Spring til hovedindhold

Forslag

Livvagtsstyrken

Livvagtsstyrken er ansvarlig for alle offentlige livvagtsopgaver i Danmark. Styrken hører under Politiets Efterretningstjeneste (PET) og varetager personsikkerheden omkring regeringen, kongehuset, udenlandske statsledere m.fl. og andre personer, der har behov for personbeskyttelse.

Livvagt fra PET

Livvagtsstyrken blev oprettet i midten af 1970’erne, men allerede inden da havde Kong Frederik 9. en uofficiel livvagt.

 

Livvagterne, som alle er politiuddannet, kommer med en bred faglig baggrund fra det øvrige virke i politiet og består af både mænd og kvinder. Livvagterne er særligt uddannet i bl.a. skydning, kørsel, nærkamp, førstehjælp og taktik. Livvagterne løser personbeskyttelsesopgaver i alle miljøer både nationalt og internationalt - lige fra det urbane til de arktiske områder.

 

Fastansatte politibetjente kan søge om optagelse i Livvagtsstyrken. Ansøgerne skal bestå en række udfordrende test - både af fysisk og mental karakter - ligesom de screenes for deres sociale og diplomatiske sans.

Livvagtsstyrken

Udstyr og uniform
Da livvagternes opgaver spænder bredt, har de ikke kun én slags uniform. Oftest bærer de civilt tøj, som fx en T-shirt og et par jeans, så de nemmere falder ind i normalbilledet.
Ved officielle arrangementer bærer livvagterne jakkesæt. Livvagterne er forsat iført deres udrustning, som skjules under tøjet.
Livvagterne har flere kommunikationsmidler, bl.a. mandbårne radioterminaler, der er udstyret med et diskret øregarniture. Radioterminalen giver livvagten mulighed for at kommunikere med andre enheder.

Gammakronemærket bæres, når livvagterne har jakkesæt på. H. M. Dronningen har i samarbejde med Livvagtsstyrken designet emblemet, og det blev båret første gang til fejringen af H. M. Dronningens 25 års regent jubilæum i 1997.

Livvagterne råder også over taktisk beklædning, hvor Gammakronemærket har fået andre farver.
Livvagterne råder over en række forskellige føringsmidler til brug for deres varierende opgaver. I denne materielvest har livvagten bl.a. håndjern, peberspray, lygte, førstehjælpsudstyr, radio mv.
Livvagterne er udstyret med førstehjælpsudstyr som fx tourniquet, nasal luftvej (NPA), forbindinger, medicin mv. På billedet ses en såkaldt Halo, som fx kan bruges ved et skud eller knivstik i brystkassen.