Spring til hovedindhold

Forslag

Østjyllands Politi

Nyhed

16. oktober 2020 14:40

To mænd kendt skyldige i racisme og hærværk

To mænd på 28 og 39 år er fredag ved Retten i Randers blevet kendt skyldige i racisme og flere tilfælde af hærværk, heriblandt på den jødiske gravplads i Randers.

Retten i Randers udefra højre side

Foto: Østjyllands Politi

De to mænd er begge kendt skyldige i krænkelse af gravfreden og i at have begået groft hærværk på den jødiske gravplads i Randers natten til den 9. november 2019, hvor de hældte maling på 84 gravsten, væltede seks gravsten og satte et klistermærke med en jødisk davidsstjerne med teksten ”Jude” på en af gravstenene. De er også kendt skyldige i samme nat at have begået hærværk på en bygning på Rådmands Boulevard i Randers, hvor de havde kastet maling på facaden, der er dekoreret med to davidsstjerner.

Derudover er begge mænd kendt skyldige i at have overmalet en regnbuefarvet mangfoldighedsbænk, der stod på Stadion Allé i Aarhus i juli 2019. Bænken fik også påsat klistermærker med et logo tilhørende Den Nordiske Modstandsbevægelse, og der blev efterfølgende på hjemmesiden nordfront.dk delt billeder og en tekst, hvis indhold var truende, forhånende eller nedværdigende over for homoseksuelle personer.

I alle tre tilfælde er de to mænd også kendt skyldige i overtrædelse af den såkaldte racismeparagraf.

”Jeg er meget tilfreds med, at retten har fundet det bevist, at det var de to tiltalte, der stod bag disse tre grove tilfælde af hærværk, og at retten var enig med anklagemyndigheden i, at hærværket samtidig var en overtrædelse af racismeparagraffen, og at handlingerne dermed var en besked med det formål at true, forhåne eller nedværdige bestemte grupper på grund af deres tro, etniske oprindelse og seksuelle orientering,” siger anklager Cathrine Brunsgaard Jacobsen.

 

Kendt skyldige i alle forhold

Den 39-årige mand, som politi og anklagemyndighed mener har haft en ledende rolle i Den Nordiske Modstandsbevægelse, blev også dømt for at stå bag hærværket mod Spartakus Bogcafé i Studsgade i Aarhus i september 2019, hvor der blev påklistret plakater med foreningens navn og malet graffiti på bygningen.

Han blev desuden dømt for flere overtrædelse af racismeparagraffen ved i perioden fra marts 2018 til december 2018 på et russisk socialt medie at have delt syv opslag, hvor han med tekst og billeder har truet, forhånet eller nedværdiget både jøder og personer med mørk hudfarve eller anden etnisk oprindelse.

Den 39-årige mand fik en dom på et års fængsel, hvoraf han allerede har afsonet cirka fire måneder, idet han sad varetægtsfængslet fra november 2019 til marts 2020. Han udbad sig betænkningstid i forhold til en eventuel anke.

”Der er tale om en speciel sag, hvor det ikke umiddelbart har været muligt for anklagemyndigheden at finde lignende fortilfælde. Derfor skal vi i anklagemyndigheden have læst dommens præmisser, inden vi kan forholde os til den udmålte straf,” siger anklager Cathrine Brunsgaard Jacobsen.

Den 28-årige mand blev kendt skyldig i alle de syv forhold, han var tiltalt for, men retten har endnu ikke afsagt endelig dom mod ham, da man afventer nogle nærmere undersøgelser af hans personlige forhold, som kan få indflydelse på strafudmålingen.

 

**

 

Pressekontakt

Anklager Cathrine Brunsgaard Jacobsen, telefon 4137 0936

Pressekontakt

E-mail: ojyl-presse@politi.dk
Telefon: 2269 1087

 

Kontakt vagtchefen hverdage efter kl. 15.30 og i weekenderne. Der henstilles til, at opkald vedr. døgnrapporten i weekenden sker i tidsrummet kl. 10.00 til 13.00.

Telefon: 8618 2877

21. februar 2024

Østjyllands Politi

Indbrud blev til røveri: 47-årig idømt to års fængsel

En 47-årig mand blev ved Retten i Aarhus idømt to års fængsel for tre indbrud, hvoraf det ene udviklede sig til et røveri.

19. februar 2024

Østjyllands Politi

Ni indbrudstyve anholdt i løbet af en uge

Østjyllands Politi har i disse dage et særligt fokus på at få sat en stopper for de mange indbrud, som borgerne i politikredsen har været ramt af over de seneste ugers tid. Indsatsen har blandt andet budt på anholdelser af ni mistænkte gerningsmænd i løbet af den seneste uges tid, og efterforskningsarbejdet af de mange anmeldelser fortsætter. Gerningsmændene har både begået indbrud i private boliger og butikker, sidstnævnte primært i og omkring det centrale Aarhus.

2. februar 2024

Østjyllands Politi

Politiet fandt narko og patroner under ransagninger i Lystrup

Østjyllands Politi var fredag til stede i et område omkring Elstedhøj i Lystrup, hvor betjente og hunde søgte efter ulovlige genstande. Det skete efter, at der tidligere er fundet skydevåben gemt i området.