Spring til hovedindhold

Forslag

Fyns Politi

Nyhed

10. juli 2020 10:01

Skru ned eller vi skruer bissen på

Det er ikke alle, der mener, at rosé og tung bas passer sammen. Fyns Politi har inden for den sidste måned oplevet næsten en fordobling i anmeldelser af larm og høj musik – det som hos politiet kaldes ”musik til ulempe”. Fyns Politi opfordrer derfor til, at man udviser hensyn og snakker med naboerne INDEN man holder fest.

Når barer, musiksteder og diskoteker lukker tidligt eller helt holder lukket, så flytter festen hjem i privaten, i sommerhuset eller ud i den nærliggende park, når vejret er godt. Samtidig er ekstra mange hjemme i øjeblikket, og det betyder, at langt flere mennesker end normalt påvirkes, hvis der spilles højt musik i stuen eller i haven. 

Vicepolitiinspektør Sten Sørensen i Fyns Politi siger: ”Vi har i den eneste tid oplevet en voldsom stigning i anmeldelser om musik til ulempe. En stor del af anmeldelserne kommer fra private arrangementer, hvor naboer eller andre beboere føler sig generet af larm og støj. Vi henstiller derfor kraftigt til, at man udviser hensyn, når man sætter gang i festen. Det er ærgerligt at få os på besøg, når man holder fest.” 

 

Eksplosiv stigning i anmeldelser

I forhold til sidste år, hvor der i perioden 1. juni til 6. juli 2019, var 189 anmeldelser om musik til ulempe, ses der i samme periode i år hele 357 anmeldelser om musik til ulempe. Anmeldelserne kommer primært fra Odense, Svendborg og Middelfart.

Sten Sørensen siger: ”Det vi ser i øjeblikket er voldsomt. Næsten 200 af de 357 anmeldelser om musik til ulempe vedrører private fester. De resterende er fra grønne områder og på gaden. At vi får så mange anmeldelser er formentligt en naturlig konsekvens af, at flere er hjemme og at bylivet lukker tidligt. Vi kan godt forstå de unge mennesker, men den voldsomme stigning i anmeldelser gør, at vi er nød til at handle på det.”

 

Vi kan snuppe din soundbox

I grønne områder såsom Eventyrhaven og Munke Mose i Odense må der ikke afspilles musik efter kl. 19. I øvrige områder, både offentligt og privat, kan politiet også forbyde benyttelse af højtalere, musikanlæg eller lignende, når benyttelsen antages for at være til væsentlig ulempe for de omkring boende eller forbipasserende. 

- ”Reglerne er nu engang som de er, og de er lavet for at tage hensyn til flest muligt. Hvis der ikke bliver taget de nødvendige hensyn, kan politiet skride ind - og det har vi altså tænkt os at gøre nu. Vi vil allerhelst klare det med dialog, men vi er der nu, hvor vi kommer til at give flere bøder – og det kan jo nemt ødelægge den gode stemning. Derfor ser vi helst, at folk selv indser, at deres musiksmag måske ikke skal deles med hele nabolaget”, fortæller Sten Sørensen 

Når politiet fremover vil skride hårdere ind over for de festglade mennesker, som ikke skruer ned for musikken, betyder det at bødeblokken kommer hurtigere frem. Endelig er der også den mulighed, at politiet kan konfiskere de højtalere eller soundbox, som anvendes. 

 

Gå i dialog med naboen

Hvis man vil undgå bøden og ikke risikere at skulle afhente sin soundbox på politistationen, så opfordrer Fyns Politi til, at man forventningsafstemmer med sine naboer - gerne allerede inden festen starter: 

- "Vi forslår at begge parter – både dem der synes de hører dejlig dansemusik, og dem der synes de udsættes for urimelig støj – skal gå i dialog med hinanden, og gerne inden festen starter. Måske kan man blive enige om et tidspunkt, hvor der skrues ned. Hvis man kender et tidspunkt for, hvornår musikken stopper, bliver ens tolerance måske også lidt højere. Man skal også huske på, at særligt de unge lige nu fejrer nogle af livets store begivenheder, og det skal der også være plads til – inden for rimelighedens grænser naturligvis”, afslutter Sten Sørensen.

 

Gode råd til dig der holder fest – og til dig der er nabo:


Hvis du skal holde fest: 
- Lav en forventningsafstemning med naboerne inden du holder festen. Orientér dine naboer i god tid om at der afholdes fest, hvor mange der kommer til festen og aftal gerne, hvornår musikken skal skrues ned eller slukkes. Husk at tage hensyn og husk, at ikke alle har lige så god musiksmag som du har.

Hvis du er nabo til festen:
- Snak med det festglade folk, før du snakker med politiet. Bank på og bed om at tale med beboerne eller med den mest ædru person tilstede, og skab en god dialog. Giv udtryk for din mening på en pæn men bestemt måde. Hvis dialogen ikke afhjælper problemet, kan du altid kontakte politiet på tlf. 114. 
 

Pressekontakt 

Kommunikationsrådgiver Sunniva Pedersen-Reng
Kommunikationsrådgiver Mads Boel
Pressetelefon: 9135 7902
E-mail: fyn-kommunikation@politi.dk

 

Læs mere om pressekontakt

11. juli 2024

Fyns Politi

To mænd fremstilles i grundlovsforhør sigtet for bedrageri

To mænd på 43 år og 36 år bliver fremstillet i grundlovsforhør klokken 13.30 den 11. juli 2024 ved retten i Odense. De er begge sigtet for bedrageri for knap 300.000 kroner.

2. juli 2024

Fyns Politi

Mand idømt 12 års fængsel for besiddelse af amfetamin

Ved retten i Svendborg blev en 29-årig mand fra Svendborg den 1. juli 2024 idømt 12 års fængsel for besiddelse af 50 kilo amfetamin.

29. juni 2024

Fyns Politi

Fyns Politi forlænger lukning af rockerklubhuse

Vi forlænger lukningen af to rockerklubhuse i henholdsvis Odense og Nyborg.