Spring til hovedindhold

Forslag

Østjyllands Politi

Nyhed

5. november 2020 12:02

Tiltalt for at ville købe 83 skydevåben

Retten i Horsens tager fredag hul på en spektakulær sag om køb af 83 skydevåben via det såkaldte ”dark web” til en købspris på mere end 600.000 danske kroner.

Særlig Efterforskning Vest

Foto: Østjyllands Politi

Det er politiets specialenhed Særlig Efterforskning Vest, der har rejst tiltale mod to udenlandske mænd for, via dark web, at ville købe først 20 og derefter 63 skydevåben med tilhørende ammunition, mens to andre mænd og en kvinde er tiltalt for at skulle hente våbnene i Danmark og fragte dem videre til Sverige.

”Det er rigtig mange våben, og det er mig bekendt en af de største sager om våbenkøb på nettet i Danmark,” siger konstitueret advokaturchef i Særlig Efterforskning Vest, Sine Cully.

Våbnene nåede dog aldrig til Sverige, idet de fem involverede personer sidste år blev anholdt i to koordinerede aktioner mellem Særlig Efterforskning Vest, svensk politi og amerikanske Homeland Security Investigations (HSI). Først da de blev anholdt, fandt de fem personer ud af, at det ikke var rigtige våbenhandlere, men politiet, de havde handlet med på nettet.

 

Anholdt i Danmark og Sverige

Den første anholdelse i sagen blev foretaget den 24. juli 2019. Her blev en 39-årig rumænsk statsborger anholdt i Vamdrup, da han modtog og kvitterede for en pakke som han troede indeholdte 20 skydevåben.

Efter anholdelsen fortsatte de formodede bagmænd forhandlingerne om køb af våben og ammunition via krypterede kommunikationskanaler. De betalte på forhånd 5000 dollars i bitcoints, og det blev aftalt, at der den 9. november 2019 skulle ske endnu en levering – denne gang af 25 våben på rastepladsen ved Ejer Bavnehøj.

Her sad civilklædte politifolk klar, da en 37-årig serbisk mand og en 33-årig serbisk kvinde mødte op og medbragte 25.500 euro i kontanter. Kvinden blev i bilen, mens manden tog kontakt til de civilklædte politifolk og fik fremvist våbnene. Men da han gjorde klar til at aflevere pengene, slog betjentene til og anholdt dem begge. De er nu tiltalt for at have forsøgt at afhente 25 våben i Danmark med henblik på at transportere våbnene til Sverige

De sidste to tiltalte, en 34-årig svensk statsborger og en 34-årig serbisk statsborger, der efter politiets opfattelse er bagmændene til våbenkøbene, blev også den 9. november 2019, efter anmodning fra Særlig Efterforskning Vest, anholdt af svensk politi og efterfølgende udleveret til Danmark.

 

Op til 12 års fængsel

Anklagemyndigheden har tiltalt alle fem for overtrædelse af straffelovens § 192 a, med en straframme på otte år, ved at have forsøgt at anskaffe sig skydevåben og ammunition under særligt skærpende omstændigheder. For de to bagmænd er der desuden nedlagt påstand om, at retten skal anvende straffelovens § 88, der kan forhøje strafferammen med fængsel indtil 12 år.

Ingen af de tiltalte er danske statsborgere, og der nedlægges derfor også påstand om, at de alle fem skal udvises af Danmark med indrejseforbud for bestandigt.

Det forventes, at der falder dom i sagen den 15. december 2020.

 

**

 

Pressekontakt

Konst. advokaturchef, Sine Cully, på telefon 3070 8976

Pressekontakt

E-mail: ojyl-presse@politi.dk
Telefon: 2269 1087

 

Kontakt vagtchefen hverdage efter kl. 15.30 og i weekenderne. Der henstilles til, at opkald vedr. døgnrapporten i weekenden sker i tidsrummet kl. 10.00 til 13.00.

Telefon: 8618 2877

27. oktober 2021

Østjyllands Politi

Opdatering på branden i Pindstrup

Der vil være synlig røg over Pindstrup i en meget lang periode på grund af branden ved virksomheden Kronospan – Novopan Træindustri.

27. oktober 2021

Østjyllands Politi

Brand i Pindstrup – opfordring til borgerne

En stor bunke træspåner hos Novopan Træindustri på Fabriksvej 2 i Pindstrup har været i brand siden tirsdag morgen, og det forventes, at ilden kommer til at brænde længe endnu – formentligt flere dage.

18. oktober 2021

Østjyllands Politi

Tiltalt for at producere 430 kilo amfetamin

11 personer er nu blevet tiltalt i en omfattende narkosag, hvor to mænd ifølge anklageskriftet har været bagmænd i et stort netværk, der producerede og solgte store mængder amfetamin.