i panik. Hvis du får et opkald fra en ven, et familiemedlem eller en bekendt, der virker mistænkeligt, så følg de gode råd til at spotte forsøg på svindel med deepfakes herunder.

 

En lille smule ekstra opmærksomhed og sund fornuft kan gøre livet svært for svindlerne.

Gode råd
Svindlere vil typisk anvende deepfakes til at udgive sig for at være et familiemedlem, en bekendt, eller en repræsentant fra banken eller myndighederne. Vær kritisk, hvis vedkommende eksempelvis beder dig om at overføre penge til en konto, du ikke kender, eller beder om at få dine kort- eller MitId-oplysninger. Husk, at banker og myndigheder aldrig vil bede dig overføre penge eller udlevere dine personlige oplysninger over telefonen.
Deepfake-teknologien gør det nemt at manipulere stemmer. Ofte skal der ikke mere end et par sekunders optagelse af en stemme til, for at kriminelle kan udvikle en kopi. Hvis du har mistanke om, at personen i den anden ende af røret eller videoopkaldet er ægte, så stil en række "kontrolspørgsmål", som kun den virkelige person – eksempelvis dit barnebarn eller din kæreste - ville kunne svare på. På den måde kan du sikre dig, at der ikke er tale om forsøg på svindel.
Deepfake-teknologien er højt udviklet – men den er ikke perfekt. Hvis du får et opkald, så lyt efter afvigelser i stemmens tonefald og tempo. Sætninger, der enten er unaturligt korte eller hakker meget, kan også være et tegn på deepfakes, ligesom du også med fordel kan lytte efter formuleringer, der afviger fra dem, personen ellers ville bruge.
Der er flere måder at spotte deepfake-teknologi på i videoer. Hvis billedet hovedsageligt er uskarpt omkring personens ansigt, eller hvis ansigtet bliver uskarpt, hvis personen holder en hånd op foran det, kan det være tegn på deepfake. Vær også opmærksom på manglende eller unaturlige blink med øjnene eller andre ansigtsbevægelser, samt om hudtonen er anderledes nær omridset af personens ansigt.

Er skaden sket?

Hvis du er blevet udsat for økonomisk svindel på nettet, bør du anmelde det til politiet.

Anmeld