Spring til hovedindhold

Forslag

Østjyllands Politi

Nyhed

12. januar 2023 09:25

Øget trængsel på Aarhus Havn i forbindelse med ankomst af amerikanske soldater og militærudstyr

For første gang nogensinde vil Aarhus Havn i næste uge blive anvendt af det amerikanske militær i forbindelse med ankomsten af et skib med militært materiel ombord. Østjyllands Politi er opmærksomme på en mulig øget trængsel på havnen samt synligt amerikansk militær i og omkring Aarhus C.

Kredslogo for Østjyllands Politi

Foto: Østjyllands Politi

I næste uge ankommer ca. 600 stk. amerikansk militært materiel og køretøjer til Aarhus Havn med det civile fragtskib ARC Independence. Det sker, når byen for første gang nogensinde lægger havn til værtsnationsstøtte til USA – også kaldet Host Nation Support.

Det amerikanske materiel skal efterfølgende fragtes videre til Østeuropa på landjorden på grund af en planlagt rotation af amerikanske tropper. Østjyllands Politi forventer i den forbindelse, at der muligvis kan opstå en øget trængsel på Aarhus Havn i de dage, hvor skibet skal losses og materiellet køres videre ud i Europa.

”Vi har en formodning om, at der muligvis kan opstå kortvarige trafikale trængsler på havnen, når det militære materiel skal fragtes videre i Europa. Havnen er dog i forvejen godt gearet til at håndtere den daglige trafik, så vi tror ikke, der bliver nogle større udfordringer – men vi følger situationen nøje,” siger politidirektør i Østjyllands Politi Kirsten Dyrman.

Østjyllands Politi har en forventning om, at havnen vil blive belastet med op mod 50 ekstra lastbiler i døgnet i forbindelse med opgaven.

Midlertidigt militært område og amerikanske soldater i Aarhus

I forbindelse med fragtskibets ankomst til Aarhus bliver der oprettet et midlertidigt militært område – også kaldet et MMO – på et mindre område af Omniterminalen på Aarhus Havn. Der er i forvejen ikke adgang for offentligheden på terminalen, så Østjyllands Politi har ingen formodning om, at borgerne bliver påvirket af det midlertidige militære område.

”Vi regner ikke med, at operationen kommer til at påvirke østjydernes hverdag, men vi har en forventning om, at borgerne muligvis kan støde på amerikanske soldater i området omkring Aarhus Havn og Aarhus midtby,” siger politidirektør Kirsten Dyrman og tilføjer, at hun håber, amerikanerne vil føle sig godt taget i mod, når de færdes i byen.

Det midlertidige militære område på Aarhus Havn vil være gældende fra i løbet af fredag formiddag den 13. januar 2023 og frem til den 12. februar 2023. Der vil være tydelig skiltning i det område, hvor MMO’et er gældende. 

Opgaven på Aarhus Havn er gennemført af Forsvaret, og foruden Østjyllands Politi deltager også Hjemmeværnet og en række øvrige civile aktører og relevante myndigheder.

Læs mere om Host Nation Support på Forsvarets hjemmeside her.

 

Østjyllands Politi, MMO på Aarhus Havn

 

Fakta:

Den danske værtsnationsstøtte består i at støtte en planlagt rotation af amerikanske enheder til Operation Atlantic Resolve – USA’s styrkede tilstedeværelse i Europa. Atlantic Resolve har i en årrække haft til formål at demonstrere US evne og vilje til at forstærke NATO og alliancepartnere i Østeuropa med kampstyrker.

USA har tidligere sendt materiel gennem Danmark i forbindelse med øvelsesaktivitet i Europa og senest i Esbjerg, hvor 44 amerikanske militærhelikoptere anløb med skib i august 2022.

Kilde: Forsvarskommandoen 

 
 

Pressekontakt

E-mail: ojyl-presse@politi.dk
Telefon: 2269 1087

 

Kontakt vagtchefen hverdage efter kl. 15.30 og i weekenderne. Der henstilles til, at opkald vedr. døgnrapporten i weekenden sker i tidsrummet kl. 10.00 til 13.00.

Telefon: 8618 2877

27. marts 2024

Østjyllands Politi

46-årig mand anholdt efter drab på 41-årig

Østjyllands Politi har tirsdag aften anholdt en 46-årig mand kort tid efter, at en 41-årig mand blev dræbt af knivstik på Retspsykiatrisk Afdeling i Skejby. De pårørende er underrettet.

22. marts 2024

Østjyllands Politi

29 anholdte: Østjysk indbrudsindsats fortsætter – for det gør tyvene også

Østjyllands Politi har de seneste par måneder arbejdet intensivt med at nedbringe antallet af indbrud, og det har givet resultater. Men i påskeferien er tyvene normalt ekstra aktive, og politiet beder derfor borgerne om at være særligt opmærksomme i den kommende uge.

20. marts 2024

Østjyllands Politi

Idømt et års fængsel for lang række butikstyverier

Retten i Aarhus har idømt en 40-årig mand et års fængsel for flere end 70 forskellige tilfælde af tyveri og berigelseskriminalitet. Kriminaliteten er primært blevet begået sidste år i butikker og forretninger i det centrale Aarhus i form af diverse forskellige indbrudstyverier.