Spring til hovedindhold

Forslag

Syd- og Sønderjyllands Politi

Nyhed

29. november 2021 10:29

Dyrt at kaste fyrværkeri mod andre


Sidste år trådte en ny lovgivning i kraft, der betyder, at straffene er skærpet med en tredjedel, hvis du udsætter andres liv og førlighed for fare ved at affyre for eksempel kanonslag mod andre

Syd- og Sønderjyllands Politi oplever for tiden, at der bliver affyret fyrværkeri flere steder i politikredsen og har også modtaget enkelte anmeldelser, om at der er blevet kastet kanonslag tæt på personer.

”Men det kan blive en meget dyr fornøjelse”, advarer vicepolitiinspektør Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Sidste år trådte en ny lovgivning i kraft, der betyder, at straffene er blevet skærpet med en tredjedel, hvis man udsætter andres liv og førlighed for fare ved at affyre fyrværkeri mod dem – uanset om det er mod almindelige borgere eller ansatte i offentlig tjeneste som politi og brandvæsen.

Syd- og Sønderjyllands Politi har ikke været ramt af denne type hændelser. Og sådan skulle det gerne fortsætte, siger vicepolitiinspektør Christian Østergård:

”Vi opfordrer alle forældre til at understrege over for deres børn og unge, hvordan de skal håndtere fyrværkeri, både i forhold til deres egen og andres sikkerhed. Dels er det meget farligt at skyde fyrværkeri af rettet mod andre, dels kan det udløse en stor plet på straffeattesten, der vil påvirke den unge mange år ud i fremtiden”, advarer Christian Østergård.

Fakta
Det er ulovligt at affyre fyrværkeri mod andre – det gælder både almindelige borgere og ansatte i offentlig tjeneste som politi, brandvæsen og hjemmepleje. 
Folketinget har skærpet lovgivningen, så straffene på området er øget med en tredjedel.
Affyrer du fyrværkeri mod almindelige borgere, kan der være tale om en overtrædelse af straffelovens paragraf 252 (forsætlig fareforvoldelse ved affyring af fyrværkeri mv.). Før strafskærpelsen lå straffene typisk på fængsel i 10 - 60 dage.
Affyrer du fyrværkeri mod ansatte i offentlig tjeneste, er der tale om en overtrædelse af straffelovens paragraf 119 b, der er en ny bestemmelse. Overtrædelse straffes med bøde eller fængsel i op til otte år. Før strafskærpelsen lå straffene typisk på fængsel i 4 – 9 måneder.
 

Pressekontakt

Anette Johnsen

E-mail ajo053@politi.dk

Telefon 5642 2504

 

Mads Dollerup-Scheibel
E-mail: mdo006@politi.dk
Telefon: 5642 2504

21. januar 2022

Syd- og Sønderjyllands Politi

Politi og boligforening tager nyt værktøj i brug for at øge trygheden i Esbjerg

Syd- og Sønderjyllands Politi har underrettet en boligforening i Esbjerg om, at en af deres beboere er blevet dømt for grov, banderelateret vold i boligområdet. På baggrund af dommen har boligforeningen fået lejemålet ophævet, så den dømte og de øvrige medlemmer af husstanden må flytte et andet sted hen.

21. januar 2022

Syd- og Sønderjyllands Politi

Ældre kvinde satte politiet på sporet af narkohandlere

To mænd sigtet for narkohandel i Tønder torsdag formiddag efter en ældre kvinde afleverede en taske til en betjent i Tønder

21. januar 2022

Syd- og Sønderjyllands Politi

Politi sætter fokus på de bløde trafikanters sikkerhed

I næste uge vil Syd- og Sønderjyllands Politi kontrollere knallerter, cykler og el-løbehjul for at sætte fokus på sikkerheden for de bløde trafikanter. Sidste år kom 49 cyklister og knallertkørere alvorligt til skade i den syd- og sønderjyske trafik.