Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

6. juni 2024 13:32

Rigspolitiet har underskrevet kontrakt om indkøb af ny karabin

I 2023 påbegyndte politiet en udskiftning af sine våben med indkøb af en ny tjenestepistol. Nu er der også indgået en aftale om levering af en ny karabin til politiet - det bliver SIG Sauer MCX.

SIG Sauer MCX karabin

Foto: Rigspolitiet

I den seneste flerårsaftale for politiet og anklagemyndigheden er det besluttet, at 'der vil blive anskaffet nye skydevåben til politiet, der blandt andet skal forenkle våbenporteføljen og fremtidssikre politiets våben'. I november 2023 indgik Rigspolitiet en rammeaftale om levering af politiets nye tjenestepistol, SIG Sauer P320.

Nu har politiet indgået en rammeaftale med CT Solutions om levering af en ny karabin - politiets såkaldte "lange våben". Det er karabinen SIG Sauer MCX, der over de næste år skal indfases i politiet.

Den nye karabin skal afløse både maskinpistolen H&K MP5, der blev indført i dansk politi i 1986, og karabinen Colt Canada M/10, som siden 2012 har været udlånt fra Forsvaret til politiets reaktionspatruljer.

Rammeaftalen omfatter også reservedele og en række tilbehør, herunder blandt andet optiske sigtemidler og lyddæmper. Lyddæmperen indføres primært af hensyn til politifolkenes arbejdsmiljø og for at reducere støjen fra skydebaner.

 

Bedst på alle kvalitetsparametre

I politiet har man testet flere karabiner ud fra kvalitative underkriterier såsom præcision, funktionalitet og sikkerhed, komfort, logistik og vedligeholdelse, og SIG Sauer MCX lå øverst i alle kategorierne.

Mere end 50 politifolk har bidraget undervejs i processen, og størstedelen af dem har været med til at testskyde med de karabiner, der skulle vælges imellem. Gruppen af testpersoner var sammensat af politifolk på tværs af hele Rigsfællesskabet og fordelt på forskellige skydeniveauer, køn, jobfunktion og venstre-/højrehånds-skytter.

Brugertesten bestod blandt andet af en lang række skydninger, hvor karabinerne blev afprøvet under forskellige betingelser, fx skydning i stressende situationer, under bevægelse, med iskolde hænder samt med skiftende mål.

 

Nye våben er fuldt indfasede i 2027

Hvor alle politifolk skal have den nye tjenestepistol i bæltet, er det kun udvalgte personalegrupper, der skal lære at betjene den nye karabin. Denne type våben bruges nemlig kun til særlige opgaver såsom bevogtning, sikring og særlige udrykningsopgaver.

Planen er, at politiet har indfaset den nye pistol og den nye karabin inden udgangen af 2027.

Når den nye tjenestepistol og den nye karabin er indfaset, vil der være sket en modernisering og forenkling af politiets primære våbenportefølje, der således går fra tre til to skydevåben.

Kontakt en pressemedarbejder i Rigspolitiet

Pressetelefon: 4174 0440

E-mail: presse@politi.dk

5. juni 2024

Rigspolitiet

Politiet opfordrer: Fortæl os, hvis du har et overvågningskamera

Fotos og videoer er ofte afgørende, når politiet skal opklare alvorlig kriminalitet som for eksempel voldtægt eller drab. Af den årsag opfordrer politiet alle med overvågningskameraer til at registrere dem i Politiets Kameraregister, POLCAM.

27. maj 2024

Rigspolitiet

Henriette Rosenborg Larsen bliver ny politidirektør i Sydøstjyllands politi

Henriette Rosenborg Larsen er ved kongelig resolution af 22. maj 2024 udnævnt til politidirektør i Sydøstjyllands politi med tiltrædelse den 1. august 2024.

29. april 2024

Rigspolitiet

Borgernes tillid til politiet er fortsat høj

Borgerne føler sig i høj grad trygge og har høj tillid til politiet. Det viser den årlige trygheds- og tillidsundersøgelse, som Justitsministeriet netop har udgivet.