Spring til hovedindhold

Forslag

Syd- og Sønderjyllands Politi

Nyhed

27. november 2023 09:13

Politiet efterforsker grænseoverskridende kriminalitet proaktivt

Syd- og Sønderjyllands Politi oprettede den 1. oktober en ny enhed for proaktiv efterforskning under UKA Vest

 Søren Schlaikjer

Den nye enheds leder politikommissær Søren Schlaikjer

 

Normalt efterforsker politiet først en sag, når den kriminelle gerning er sket. Nu skal en ny enhed ved Syd- og Sønderjyllands Politi efterforske den grænseoverskridende kriminalitet proaktivt, så politiet i stedet kan være til stede, når gerningspersonerne er i gang med den kriminelle handling.

 

”Vi analyserer kriminalitetsbilledet i samarbejde med vores grænseanalyseteam og andre politikredse. Målet er, at vi kan være klar næste gang der for eksempel indrejser personer, der er kendt for kriminalitet i Danmark eller vores nabolande, eller der kommer en leverance af narko eller højt beskattede varer til landet eller vi ser et mønster i en række indbrud”, forklarer enhedens leder politikommissær Søren Schlaikjer.

 

Den nye enhed hører under udlændingekontrolafdelingen UKA Vest i Padborg og skal efterforske grænseoverskridende kriminalitet som menneskehandel, tyveri eller indbrud begået af omrejsende kriminelle grupper, og indsmugling af for eksempel narko eller højt beskattede varer.

 

”Vi har allerede haft to store sager, som vi fortsat efterforsker, men glæder os til at kunne fortælle nærmere om, når sagerne er klar til det”, siger politikommissær Søren Schlaikjer.

 

Enheden hører hjemme i Haderslev, men koordinerer og samler efterforskningen af sager fra alle politikredse i Jylland og på Fyn. Enheden er derfor mobil, så hele holdet for eksempel kan rykke til Nordjylland, hvis der er en større indsats i det område.

 

”Vores analyser skal gøre os i stand til at finde sammenhænge mellem for eksempel indbrud i politikredsene, så vi kan identificere en gruppe omrejsende kriminelle og få dem anholdt, mens de stadig er i landet. Vi samler trådene fra politikredsene og arbejder proaktivt”, forklarer Søren Schlaikjer.

 

Enheden råder over en lang række kompetencer, blandt andet efterforskere med speciale i udlændinge og i organiseret kriminalitet, ligesom der både er politifolk med analytiske og operationelle kompetencer på holdet.


”Derudover har vi civilt ansatte medarbejdere med kompetencer inden for IT og økonomi. Det er en stor styrke at få deres viden, tanker og ideer med i efterforskningen”, har Søren Schlaikjer erfaret.

 

Den nye enhed arbejder tæt sammen med politiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) og med den lokale anklagemyndighed.

 

”Når man arbejder proaktivt, afstedkommer det mange opgaver til anklagemyndigheden, fordi vi ofte vil have brug for tilladelser til for eksempel at aflytte en telefon eller tage andre efterforskningsmæssige skridt”, forklarer Søren Schlaikjer.

 

Den nye enhed er en følge af den omlægning af grænsekontrollen, der trådte i kraft den 12. maj 2023, hvor kontroltrykket blev ændret, så der i dag kontrolleres færre indrejsende. Det ændrede kontroltryk frigav ressourcer til en styrkelse af politiets kriminalitetsbekæmpende indsats i grænseområdet.

 

Kontakt Presseenheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi ved spørgsmål: 
sjyl-kommunikation@politi.dk eller tlf. 2052 6460

 

 

Pressekontakt

Kommunikationsenheden

E-mail: sjyl-kommunikation@politi.dk 

Telefon: 2052 6460 (ikke sms)

22. februar 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

To unge er sigtet i sagen om vold mod 15-årig bag vandtårnet

De to sigtede er en 16-årig og en 17-årig ung mand.

21. februar 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

600.000 piller beslaglagt ved grænsen

Politi og toldere standsede køretøj mere end 600.000 ulovlige piller – blandt andet opioider ​

21. februar 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

To mænd anholdt for indbrud i varebiler

Politiet fremlyser en stor mængde stjålent værktøj. Er det dit?