Spring til hovedindhold

Forslag

Fyns Politi

Nyhed

20. januar 2023 14:00

En tidligere medarbejder ved Østjyllands Politi er dømt skyldig i hacking, blufærdighedskrænkelse og i at have misbrugt sin stilling

Den tidligere it-medarbejder er den 20. januar 2023 ved retten i Århus idømt to års fængsel og 250 timers ulønnet samfundstjeneste for bl.a. at have hacket op imod 114 nu tidligere kolleger, venner, bekendte og tilfældige privatpersoner. Tre måneder af den to år lange fængselsstraf gøres ubetinget. De restrende et år og ni måneder gøre betinget.

Ud over fængsel og samfundstjeneste er manden dømt til at være under tilsyn af Kriminalforsorgen, og han skal om nødvendigt i sexologisk behandling.

Dommen faldt efter at den tiltalte, tidligere it-medarbejder, i retten havde erkendt de 10 forhold han var tiltalt for. Forholdene er begået både på arbejdspladsen og på hjemmeadressen i en periode fra 2016 til den 29. marts 2021, hvor han blev anholdt.

 

Hacking af kollegers telefoner

Den tidligere it-medarbejder er blandt andet dømt for at have hacket 114 tidligere kollegers telefoner, hvorved han fik adgang til formentlig hundredetusindvis af private billeder, beskeder og kalenderoplysninger. De fleste ansatte ved politiet fik hacket deres mobiltelefoner én eller få gange, men enkelte ansatte fik hacket deres telefoner betydeligt flere gange – heraf har én af de forurettede fået hacket sin telefon ca. 50 gange. 

 

Misbrug af stilling

Manden er også dømt for blufærdighedskrænkelse og for at have misbrugt sin stilling i politiet til at skaffe sig adgang til efterforskningsmateriale i afsluttede straffesager. Han kopierede således indhold af telefonudlæsninger fra over 100 afsluttede straffesager. Derudover skaffede han sig adgang til materiale fra 50 sager om deling af intimt billedmateriale. 

Endelig er manden dømt for - fra sin hjemmeadresse - at have forsøgt at skaffe sig adgang til andres datasystemer. I nogle tilfælde har han købt brugte harddiske, som det lykkedes ham at gendanne, og derved få adgang til datamateriale. I andre tilfælde har han skaffet sig adgang til datamateriale, når han har hjulpet venner og familie med forskellig it-problemer. 
  
- Det har været en bemærkelsesværdig sag, fordi der er så mange forurettede, og det gør indtryk. Ofrene har fået krænket deres privatliv, og så har de fået brudt den tillid, de havde til en person, som de stolede på enten som deres kollega, familiemedlem, ven eller som medarbejder i en myndighed som politiet. Med dommen i dag har sagen fået en foreløbig afslutning, siger Jakob Thaarup senioranklager ved Fyns Politi. 

Fyns Politi har stået for efterforskningen af sagen, da Østjyllands Politi er inhabile. 

Når dommen foreligger, vil Fyns Politi forelægge den for Statsadvokaten i København, og Statsadvokaten har så 14 dage til at beslutte om dommes skal ankes til Vestre Landsret.
 

Tidligere udsendt pressemeddelelse 

Pressekontakt 

Kommunikationsrådgiver Sunniva Pedersen-Reng
Kommunikationsrådgiver Mads Boel
Pressetelefon: 9135 7902
E-mail: fyn-kommunikation@politi.dk

 

Læs mere om pressekontakt

16. april 2024

Fyns Politi

To mænd dømt for omfattende bedrageri

Mandag den 15. april 2024 blev to mænd idømt fængselsstraf for bedrageri og databedrageri ved retten i Svendborg. Dermed er tre personer blevet dømt i sagen om omfattende bedrageri, da en tredje gerningsmand blev dømt den 5. april 2024.

11. april 2024

Fyns Politi

Fyns Politi fjerner flere hunde på grund af groft uforsvarlig behandling

Flere hunde er af racen rottweilere er torsdag blevet fjerne fra en borger, da vedkommende ikke kunne tage vare på hundene. Der er tale om en 31-årig mand, der nu er sigtet for overtrædelse af dyrevelfærdsloven.

11. april 2024

Fyns Politi

Aktion ”Lommebamser” i Fyns Politi

Børn kan have brug for lidt ekstra tryghed, når de møder politiet i forbindelse med en voldsom eller ubehagelig hændelse. Derfor har Fyns Politi sat gang i aktion ”Lommebamse-ven”, som består i små hæklede og strikkede bamser, som både uniformerede patruljer og efterforskere kan benytte, når de rykker ud til en hændelse, hvor et barn er involveret og måske har brug for en ekstra ven at kramme. ​