Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

5. maj 2020 17:30

Orientering om ufuldstændige mobildata ved aflytning

Rigspolitiet har konstateret en fejl i transmission af de mobildata (internettrafik), der - ud over samtaler og sms m.v. - overføres fra teleselskaberne til politiet i forbindelse med aflytning af mobiltelefoner.

Det er endnu ikke afdækket, hvor datatabet opstår i transmissionen mellem teleudbyderne og politiets systemer, og Rigspolitiet har siden medio november 2019 arbejdet på at identificere fejlen, ligesom der siden medio december har været dialog med leverandøren og teleudbyderne med henblik på at afdække problemet.
 
Mobildata indeholder oplysninger om en aflyttet mobiltelefons aktiviteter på internettet, såsom e-mails, internetsurfing, streaming m.v. Der vil som udgangspunkt altid være mobildata, som efterforskerne ikke kan tilgå. Det skyldes dels, at en stor del af den internetbårne kommunikation er krypteret, dels at aflytningssystemet frasorterer mangelfulde data, som systemet ikke kan aflæse (rekonstruere), samt dataformater, som systemet ikke kan genkende.

Det har efter Rigspolitiets vurdering altid været almindeligt kendt og konstaterbart blandt efterforskere, at aflytningssystemet ikke er i stand til at frembringe det fulde indhold af mobildata, og at der således altid vil være mangler heri. Af samme grund er der efter Rigspolitiets opfattelse ikke grundlag for antage, at mobildata fra aflytningssystemet i forbindelse med behandlingen af straffesager er blevet brugt som udtryk for et komplet og præcist billede af den aflyttedes anvendelse af mobildata. De problemer, der er konstateret vedrørende kvaliteten af mobildata, vurderes derfor heller ikke umiddelbart at have haft nogen retssikkerhedsmæssig betydning i konkrete straffesager.

 "Selv hvis en ufuldstændig transmission af mobildata i form af internettrafik m.v. fra aflyttede mobiltelefoner ikke vurderes at have betydning for retssikkerheden, er det naturligvis dybt beklageligt, at der endnu engang opstår tvivl om den tekniske kvalitet af politiets og teleselskabernes samarbejde på dette vigtige område. Vi er stadig i gang med at undersøge fejlkilderne, for selv om tekniske fejl altid kan opstå i komplicerede systemer, så er det naturligvis langt fra tilfredsstillende, at det sket så ofte, som det gør lige nu", siger rigspolitichef Thorkild Fogde.

Rigsadvokaten har ud fra et forsigtighedsprincip fundet det mest korrekt at orientere aktørerne i retsvæsenet om sagen.

Når Rigspolitiet har afdækket årsagen til det utilsigtede datatab, vil der ske orientering herom til alle aktører i retsvæsenet og til offentligheden.
 

Kontakt en pressemedarbejder i Rigspolitiet

Pressetelefon: 4174 0440

E-mail: presse@politi.dk

22. marts 2024

Rigspolitiet

Politiet styrker brugen af kropskameraer i udvalgte operative opgaver

Fem politikredse, Sydøstjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi, Fyns Politi og Københavns Vestegns Politi, iværksætter en mere systematisk anvendelse af krops- og hjelmkameraer i forskellige operative opgaver

9. februar 2024

Rigspolitiet

Skal politiet have strømpistoler som et supplerende magtmiddel?

Det spørgsmål skal et nyt pilotprojekt give svar på. Tre udvalgte politikredse skal i løbet af de næste par år teste, om strømpistoler fremadrettet skal kunne bruges af politiet i særlige tilfælde og dermed indgå i politiets magtmidler.

28. januar 2024

Rigspolitiet

Giv et smil til skolepatruljerne i den sureste uge

For høj hastighed, uopmærksomhed og aggressiv adfærd er bare nogle af de ting landets skolepatruljer oplever, når de dagligt passer på deres venner ved skolevejene, og det er en adfærd, der skaber utryghed.