Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

12. juli 2024 06:00

Danske politifolk til Lampedusa

Det danske patruljebådsbidrag til Frontex, som politiet og forsvaret er sammen om, er flyttet fra Symi i Grækenland til den italienske ø Lampedusa tæt på den tunesiske kyst.

Patruljebaadsbidrag Lampedusa juli 2024

Siden 2019 har Danmark haft et sejlende Frontex-bidrag i Grækenland med en besætning bestående af politifolk og ansatte fra forsvaret. Siden sommeren 2020 har bidraget været indsat ved øen Symi, men er nu rykket til den italienske ø Lampedusa, som er et såkaldt hotspot, der sidste år modtog omkring 100.000 irregulære migranter. Danmark har derfor efter anmodning fra Frontex flyttet bidraget til Italien for at støtte grænsekontrollen til søs i farvandet omkring Lampedusa.

 

Opgaverne, som de danske udsendte skal løse på Lampedusa, er de samme som ved den græske ø Symi. Der er tale om at bistå de italienske myndigheder med maritim grænseovervågning i form af kystnær patruljering samt at indgå i søredningsopgaver, enten på eget initiativ eller på anmodning fra de italienske myndigheder.

 

"Hovedopgaven er at assistere de italienske myndigheder med at håndtere irregulære migranter i farvandet ved Lampedusa. Når migranter modtages af de italienske myndigheder og Frontex, vil de blandt andet blive tilset af sundhedspersonale, registreret og overdraget til Røde Kors," fortæller sektionsleder Signe Højland Jensen fra Rigspolitiet.

 

Ud over at bistå med søredninger skal de danske politifolk reagere på mistænkelige forhold i farvandene rundt om Lampedusa. Det gælder for eksempel sager vedrørende menneskesmugling eller smugling af våben og narko.

 

Samarbejde til søs

Det danske bidrag indgår i en større italienskledet Frontex-operation, som har til formål at yde teknisk og operationel bistand til Italien ved landets ydre grænser for at kontrollere ulovlige migrationsstrømme, bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet og for at styrke det europæiske samarbejde om kystvagtfunktioner og retshåndhævelsesaktiviteter. I operationen indgår og samarbejder Italien, Frontex og medlemslandene, herunder Danmark, om opgaver til lands, til vands og i luften. Langt størstedelen af tiden vil opgaven for det danske patruljebådsbidrag være patruljering op til 12 sømil fra Lampedusas kyst som en integreret del af beskyttelsen af og kontrollen med EU's ydre grænser.

 

Rigspolitiet har det overordnede ansvar for det danske patruljebådsbidrag og samarbejdet med Frontex, mens Forsvarskommandoen har ansvaret for maritim sikkerhed og søredning samt praktiske forhold vedrørende driften af patruljebåden, der bruges til opgaven. Der er i alt fem politifolk inklusiv en politileder udsendt ad gangen til Lampedusa. Bidraget består af to besætninger med hver to politifolk og fire fra forsvaret.

 

Der er en italiensk forbindelsesofficer ombord på bidraget under alle patruljer, ligesom der også er en dansk forbindelsesofficer fra Forsvarskommandoen indsat i operationens internationale koordinationscenter i Rom. På den måde håndteres den danske indsats i et tæt samarbejde mellem dansk politi og forsvar samt Frontex og de italienske myndigheder.

 

"Vi har haft et glimrende samarbejde med Forsvarskommandoen i Grækenland om denne vigtige og relevante opgave for Danmark med at bidrage til beskyttelsen af EU's ydre grænser og ser frem til at fortsætte samarbejdet på den nye lokation," siger Signe Højland Jensen fra Rigspolitiet.

 

Ny lokation betyder flere hændelser

Sidste år oplevede EU den største tilstrømning af irregulære migranter siden migrationskrisen i 2015 og 2016. Ifølge Frontex var der ca. 380.000 såkaldte irregulære grænsekrydsninger, hvor ca. 40 pct. fandt sted på "den centrale middelhavsrute" fra Nordafrika til Italien og Malta. Lampedusa tog imod en stor andel af dem, ca. 100.000 i runde tal. I modsætning til den græske ø Symi er der på Lampedusa et stort modtagecenter, som screener de ankomne irregulære migranter og fordeler dem videre rundt i Italien.

 

"Ruter for migration ændrer sig løbende. Menneskesmuglerne er kreative og finder hele tiden nye veje. Men Lampedusa er et af de hotspot, der bliver ved med at modtage mange irregulære migranter blandt andet som følge af øens geografiske placering," forklarer Signe Højland Jensen fra Rigspolitiet.

 

 Fakta om Frontex
Frontex er EU's grænse- og kystvagtagentur, der i samarbejde med medlemslandene forvalter EU's ydre grænser med særligt fokus på at forhindre ulovlig migration, bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet og bistå EU-landene med opgaver vedrørende tilbagesendelse af udlændinge uden lovligt ophold i EU. Frontex's operationelle aktiviteter omfatter indsatser til lands, til vands og i luften.
De danske udsendte til Frontex kommer fra politiet, forsvaret og udlændingemyndighederne. Dansk politi udsender årligt ca. 60-70 politifolk til Frontex. I tillæg til de operative bidrag har dansk politi to eksperter og en forbindelsesofficer udstationeret til Frontex's hovedkvarter i Warszawa.

 

Kontakt en pressemedarbejder i Rigspolitiet

Pressetelefon: 4174 0440

E-mail: presse@politi.dk

6. juni 2024

Rigspolitiet

Rigspolitiet har underskrevet kontrakt om indkøb af ny karabin

I 2023 påbegyndte politiet en udskiftning af sine våben med indkøb af en ny tjenestepistol. Nu er der også indgået en aftale om levering af en ny karabin til politiet - det bliver SIG Sauer MCX.

5. juni 2024

Rigspolitiet

Politiet opfordrer: Fortæl os, hvis du har et overvågningskamera

Fotos og videoer er ofte afgørende, når politiet skal opklare alvorlig kriminalitet som for eksempel voldtægt eller drab. Af den årsag opfordrer politiet alle med overvågningskameraer til at registrere dem i Politiets Kameraregister, POLCAM.

27. maj 2024

Rigspolitiet

Henriette Rosenborg Larsen bliver ny politidirektør i Sydøstjyllands politi

Henriette Rosenborg Larsen er ved kongelig resolution af 22. maj 2024 udnævnt til politidirektør i Sydøstjyllands politi med tiltrædelse den 1. august 2024.