Spring til hovedindhold

Forslag

Syd- og Sønderjyllands Politi

Nyhed

22. september 2024 07:59

Politiet stopper mange ulovlige knallerter – husk at tale med dit barn om konsekvenserne

Ulovlige knallerter skaber både utryghed for andre og udgør en sikkerhedsrisiko for føreren.

Syd- og Sønderjyllands Politi modtager jævnligt anmeldelser fra borgere, som føler sig generet af knallerter, som kører alt for hurtigt rundt i deres lokalområde. Vi tager problemstillingen og henvendelserne alvorligt, da det ikke er ufarligt med ulovlige knallerter i trafikken.  

 

”En knallert, som må køre 30 km/t, men kører langt hurtigere, udgør en fare for både andre og føreren selv. Bremserne er ikke lavet til den væsentligt højere hastighed. Samtidig forventer andre trafikanter en lavere fart, hvorved der kan opstå farlige situationer. Derfor tager vi ulovlige knallerter alvorligt og har både kontroller på skoler for at forebygge – og betjente på gaden, som kan stoppe de ulovlige knallerter”, siger politikommissær Anders Hallen Borg, som er leder i Færdselsafdeling Nord hos Syd- og Sønderjyllands Politi.

 

Mandag aften standsede en patrulje hos Syd- og Sønderjyllands Politi en ung mand på knallert i Hjerting, da farten blev vurderet at være noget over 30 km/t, som knallerter må køre.

Det viste sig da også at være korrekt, da knallerten blev afprøvet på rullefelt. Den er noteret til en maksimalhastighed på mindst 72 km/t. Det bliver den 16-årige knallertfører sigtet for, ligesom han fik en betinget frakendelse af kørekortet til knallert.

 

Lidt senere mandag aften standsede en patrulje en anden ulovlig knallert. Denne gang i Guldager ved Esbjerg. Dens maksimalhastighed blev målt og sat til mindst 54 km/t. Knallertføreren var 15 år.

 

Forleden formiddag standsede en patrulje en 32-årig knallertfører i Esbjerg Nord. Hans knallert kom også en tur på rullefeltet og fik fastsat en maksimalhastighed på mindst 55 km/t på en knallert, der må køre 30.

 

Samme eftermiddag blev en 15-årig knallertkører standset i Esbjerg Centrum. Også på en knallert, der var ulovlig. Den blev målt på rullefelt, og knallerten, som højst må køre 30 km/t, fik fastsat en maksimalhastighed på mindst 44 km/t.

 

Rundt i hele politikredsen ses problemer med ulovlige knallerter - oftest ført af unge mennesker. Derfor opfordrer Syd- og Sønderjyllands Politi til, at forældre tager en snak med deres barn og et kig på knallerten:

 

”Det kan have store konsekvenser for den unge på en ulovlig knallert. Det kan også have konsekvenser for, hvornår den unge senere har mulighed for at tage kørekort til bil. Vi håber, at forældre til de unge mennesker vil involvere sig i både knallerten og dens lovlighed og i, at deres unge menneske forstår de mulige konsekvenser”, siger Anders Hallen Borg.

 

Hvis forældre gerne vil forberede sig inden snakken med deres unge mennesker, kan de med fordel se på både reglerne for lille knallert samt de sanktioner, der følger, hvis man kører ulovligt.

De er indsat herunder.  

 

Fakta om reglerne for kørsel med lille knallert:

  • Du skal være mindst 15 år og have knallertkørekort
  • Du må max køre 30 km/t
  • Knallerten skal være lovlig, være indregistreret og have gul nummerplade
  • Du skal bruge styrthjelm
  • Du skal have en ansvarsforsikring
  • Du skal køre med lys på hele døgnet

 

Hvad er straffen for at køre ulovligt på lille knallert?

  • Hvis du kører for stærkt: 1.200 – 2.400 kr.
  • Kører uden at have gyldigt kørekort: Første gang 2.000 kr., anden gang 4.000 kr.
  • Ikke har medbragt kørekort: 1.000 kr.
  • Kører over for rødt: 1.500 kr.
  • Kører mod kørselsretningen: 1.500 kr.
  • Kører uden hjelm: 1.500 kr.
  • Ikke overholder ubetinget vigepligt: 1.500 kr.
  • Bruger håndholdt mobil: 1.500 kr.
  • Har passager med: 1.000 kr. (bøde til begge)

Kører du groft uforsvarligt, fx på en tunet knallert, spiritus- eller narkokørsel, hensynsløs kørsel eller skader andre, kan du miste kørekortet, og knallerten kan blive konfiskeret.

Er det anden gang, du bliver taget på en tunet knallert, bliver knallerten konfiskeret, og muligheden for at tage kørekort til bil bliver udsat i seks måneder.

Er du under 18 år og har erhvervet kørekort til bil, mister du kortet i seks måneder, hvis du får en ubetinget frakendelse til lille knallert.

Pressekontakt

Kommunikationsenheden

E-mail: sjyl-kommunikation@politi.dk 

Telefon: 2052 6460 (ikke sms)

26. september 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

33-årig hollandsk statsborger idømt 9 års fængsel for indsmugling af narkotika til Danmark

Dom afsagt i dag i sidste sag i et større sagskompleks.

23. september 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

Hverdagshelte fik dusør og tak af Syd- og Sønderjyllands Politi

Syv af hverdagens helte i Syd- og Sønderjylland blev hædret for deres heltemodige gerninger (OBS! Blåvand fyrtårn rettet til Blåvandshuk Fyr)

18. september 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

22-årig mand anholdt og sigtet for flere indbrud og tyveri

Hurtig og effektiv efterforskning førte til formodet indbrudstyv, som var i besiddelse af de stjålne genstande.