Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

13. maj 2020 13:02

Fire anholdt i sag om bombetrusler via Aula

Fire unge mænd blev onsdag morgen anholdt i en stor koordineret politiaktion. De anholdte mistænkes for at have været involveret i udsendelsen af en række bombetrusler via skolernes kommunikationsplatform, Aula, i november sidste år.

Da politiet onsdag morgen slog til på fire adresser i Nordsjælland, på Frederiksberg og på Fyn, var det den foreløbige kulmination på mange måneders intenst efterforskningsarbejde.

Lang og kompliceret efterforskning

I november 2019 modtog skoler rundt om i landet bombetrusler indgivet via skolernes kommunikationsplatform  – også kendt som Aula – hvilket flere steder resulterede i evakueringer. Politiet nedsatte en efterforskningsgruppe i Midt- og Vestjyllands Politi, hvor den første trussel var blevet modtaget. 

Herfra har man med hjælp fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) kørt en massiv efterforskning, som altså onsdag resulterede i de fire første anholdelser i sagen.

”Bombetrusler er noget, vi tager meget alvorligt. Derfor er det glædeligt, at vi er kommet så langt, at vi kan komme i gang med teknisk efterforskning og afhøringer,” siger Hans Roost, som er politiinspektør og leder af efterforskningen ved Midt- og Vestjyllands Politi, og fortsætter:

”Det har været en lang og kompliceret efterforskning, som er foregået på tværs af politikredse og online, men samarbejdet med efterforskerne her i kredsen og Rigspolitiets NC3 har været fantastisk godt”.

 

Muligvis flere anholdelser

De fire anholdte, som er i alderen 13-18 år, mistænkes for at være involveret i 17 bombetrusler mod skoler i fem forskellige politikredse. Men Hans Roost tror, at der vil komme flere anholdelser i sagen.

”De unge er formentlig del af en hackergruppe, så vi har en formodning om, at der er flere involverede. Det skal afhøringerne og den videre efterforskning afdække. Vi har konfiskeret en del telefoner og computere, som vi nu sender til undersøgelse hos NC3. Det er en alvorlig forbrydelse, der er begået, og vi arbejder videre med at finde alle involverede – efterforskningen er langt fra færdig,” slår han fast.

 

Ikke typisk hacking

Politiinspektør Claus Birkelyng, som er leder af Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, er enig i vurderingen af, at der sandsynligvis er flere involveret i truslerne. Han understreger dog også, at selvom de anholdte er del af en såkaldt hackergrupper, er der ikke tale om, at Aula er blevet hacket i klassisk forstand.

”Aula er ikke blevet hacket på den måde, man kender det fx fra film. Her er nok snarere tale om, at nogle børn og unge er blevet franarret deres brugernavn og password i forbindelse med et online-spil, som gerningsmændene så har brugt til at få adgang. Man kan sige, at de ikke har brudt døren op, men snarere har narret sig til nøglen og låst sig ind,” forklarer han, men understreger samtidig, at anvendelse af andres brugernavn og password uden de pågældendes samtykke, også er en overtrædelse af straffeloven.

 

Få styr på sikkerheden

Claus Birkelyng opfordrer derfor til, at man taler med sine børn om it-sikkerhed, og advarer mod at dele brugernavn og password. Han siger også, at man som voksen bør benytte lejligheden til at kigge egne passwords efter i sømmene.

”Der skal ikke så meget til for at styrke sin it-sikkerhed markant, men mange af os er ikke gode nok til at få det gjort,” siger han.

 

Sådan sikrer du dig

 • Lav et stærkt kodeord. Tidligere anbefalede man hyppige skift af passwords, men nu er anbefalingen at bruge lange passwords, der  består af både små og store bogstaver samt tegn, og som er sværere at bryde.
 • Brug ikke det samme password alle steder. 
 • Lad ikke kodeord ligge og flyde
 • Del aldrig dit brugernavn og password med andre – hverken på nettet eller i den virkelige verden
 • Genbrug ikke tidligere kodeord eller kodeord som du bruger på andre hjemmesider
 • Har du mistanke om at andre har fået adgang til dit eller dit barns brugernavn og password, så skift det.
 • Læs mere om, hvordan du sikrer dig og dit barn på nettet på www.sikreside.dk 
 • Gode råd om password findes på www.sikkerdigital.dk  

  For yderligere information kontakt:

  Rigspolitiets pressetjeneste på telefon: 41740440
  Midt- og Vestjyllands Politis presse: 51731906
  Pressechef for Aula i KOMBIT, Henrik Kirkeskov: 40601447
 

Pressekontakt

Tlf.: 4174 0440
E-mail: presse@rigspoliti.dk

Flere nyheder

13. januar 2021

Rigspolitiet

9600 bilister blev sigtet for at køre for stærkt i uge 1

I perioden fra mandag den 4. januar til søndag den 10. januar 2021 gennemførte politiet målrettede indsatser mod hastighedsoverskridelser overalt i Danmark.

3. januar 2021

Rigspolitiet

Politiet gennemfører fartkontroller i uge 1

Politiet landet over gennemfører fra mandag den 4. januar til søndag den 10. januar 2021 en målrettet indsats mod hastighedsovertrædelser.

30. december 2020

Rigspolitiet

Over 1.200 bilister kørte bil i påvirket tilstand i juleperioden

I perioden fra torsdag den 26. november til lørdag den 26. december 2020 gennemførte politiet de traditionelle juletrafikkontroller i trafikken.