Spring til hovedindhold

Forslag

Syd- og Sønderjyllands Politi

Nyhed

29. februar 2024 07:18

Nyt efterforskningssamarbejde har ført til anholdelse af omrejsende kriminelle

Et samarbejde mellem Berigelses Efterforskning ved Nordjyllands Politi og en ny enhed i UKA Vest hos Syd- og Sønderjyllands Politi har ført til anholdelser i flere sager.

Et efterforskningssamarbejde mellem Berigelses Efterforskning ved Nordjyllands Politi og Særlig enhed for proaktiv efterforskning, UKA Vest, hos Syd- og Sønderjyllands Politi har ført til, at en gruppe omrejsende kriminelle fra Rumænien er blevet anholdt for tyverier af værdifuldt GPS-udstyr.

 

Der er tale om et større sagskompleks, der foreløbig omfatter 23 forhold, og hvor tyverierne ramte landmænd i Nordjylland og i Midt-og Vestjylland i efteråret 2023.

Værdien af det stjålne GPS-udstyr er gjort op til mere end 3,8 millioner kroner.

 

Foreløbig er tre rumænske mænd i alderen mellem 35 og 39 år blevet anholdt. En person blev anholdt i Sverige og efterfølgende udleveret til dansk politi, mens en rumænsk mand blev anholdt i Nordjylland. Derudover blev en tredje mand anholdt i Rumænien. Han blev udleveret til de italienske myndigheder, hvor han var efterlyst. Manden afventer udlevering til Danmark.

 

Tip fra en borger

Politikommissær Ulf Munch Sørensen fra Berigelses Efterforskning ved Nordjyllands Politi fortæller om sagens begyndelse:

- En nordjysk kvinde observerer en sen efterårsaften et mistænkeligt køretøj, som parkerede i nærheden af en kirke. Hun noterer registreringsnummeret på bilen. Da hun senere finder ud af, at en nabo har haft indbrud – hvor der er blevet stjålet GPS-antenner og skærme fra landbrugsmaskiner – ringer hun til Nordjyllands Politi og opgiver registreringsnummeret. Og det er faktisk dét tip, der kickstarter hele efterforskningen. Jeg synes, det er et godt eksempel på, at selv sådan en lille oplysning fra en borger kan hjælpe os rigtig langt i en efterforskning. Vi har efterfølgende indstillet kvinden til en dusør som tak for hjælpen.

 

Den omfattende proaktive efterforskning har ført til ransagninger i Sydøstjylland og i Esbjerg, hvor der blandt andet blev fundet stjålet GPS-udstyr, der skulle sendes til Rumænien.

 

I første omgang kunne efterforskerne i de to politikredse knytte de rumænske mænd til syv indbrud, men den videre efterforskning førte til, at antallet af forhold voksede betydeligt.

 

Berigelses Efterforskning ved Nordjyllands Politi forestår den videre efterforskning i sagskomplekset, understøttet af kolleger fra Særlig enhed for proaktiv efterforskning.

 

Sagskomplekset er blandt de første opgaver for enheden, siden den blev etableret i oktober 2023.

 

Særlig enhed for proaktiv efterforskning fokuserer på efterforskning af sager om omrejsende kriminelle, der krydser landegrænsen for at begå kriminalitet i Vestdanmark.

 

- Vi har igennem hele sagen haft et godt og tæt samarbejde med vores kolleger i Nordjylland, og netop ved at kunne efterforske på tværs af politikredse har vi kunnet dele viden og optrævle gruppens aktiviteter flere steder, fremhæver politikommissær Søren Schlaikjer fra Særlig enhed for proaktiv efterforskning, UKA Vest.

 

En betragtning der bliver delt af kollegaen i nord, politikommissær Ulf Munch Sørensen, som er begejstret for det nye, grænsenære initiativ:

- Jeg synes allerede, vi har rigtig gode resultater ud af samarbejdet – og jeg kan kun se, at det bliver endnu mere vanskeligt at være omrejsende kriminel fra nu af.

 

Forebyggende tiltag

Parallelt med den konkrete efterforskning arbejder UKA Vest videre i forhold til forebyggende tiltag, hvor myndigheden blandt andet har indledt et samarbejde med politi i udlandet for at dele viden og skabe relationer i forhold til en hurtig, fremtidig indsats.

- Vi følger samtidig situationen tæt herhjemme. Tyveri af GPS-enheder er et problem, vi har oplevet de seneste år, og er meget sæsonpræget. Om kort tid er der forårstravlt i landbruget, hvor der erfaringsmæssigt også kan komme nye tyverier. Derfor appellerer vi fortsat til, at landmændene tager deres forholdsregler og sikrer deres udstyr bedst muligt, pointerer Søren Schlaikjer.

 

Anholdt på vej ud af Danmark

I en anden større sag om indbrud, efterforsket af den nye enhed, blev en 43-årig albansk mand anholdt i december i Københavns Lufthavn, mens han var på vej ud af landet. Han blev varetægtsfængslet i Esbjerg, sigtet for flere indbrud i kommunen.

 

Efterforskerne har efter anholdelsen blandt andet ransaget en adresse i Esbjerg og fundet en del smykker, og den videre efterforskning skal afdække, om den albanske mand kan sættes i forbindelse med yderligere indbrud og tyverier i Syd- og Sønderjylland samt i andre politikredse. Også her har der været et tæt samarbejde med Berigelses Efterforskning ved Nordjylland Politi, hvor den albanske mand ligeledes var eftersøgt for indbrud.

 

Særlig enhed for proaktiv efterforskning, UKA Vest, har også været en del af efterforskning mod tyverier fra varebiler.

Indsatsen har ført til anholdelse af to litauiske mænd og ransagning på en adresse i Syddanmark, hvor der blev fundet en stor mængde stjålet håndværktøj.

Denne efterforskning er sket i tæt samarbejde med lokalpolitiet i Varde.

 

Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) er en specialenhed i Syd- og Sønderjyllands Politi, der er placeret i Padborg. UKA Vest bekæmper grænseoverskridende kriminalitet i grænseområdet, ligesom afdelingen analyserer, efterforsker og moniterer grænseoverskridende kriminalitet i grænseregionen - eksempelvis omrejsende kriminelle grupper og arbejder i den forbindelse tæt sammen med Landespolizei, Bundespolizei og Zoll i Tyskland. UKA Vest har endvidere ansvaret for den midlertidige grænsekontrol til Tyskland.

 

Pressens kontaktpersoner:

Politikommissær Ulf Munch Sørensen fra Berigelses Efterforskning ved Nordjyllands Politi, telefon 5141 1362

 

Politikommissær Søren Schlaikjer fra Særlig enhed for proaktiv efterforskning, UKA Vest, Syd- og Sønderjyllands Politi, telefon 3034 9056

Pressekontakt

Kommunikationsenheden

E-mail: sjyl-kommunikation@politi.dk 

Telefon: 2052 6460 (ikke sms)

19. april 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

Har du set manden eller voldsepisode på King George 7. februar 2024?

Politiet søger vidner og hjælp til at identificere mulig gerningsmand.

18. april 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

Bedrageri: Genkender du denne gerningskvinde?

OBS! Kvinden er identificeret og billederne er derfor fjernet Syd- og Sønderjyllands Politi beder borgerne om hjælp i forbindelse med 5 anmeldelser om bedrageri i henholdsvis Nordborg, Sønderborg midtby og Aabenraa.

17. april 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

38-årig kvinde idømt behandlingsdom

En domsmandsret i Sønderborg idømte i dag en 38-årig kvinde en behandlingsdom