Spring til hovedindhold

Forslag

Syd- og Sønderjyllands Politi

Nyhed

6. oktober 2019 13:38

Politiet advarer om at unge kan være muldyr for kriminelle

Advarslen kommer efter en sag, hvor en ung mand har stillet sin konto til rådighed og dermed har fungeret som såkaldt muldyr i forbindelse med hvidvask af illegalt erhvervede penge.

Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer forældrene til at være opmærksomme på deres børns adfærd med hensyn til MobilePay.
 
Opfordringen kommer efter den foreløbig første sag i politikredsen i år, hvor en ung mand - bevidst eller ubevist – har stillet sin konto til rådighed og dermed er kommet til at fungere som såkaldt muldyr i forbindelse med hvidvask af illegalt erhvervede penge.
 
Hændelsesforløbet kendes også fra andre politikredse. Og muldyrene gør det muligt for kriminelle at sløre overførsler af beløb i forbindelse med bedrageri på nettet - og i sidste ende at få pengene udbetalt. 

 

Franarres oplysninger

Det gælder for eksempel sager, hvor en borger har fået franarret sine bankkonto- og NemID-oplysninger, og hvor der derefter bliver hævet store beløb. Muldyrene står som modtagere af pengene, som de så hæver kontant til de kriminelle.
 
Syd- og Sønderjyllands Politi kan ikke kommentere den aktuelle sag yderligere, da der er tale om en verserende sag. Men vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion fremhæver, at større børn samt unge kan risikere at blive muldyr, selvom de tror, at de blot gør en god gerning for andre. Det viser sager fra andre politikredse.
 
- Der er ingen tvivl om, at nogle unge har handlet i god tro. De er i nattelivet blevet kontaktet af en person, der har fortalt, at vedkommende har glemt sit dankort. Man aftaler så, at vedkommende overfører et beløb til den unges MobilePay, hvorefter den unge hæver for personen i en dankortautomat. Og som tak får man et mindre beløb for sin ulejlighed, forklarer Chr. Østergård.
 
- Det lyder ganske uskyldigt og hjælpsomt. Men den unge har nu gjort sig skyldig i hvidvask, hvor strafferammen typisk er op til halvandet års fængsel. Og vedkommende risikerer en plet på straffeattesten. Så vi opfordrer kraftigt til, at man er kritisk, hvis man får sådanne henvendelser, og at forældrene også er opmærksomme på, at situationen kan opstå, tilføjer Chr. Østergård.
 
Politiet opfordrer konkret forældrene til at aftale med deres pengeinstitut, hvor store beløb, der kan hæves på deres børns MobilePay ad gangen.
 

Fakta om muldyr

Et muldyr er en person, der overfører illegalt erhvervede penge eller pakker mellem forskellige pengekonti eller personer. Muldyret kan både være uvidende eller vidende om det ulovlige formål, og gøre det gratis eller mod betaling.
 
Den illegale handling kan bestå i:

  • At man hæver kontanter i en hæveautomat, efter at svindleren har overført penge til den unge, for eksempel gennem et stjålet betalingskort
  • At man stiller sin konto til rådighed og dermed hjælper svindleren med at overføre penge, som ikke tilhører svindleren
  • At man låner sit NemID ud til at foretage en transaktion

Pressekontakt

Helle Lundberg

E-mail: hml002@politi.dk
Telefon: 5642 2504

Mads Dollerup-Scheibel
E-mail: mdo006@politi.dk
Telefon: 5642 2504

Flere nyheder

18. januar 2021

Syd- og Sønderjyllands Politi

38-årig polsk mand anholdt og sigtet for tyveri og hæleri af dyre cykler

Den 38-årige mand er sigtet for tyveri og hæleri af 15 cykler, heraf flere dyre kvalitetscykler, der er stjålet flere steder i Danmark.

17. januar 2021

Syd- og Sønderjyllands Politi

Er din familiebil en ta’selv-bil?

Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsker i øjeblikket mange indbrud i biler i Esbjerg. Og politiet opfordrer borgerne til at sikre deres køretøjer bedst muligt mod de ubudne gæster.

9. januar 2021

Syd- og Sønderjyllands Politi

Strammere indrejseregler ved grænsen

Udenlandske statsborgere, der bor i Slesvig-Holsten, skal nu fremvise en negativ COVID-19-attest, uanset formålet med indrejse til Danmark.