Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

20. februar 2023 18:06

Politiet stopper uopmærksomme trafikanter

I uge 8 kontrollerer politiet uopmærksomme trafikanter på vejene i hele landet. Uopmærksomhed eller manglede/utilstrækkelig orientering er en medvirkende faktor ved knap 2/3-dele af dødsfaldene i trafikken.

Uopmærksomhed eller manglende orientering spiller en stor rolle i det samlede antal dødsulykker i trafikken. For at få flere til at holde fokus på trafikken, sætter størstedelen af landets 12 politikredse ind med en uopmærksomhedskontrol fra mandag den 20. februar til søndag den 26. februar.

Få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane, og rammer en modkørende frontalt. For at forebygge disse ulykker sætter politiet ind med kontrol i uge 8.

 

Hvad laver folk bag rattet?

En af de hyppigste årsager til distraktion er brug af håndholdt mobiltelefon, hvor sms’er eller sociale medier spiller en stor rolle, men betjening af GPS eller autoradio under kørslen fjerner også opmærksomheden fra vejen. Det er direkte forbundet med fare at kigge væk fra vejen, da man ikke når at opdage, når faren opstår. Bare det at have tankerne et andet sted end i trafikken er også en form for distraktion, da det også kan nedsætte reaktionstiden, og dermed gøre en farlig situation endnu farligere.

 

Hvor mange dør i trafikken pga. uopmærksomhed/mangelende eller utilstrækkelig orientering?

Tal fra Vejdirektoratet viser, at i 61% af alle dødsulykker i trafikken er uopmærksomhed og/eller manglende/utilstrækkelig orientering en medvirkende faktor.

Fra 2017 til 2021 er 505 mennesker blevet dræbt i ulykker, hvor uopmærksomhed eller manglende/utilstrækkelig orientering indgår, hvilket svarer til at, der årligt er 97 mennesker eller 2 personer, der hver anden uge dør pga. uopmærksomhed eller manglende/utilstrækkelig orientering.

Ulykker hvor 2 køretøjer rammer hinanden frontalt er uden sammenligning den hyppigste ulykkestype inden for ulykker relateret til uopmærksomhed.

 

5 gode råd til at undgå uopmærksomhed

• Forbered din tur og tag afsted i god tid

• Undlad at have adgang til din mobiltelefon eller tilslut den bilens anlæg

• Hold ind til siden på et egnet sted, hvis du skal foretage dig ting, som fjerner din opmærksomhed

• Få evt. din passager til eksempelvis at indstille GPS, finde god musik til turen eller række dig dine solbriller

• Følg med i trafikken. Kig på trafikken også selvom du bliver talt til

Kontakt en pressemedarbejder i Rigspolitiet

Pressetelefon: 4174 0440

E-mail: presse@politi.dk

22. marts 2024

Rigspolitiet

Politiet styrker brugen af kropskameraer i udvalgte operative opgaver

Fem politikredse, Sydøstjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi, Fyns Politi og Københavns Vestegns Politi, iværksætter en mere systematisk anvendelse af krops- og hjelmkameraer i forskellige operative opgaver

9. februar 2024

Rigspolitiet

Skal politiet have strømpistoler som et supplerende magtmiddel?

Det spørgsmål skal et nyt pilotprojekt give svar på. Tre udvalgte politikredse skal i løbet af de næste par år teste, om strømpistoler fremadrettet skal kunne bruges af politiet i særlige tilfælde og dermed indgå i politiets magtmidler.

28. januar 2024

Rigspolitiet

Giv et smil til skolepatruljerne i den sureste uge

For høj hastighed, uopmærksomhed og aggressiv adfærd er bare nogle af de ting landets skolepatruljer oplever, når de dagligt passer på deres venner ved skolevejene, og det er en adfærd, der skaber utryghed.