Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

5. juni 2024 11:33

Politiet opfordrer: Fortæl os, hvis du har et overvågningskamera

Fotos og videoer er ofte afgørende, når politiet skal opklare alvorlig kriminalitet som for eksempel voldtægt eller drab. Af den årsag opfordrer politiet alle med overvågningskameraer til at registrere dem i Politiets Kameraregister, POLCAM.

Københavns Politi

Siden 2021 har det været lovpligtigt for virksomheder, organisationer og foreninger at registrere deres overvågningskameraer i Politiets Kameraregister, POLCAM. Alligevel står antallet af registreringer ikke mål med det formodede antal af overvågningskameraer i samfundet. Af den årsag går politiet nu ud med en opfordring til, at alle får tilmeldt deres overvågningskameraer i POLCAM.

- Materiale fra overvågningskameraer er ofte helt centralt i vores efterforskning af blandt andet grove forbrydelser som voldtægt og drab, og jo hurtigere, vi får adgang til materialet, jo bedre forudsætninger har vi for at komme godt fra start med en efterforskning. Derfor er det vigtigt, at folk får registreret deres kameraer i POLCAM, fortæller politiinspektør, Johannes Sølvsten Jönsson.

Formålet med POLCAM er er give politiet et overblik over, hvor der sidder kameraer i det offentlige rum, og hvem politiet skal kontakte for at få adgang til materialet fra kameraerne. Man giver altså ikke politiet direkte adgang til at kigge med på kameraerne, når man tilmelder dem POLCAM.

- For at vi virkelig kan drage nytte af POLCAM, kræver det, at de mange kameraer rundt omkring i det offentlige rum rent faktisk er tilmeldt systemet. Min opfordring er derfor: brug de 5-10 minutter, det tager at registrere jeres overvågningskameraer i POLCAM, for det kan gøre en enorm forskel i vores efterforskning af sager om for eksempel voldtægt og drab, siger politiinspektør, Johannes Sølvsten Jönsson.

Virksomheder, myndigheder og foreninger, der har kameraovervågning på offentlige steder, har pligt til at registrere deres kameraer i POLCAM. Politiet opfordrer imidlertid også borgere og alle andre, der ikke er omfattet af registreringspligten, til at tilmelde deres overvågningskameraer i POLCAM.

Du kan læse mere om POLCAM, tilmelde kameraer samt få svar på en række ofte stillede spørgsmål om POLCAM på politi.dk/kamera.

 

Københavns Politi

Fakta

  • Politiets Kameraregister (også kaldet POLCAM) er et fælles register, som alle landets politikredse benytter.
  • Politiet får ikke direkte adgang til video fra de registrerede kameraer, men kan let og hurtigt se, hvor der er opsat kameraer, og hvem politiet skal kontakte for at få udleveret optagelser.
  • Virksomheder, offentlige myndigheder, foreninger, trossamfund med videre har pligt til at registrere deres overvågningskameraer i henhold til tv-overvågningsloven.
  • Registreringspligten gælder de kameraer, der overvåger gade, vej, plads eller lignende områder, der benyttes til almindelig færdsel. Man skal kun registrere kameraer, man selv har etableret eller har brugsret til.
  • Man skal registrere sin kameraovervågning senest 14 dage efter, at det er opsat.
  • Private borgere har ikke pligt til at registrere deres kameraer, men politiet opfordrer alligevel alle privatpersoner til at registrere deres kameraer, fordi ethvert kamera kan være værdifuldt for en efterforskning.
  • Du registrerer nemt dit kamera i Politiets Kameraregister på politi.dk/kamera via en pc.

Kontakt en pressemedarbejder i Rigspolitiet

Pressetelefon: 4174 0440

E-mail: presse@politi.dk

12. august 2024

Rigspolitiet

Rigsrevisionen tager forbehold for politiets 2023-regnskab

Politiets krav mod flere dømte personer i to store straffesagskomplekser er blevet bogført i det forkerte regnskabsår. Et særligt stort sagskompleks på mere end en halv mia. kr. skulle have været bogført i regnskabsåret for 2022 og ikke i 2023. Rigsrevisionen tager derfor forbehold for regnskabsåret 2023. Rigspolitiet vil fremadrettet sikre, at der sker en prioritering af sagsbehandlingen af ekstraordinært store bødekrav med henblik på at de registreres i det rigtige regnskabsår.

4. august 2024

Rigspolitiet

Politiet har øget fokus på færdsel ved skolevejene

I forbindelse med skolestart laver hovedparten af landets politikredse målrettede indsatser på skolevejene i ugerne 32, 33 og 34.

12. juli 2024

Rigspolitiet

Danske politifolk til Lampedusa

Det danske patruljebådsbidrag til Frontex, som politiet og forsvaret er sammen om, er flyttet fra Symi i Grækenland til den italienske ø Lampedusa tæt på den tunesiske kyst.