Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

21. februar 2017 05:00

Kriminalitet 2016

Kriminaliteten i Danmark ligger fortsat på et historisk lavt niveau. Antallet af straffelovsanmeldelser i 2016 er således på niveau med 2014, hvor kriminaliteten var på det næstlaveste niveau i perioden 2007-2016. Kun i forhold til 2015, hvor kriminalitetsniveauet var det laveste i de seneste 10 år, er der i 2016 sket en mindre stigning på ca. 4 pct.

Politilogo på rude

Foto: Rigspolitiet

Udviklingen i 2016 skyldes primært stigninger i antallet af anmeldelser om vold, bedrageri og sædelighedsforbrydelser. Derimod blev færre udsat for indbrud i 2016 og antallet af anmeldelser om eksempelvis hærværk er også faldet.

 

Indbrudskriminaliteten er i bund

Der blev begået knapt 1.300 færre indbrud i privat beboelse i 2016 end i 2015, hvilket svarer til et fald på knapt 4 procent. Det er det laveste niveau i perioden 2007-2016.  Samtidig er der i 2016 sket et fald i antallet af indbrud i erhvervsejendomme med knapt 2.000 anmeldelser, hvilket svarer til mere end 10 procent.

 

Stærk rocker- og bandeindsats giver resultater

Politiet har i 2016 prioriteret en stærk rocker- og bandeindsats, hvor et stort antal rocker- og bandemedlemmer er blevet stillet til ansvar for deres kriminelle handlinger. Således har der gennemsnitligt været fængslet omkring 300 rocker- og bandemedlemmer, hvilket er væsentligt over politiets målsætning for 2016 om, at 225 skal være bag tremmer.

 

Regeringen har i januar 2017 fremlagt udspillet ”Bander bag tremmer”, som sætter yderligere fokus på bekæmpelsen af rocker- og bandekriminaliteten.

 

Kriminaliteten falder i de særligt udsatte boligområder

Endeligt er det glædeligt, at indsatsen i de særligt udsatte boligområder har haft effekt. Den samlede straffelovskriminalitet i de såkaldte særligt udsatte boligområder faldt således med 9 procent fra 2015 til 2016.

 

Flere anmeldelser af vold og sædelighedsforbrydelser

Der er ikke nogen entydig forklaring på stigningerne inden for vold og sædelighedsforbrydelser. En del af stigningen i antallet af anmeldelser om vold på 25 procent kan tilskrives en ændret anmeldelsespraksis for arbejdsrelateret vold. Udviklingen i antallet af voldtægter, der er steget med 54 procent kan være et resultat af kampagner, der har haft til formål at tilskynde forurettede til at anmelde voldtægt, ligesom det kan ses i sammenhæng med, at der i 2016 er sket en præcisering af måden at registrere sagerne på.

 

På sædelighedsområdet, hvor antallet af anmeldelser samlet er steget med 48 procent, medfører digitaliseringen, at antallet af sager om seksuelle krænkelser på nettet vokser. Med til billedet hører dog også, at udviklingen inden for sædelighedskriminalitet præges af et mindre antal meget omfangsrige sagskomplekser, hvor den samme person er anmeldt for en række ensartede forhold.

 

Bedrageri – særligt på nettet – stiger fortsat

Antallet af anmeldelser om økonomisk kriminalitet er steget med 16 procent, hvor især databedrageri, bedrageri og underslæb tegner sig for hovedparten af stigningen.

 

Kriminalitetsudviklingen 2016

Kontakt en pressemedarbejder i Rigspolitiet

Pressetelefon: 4174 0440

E-mail: presse@politi.dk

22. marts 2024

Rigspolitiet

Politiet styrker brugen af kropskameraer i udvalgte operative opgaver

Fem politikredse, Sydøstjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi, Fyns Politi og Københavns Vestegns Politi, iværksætter en mere systematisk anvendelse af krops- og hjelmkameraer i forskellige operative opgaver

9. februar 2024

Rigspolitiet

Skal politiet have strømpistoler som et supplerende magtmiddel?

Det spørgsmål skal et nyt pilotprojekt give svar på. Tre udvalgte politikredse skal i løbet af de næste par år teste, om strømpistoler fremadrettet skal kunne bruges af politiet i særlige tilfælde og dermed indgå i politiets magtmidler.

28. januar 2024

Rigspolitiet

Giv et smil til skolepatruljerne i den sureste uge

For høj hastighed, uopmærksomhed og aggressiv adfærd er bare nogle af de ting landets skolepatruljer oplever, når de dagligt passer på deres venner ved skolevejene, og det er en adfærd, der skaber utryghed.