Spring til hovedindhold

Forslag

Tre års fængsel i omfattende sag om bedrageri mod ældre kvinder ved phishing

20-årig mand skal i fængsel for at have lokket oplysninger og koder ud af mere end 100 ældre mennesker og hævet deres penge

Retten i Esbjerg har i dag idømt en 20-årig mand fra fængsel i tre år for at have lokket adgangskoder til netbank og NemId ud af langt over 100 ældre borgere. Oplysningerne blev brugt til at hæve pengene på borgernes konti.

-Vi fik de første anmeldelser om, at en Mads Søborg fra Nordea eller Nets ringede til især ældre kvinder helt tilbage i oktober sidste år. I januar lykkedes det at forbinde de mange anmeldelser, så vi fik en præcis ide om, hvor vi skulle finde denne Mads Søborg. Med god hjælp fra Østjyllands Politi kunne vi i februar foretage anholdelse af den 20-årige i Aarhus, fortæller specialanklager Henning Fuglsang Sørensen fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Den unge mand havde held til at få i alt 2,3 mio. kr. ud af sin indsats. Bankernes sikkerhedssystemer formåede at bremse yderligere 2,3 mio. kr., før han kunne nå at bringe pengene i sikkerhed.

Den 20-årige gik målrettet efter ældre kvinder - nogle gange endda langt oppe i 90’erne - og han på at få adgang til kvindernes netbank. Han har været særdeles overbevisende, og det er ikke så underligt, at mange nåede at falde for hans talegaver.

Den 20-årige blev anholdt den 25. februar og har været fængslet siden.

-Den unge mand har ikke arbejdet alene. Når man skal bringe så mange penge i sikkerhed så hurtigt, så er det nødvendigt at have et omfattende netværk bag sig. Vi har haft behov for at kunne efterforske mod det netværk i fred og ro, så det er yderst tilfredsstillende at vi nu kan fortælle, at der kan sættes et foreløbigt punktum i sagen med dagens dom, fortæller Henning Fuglsang Sørensen.

Dommen understreger, at det er vigtigt at bruge sin sunde fornuft, når telefonen ringer. Hverken banker eller offentlige myndigheder vil nogensinde bede borgerne oplyse adgangskoden til NemId eller koder fra nøglekortet. De oplysninger skal man holde for sig selv, og man kan være helt sikker på, at det er svindel, hvis man bliver bedt om at give de oplysninger.

-De mange anmeldelser fra borgerne har været afgørende for vores muligheder for at efterforske sagen. Det er derfor vigtigt at melde de her opkald til politiet, også selv om man bare gør det eneste rigtige og lægger røret på med samme, siger Henning Fuglsang Sørensen.

Den tiltalte valgte at afgive en fuldstændig tilståelse ved dagens retsmøde. Dommeren kunne derfor afgøre sagen med det samme ved at idømme ham fængsel i tre år. Dommeren var også enig med anklagemyndigheden i, at han skal blive i fængsel indtil han kan begynde afsoningen af dommen. Den unge mand blev samtidig dømt til at betale i alt 2,1 mio. kr. i erstatning til bankerne. Derudover konfiskerede retten i alt 2,3 mio. kr. hos tiltalte.

Mediernes kontaktperson: Specialanklager Henning Fuglsang Sørensen, mobil 21 15 75 05.
 

Pressekontakt

Kommunikationsenheden

E-mail: sjyl-kommunikation@politi.dk 

Telefon: 2052 6460 (ikke sms)

16. juni 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

Politi tilfreds med weekendens forløb

Politiet har været massivt tilstede i Esbjerg fredag og lørdag og konstaterer, at alt er forløbet trygt og festligt

15. juni 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

Politi melder om rolig fanmarch og motorcykeltur

Både fodbold-fanmarch og rockergrupperings køretur i Esbjerg forløb i god ro og orden, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi ​

15. juni 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

Politi er klar til en festlig lørdag i Esbjerg

Politiet vil være massivt tilstede i Esbjerg for at sikre ro, orden og tryghed hele lørdagen