Spring til hovedindhold

Forslag

Politi i aktion mod menneskehandel

Syd- og Sønderjyllands Politis udlændingekontrolafdeling UKA Vest koordinerede dansk del af stor international aktion

Syd- & Sønderjyllands Politi ved Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) koordinerede for nylig den danske del af en international operation ’Global Chain’ mod bekæmpelse af menneskehandel til seksuel udnyttelse, tvungen kriminalitet og tvungen tiggeri.
 
Dansk politi bidrog til den internationale operation med blandt andet kontrol af personer og dokumenter på adresser rundt omkring i Danmark. Enkelte kontroller blev gennemført i samarbejde med Skattestyrelsen og Arbejdstilsynet, ligesom Center Mod Menneskehandel (CMM) og Udlændingestyrelsen bidrog med deres ekspertise. Syd- & Sønderjyllands Politi ved UKA Vest var under aktionen tilstede i Interpols operationsrum i Lyon i Frankrig sammen med de øvrige deltagerlande.
 
Der blev i operationen kontrolleret i alt 1.6 millioner personer, 25.400 lokationer og 153.300 køretøjer. På baggrund heraf blev 1426 potentielle ofre menneskehandel identificeret og 212 personer anholdt, hvoraf 138 er mistænkt for menneskehandel. I Danmark blev der identificeret en person, som Udlændingestyrelsen vurderer har været udsat for menneskehandel. Derudover blev der foretaget flere sigtelser for ulovligt arbejde og ophold i Danmark.

 

Den internationale indsats blev koordineret af Europol, Frontex og Interpol. I forhold til Europol blev operationen afholdt inden for rammerne af EMPACT (the European Multidisciplinary Platform Against Criminal Treats), som er et EU-projekt, hvor medlemslandene samarbejder om bekæmpelsen af grænseoverskridende kriminalitet.
 
Operationen blev gennemført fra den 8. til den 15. maj 2023.

FAKTA
Deltagerlande: EU deltagerlande: Østrig, Belgien, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjekkiet, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Ungarn, Irland, Letland, Litauen, Luxembourg, Holland, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien og Sverige.
Deltagerlande uden for EU: Albanien, Bangladesh, Bosnien-Hercegovina, Brasilien, Colombia, Island, Kosovo, Moldova, Montenegro, Marokko, Nigeria, Nordmakedonien, Filippinerne, Serbien, Schweiz, Ukraine, Storbritannien, USA og Vietnam.
 
Monitering: Syd- og Sønderjyllands Politi ved UKA Vest har siden maj 2022 midlertidigt varetaget den nationale koordinerende moniteringsopgave vedrørende menneskehandel. Ansvaret for efterforskning af konkrete sager omkring menneskehandel foretages af landets politikredse.
 
Pressekontakt: Mads Bruhn Lund, fg. vpi. ved UKA Vest 3036 8965
 
Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) er en specialenhed i Syd- og Sønderjyllands Politi, der er placeret i Padborg. UKA Vest bekæmper grænseoverskridende kriminalitet i grænseområdet, ligesom afdelingen analyserer, efterforsker og moniterer grænseoverskridende kriminalitet i grænseregionen - eksempelvis omrejsende kriminelle grupper og arbejder i den forbindelse tæt sammen med Landespolizei, Bundespolizei og Zoll i Tyskland. UKA Vest har endvidere ansvaret for den midlertidige grænsekontrol til Tyskland.


Pressekontakt

Anette Johnsen

E-mail ajo053@politi.dk

Telefon 2052 6460

 

Mads Dollerup-Scheibel
E-mail: mdo006@politi.dk
Telefon: 2052 6460

29. september 2023

Syd- og Sønderjyllands Politi

Politiet søger vidner til sag om blufærdighedskrænkelse i Tønder

Tre piger, der går på skolens mellemtrin, kom torsdag klokken cirka 14.00 cyklende på en sti i Tved Plantage, nord for Plantagevej i Tønder, hvor de kørte forbi en mand, der udsatte dem for blotteri.

29. september 2023

Syd- og Sønderjyllands Politi

Sønderborg Lufthavn gennemfører stor øvelse

Øvelsen finder sted tirsdag den 3. oktober. Omdrejningspunktet for øvelsen er, at et to-motorers propelfly med 25 passagerer ombord er styrtet ned nær lufthavnen.

28. september 2023

Syd- og Sønderjyllands Politi

Politiet søger vidner til hærværk mod ATK-udstyr

Hærværket fandt sted søndag klokken 17.30 i krydset Lunderskovvej og Nedre Kragelundvej i Bække i Vejen Kommune.