Spring til hovedindhold

Forslag

Fyns Politi

Nyhed

8. juli 2020 13:19

Fyns Politi: Vanvidsbilisme er helt uacceptabelt

De seneste uger har der flere steder i landet været meldinger om en stigning i vanvidskørsel under Coronakrisen. Også i Fyns Politi har man oplevet en stigning i fænomenet, og det er dybt alvorligt.

Politikommissær Preben Ingemansen der er leder af Opereativ færdsel i Fyns Politi forklarer om fænomenet: - Vi kalder det vanvidsbilisme, hvis man fx kører 200 km/t eller mere på motorvejen, eller hvis man kører mere end 100 procent for hurtigt i byer og på landeveje. Men det er også vanvidsbilisme, hvis man kører groft uagtsomt og på en facon, hvor man ser stort på færdselsloven -  fx kører over for rødt lys, overhaler indenom i høj fart, kører op på fortov osv. 

I midten af juni havde Fyns Politi en særlig indsats på motorvejen E20 og her tog man på to dage bl.a. følgende:

- 2 motorcykler med over 200 km/t, hvilket betyder ubetinget frakendelse.
- 19 bilister fik betingede frakendelser – primært for hastighedsoverskridelser 
- 2 motorcykler fik betinget frakendelse, - pga. væddeløbskørsel 

 

Både i byer og på motorveje

Det er dog langt fra kun på motorvejen at Fyns Politi oplever den hensynsløse kørsel, det er også mange andre steder som i fx Odense. Preben Ingemansen fortæller:
- Vi ser det desværre alle steder, men det man kan sige, om det vi ser i Odense, er, at her er der så mange trafikanter, cyklister og gående på vejene, at der er meget høj risiko for at skade andre, når man fx kører over for rødt og i særdeleshed, når man samtidigt kører alt for stærkt. Det er virkelig farligt.

Også politidirektør ved Fyns Politi Arne Gram ser med stor bekymring på fænomenet: - At tilsidesætte færdselsloven og udvise total ligegyldighed med andre menneskers liv og førlighed, det er simpelthen uacceptabelt. Vi tager det meget alvorligt, og vi har fokus på det – både i byerne og på motorvejene.

I lighed med andre kredse, er der en tendens til, at der er tale om unge mænd i meget store biler, som kan køre meget hurtigt, og som politiet af og til kan have svært ved at følge med.

 

Efter Corona

Nu hvor hverdagen så småt er vendt tilbage både i byerne og på landeveje og motorveje, så oplever Fyns Politi måske et lille fald i den uhyggelige tendens, men det foregår stadigvæk – blot på andre tidspunkter på døgnet. 

- det kræver plads at køre vanvittigt, så nu hvor der igen er biler på vejene, myldretider osv., så ser vi det mere i weekenderne og i de sene i aften- og nattetimer. Men det er stadig ulovligt, og det er stadig virkelig farligt, siger Preben Ingemansen.    

 

Hvad gør politiet?

Fyns Politi kører både deciderede indsatser med vanvidsbilisme, hvor man indsætter særlige civile politibiler, der kan køre meget stærkt og som har særligt måleudstyr installeret. Ydermere har motorcykelbetjentene og de almindelig patruljer altid øje for det, når de patruljerer på såvel landeveje og motorveje som inde i byerne.  

- borgerne skal vide, at vi gør, hvad vi kan for at ramme de her kriminelle, så hårdt vi kan. Vi tager deres kørekort - gerne på stedet, så vi i praksis gør det så svært som muligt for dem at køre bil og dermed bringe andres liv i fare, afslutter Arne Gram.

Pressekontakt

Charlotte Nyborg

E-mail: cny001@politi.dk

 

Sunniva Pedersen-Reng

E-mail: spe062@politi.dk

 

Pressetelefon: 9135 7902 

Spørgsmål vedr. døgnrapport: 4171 1150 - besvares hverdage ml. 11.00 og 12.00. 

Læs mere om pressekontakt

20. maj 2022

Fyns Politi

Idømt fængsel for svindel med leasingbiler

En 43-årig mand fra Fyn er blevet idømt 3 års fængsel – heraf 6 måneder ubetinget fængsel, mens den øvrige del er betinget fængsel med to års prøvetid. Manden er dømt for at have snydt Skat for betaling af 10,7 millioner kroner i registreringsafgifter på 90 leasingbiler.

19. maj 2022

Fyns Politi

40-årig mand dømt for omfattende salg af dyre cykler

En 40-årig mand fra Odense er blevet idømt 1 år og 9 måneders fængsel for omfattende salg og besiddelse af stjålne cykler – primært dyre el-cykler. Der er tale om både hæleri og dokumentfalsk af særlig grov karakter.

12. maj 2022

Fyns Politi

Formodet indbrudstyv i grundlovsforhør

En 29-årig mand fremstilles kl. 14:30 i grundlovsforhør ved Retten i Odense sigtet for ni indbrud - alle begået i Odense.