Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

29. juni 2020 09:52

Gennemgang skal sikre korrekt sletning af alle advokat/klient-samtaler

Når politiet gennemfører indgreb i meddelelseshemmeligheden i form af aflytning, vil det regelmæssigt forekomme, at der som led i indgrebet også indgår såkaldte klientsamtaler mellem den aflyttede og dennes forsvarer.

Hvis politiet bliver bekendt med, at en sådan samtale er i gang, skal aflytningen bringes til ophør og optagelser heraf straks tilintetgøres. I en konkret sag fra maj 2020 har Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) rettet henvendelse til Rigspolitiet, da det under retssagen var konstateret, at nogle klientsamtaler ikke var blevet slettet, selv om SØIK havde anmodet Rigspolitiet herom. På baggrund af henvendelsen har Rigspolitiet konstateret, at klientsamtaler ikke altid slettes i det omfang, som de skal.

Rigspolitiet har derfor besluttet sammen med politikredsene at gennemgå samtlige sager, hvor politikredsene siden det nuværende aflytningssystems indførelse i 2017 har anmodet om sletning af klientsamtaler. Der er tale om cirka 1150 anmodninger i det hele, og gennemgangen vil foregå under sædvanligt tilsyn af anklagemyndigheden. Politiet og anklagemyndigheden vil kontakte forsvarsadvokaterne i de sager, hvor der ikke er sket sletning.

”Forsvarsadvokater skal naturligvis kunne stole på, at telefonsamtaler med deres klienter altid håndteres i fuld overensstemmelse med retsplejelovens regler. Det er meget beklageligt, at vi kan konstatere, at det øjensynligt ikke er sket fuldt ud. Vi gennemgår nu alle sletteanmodninger for at sikre os, at sletningerne er foretaget fuldt ud, og vi vil orientere de berørte forsvarere, hvis dette ikke har været tilfældet”, siger rigspolitichef, Thorkild Fogde.

Politiets gennemgang af samtlige anmodninger om sletning af klientsamtaler i perioden fra januar 2017 til maj 2020 forventes at være færdiggjort i august 2020.
 

Kontakt en pressemedarbejder i Rigspolitiet

Pressetelefon: 4174 0440

E-mail: presse@politi.dk

22. marts 2024

Rigspolitiet

Politiet styrker brugen af kropskameraer i udvalgte operative opgaver

Fem politikredse, Sydøstjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi, Fyns Politi og Københavns Vestegns Politi, iværksætter en mere systematisk anvendelse af krops- og hjelmkameraer i forskellige operative opgaver

9. februar 2024

Rigspolitiet

Skal politiet have strømpistoler som et supplerende magtmiddel?

Det spørgsmål skal et nyt pilotprojekt give svar på. Tre udvalgte politikredse skal i løbet af de næste par år teste, om strømpistoler fremadrettet skal kunne bruges af politiet i særlige tilfælde og dermed indgå i politiets magtmidler.

28. januar 2024

Rigspolitiet

Giv et smil til skolepatruljerne i den sureste uge

For høj hastighed, uopmærksomhed og aggressiv adfærd er bare nogle af de ting landets skolepatruljer oplever, når de dagligt passer på deres venner ved skolevejene, og det er en adfærd, der skaber utryghed.