Spring til hovedindhold

Forslag

Fyns Politi

Nyhed

20. januar 2023 14:00

En tidligere medarbejder ved Østjyllands Politi er dømt skyldig i hacking, blufærdighedskrænkelse og i at have misbrugt sin stilling

Den tidligere it-medarbejder er den 20. januar 2023 ved retten i Århus idømt to års fængsel og 250 timers ulønnet samfundstjeneste for bl.a. at have hacket op imod 114 nu tidligere kolleger, venner, bekendte og tilfældige privatpersoner. Tre måneder af den to år lange fængselsstraf gøres ubetinget. De restrende et år og ni måneder gøre betinget.

Ud over fængsel og samfundstjeneste er manden dømt til at være under tilsyn af Kriminalforsorgen, og han skal om nødvendigt i sexologisk behandling.

Dommen faldt efter at den tiltalte, tidligere it-medarbejder, i retten havde erkendt de 10 forhold han var tiltalt for. Forholdene er begået både på arbejdspladsen og på hjemmeadressen i en periode fra 2016 til den 29. marts 2021, hvor han blev anholdt.

 

Hacking af kollegers telefoner

Den tidligere it-medarbejder er blandt andet dømt for at have hacket 114 tidligere kollegers telefoner, hvorved han fik adgang til formentlig hundredetusindvis af private billeder, beskeder og kalenderoplysninger. De fleste ansatte ved politiet fik hacket deres mobiltelefoner én eller få gange, men enkelte ansatte fik hacket deres telefoner betydeligt flere gange – heraf har én af de forurettede fået hacket sin telefon ca. 50 gange. 

 

Misbrug af stilling

Manden er også dømt for blufærdighedskrænkelse og for at have misbrugt sin stilling i politiet til at skaffe sig adgang til efterforskningsmateriale i afsluttede straffesager. Han kopierede således indhold af telefonudlæsninger fra over 100 afsluttede straffesager. Derudover skaffede han sig adgang til materiale fra 50 sager om deling af intimt billedmateriale. 

Endelig er manden dømt for - fra sin hjemmeadresse - at have forsøgt at skaffe sig adgang til andres datasystemer. I nogle tilfælde har han købt brugte harddiske, som det lykkedes ham at gendanne, og derved få adgang til datamateriale. I andre tilfælde har han skaffet sig adgang til datamateriale, når han har hjulpet venner og familie med forskellig it-problemer. 
  
- Det har været en bemærkelsesværdig sag, fordi der er så mange forurettede, og det gør indtryk. Ofrene har fået krænket deres privatliv, og så har de fået brudt den tillid, de havde til en person, som de stolede på enten som deres kollega, familiemedlem, ven eller som medarbejder i en myndighed som politiet. Med dommen i dag har sagen fået en foreløbig afslutning, siger Jakob Thaarup senioranklager ved Fyns Politi. 

Fyns Politi har stået for efterforskningen af sagen, da Østjyllands Politi er inhabile. 

Når dommen foreligger, vil Fyns Politi forelægge den for Statsadvokaten i København, og Statsadvokaten har så 14 dage til at beslutte om dommes skal ankes til Vestre Landsret.
 

Tidligere udsendt pressemeddelelse 

Pressekontakt 

Kommunikationsrådgiver Sunniva Pedersen-Reng
Kommunikationsrådgiver Mads Boel
Pressetelefon: 9135 7902
E-mail: fyn-kommunikation@politi.dk

 

Læs mere om pressekontakt

30. november 2023

Fyns Politi

Fyns Politi forlænger lukningen af to rockerklubhuse

Fyns Politi forlænger lukningen af to rockerklubhuse i henholdsvis Odense og Nyborg. Opholdsforbuddet gælder frem til den 14. december 2023, kl. 18.00.

30. november 2023

Fyns Politi

To personer fremstilles i grundlovsforhør for kvalificeret dokumentfalsk i forbindelse med indfødsretsprøver

Fyns Politi anholdt 10 personer i en aktion onsdag den 29. november 2023. Aktionen fandt sted på flere adresser, og Fyns Politi mistænker, at der er tale om organiseret svindel i forbindelse med indfødsretsprøver.

28. november 2023

Fyns Politi

Fyns Politi søger vidner til brand i Højby

Torsdag den 16. november omkring kl 21.30 opstod der brand i festlokalerne i Babylon Huset i Højby, syd for Odense. Ved branden skete der omfattende skader indvendigt i bygningen. Ingen personer eller dyr kom til skade i forbindelse med branden.