Spring til hovedindhold

Forslag

Københavns Politi

Nyhed

25. maj 2023 13:21

Fængsel på livstid for landsforræderi

En 32-årig dansk statsborger blev i dag idømt livsvarigt fængsel blandt andet for landsforræderi ved at have kæmpet for Islamisk Stat i Syrien.

I en sag om tilslutning til terrororganisationen Islamisk Stat (IS) blev der i Københavns Byret i dag afsagt dom mod en 32-årig mand. Allerede den 2. maj havde retten taget stilling til skyldsspørgsmålet og kendt den tiltalte skyldig i blandt andet landsforræderi ved i perioden fra den 31. december 2015 til marts 2017 aktivt at have kæmpet for IS, som han var tilsluttet frem til december 2017.

I retten blev den 32-årige mand i dag straffet med livsvarigt fængsel.

Manden, der er dansk statsborger, blev også dømt for flere terrorrelaterede bestemmelser – blandt andet for i august 2013 at have ladet sig hverve af IS, og for i 2014 at have forsøgt at hverve andre til terrororganisationen. 

Han blev også dømt for trusler om at begå terror ved i 2013 sammen med tre andre mænd i en video på internettet at have skudt til måls mod billeder af en række navngivne danske personer, samt for at have opfordret andre til at begå terror.

”Når man tilslutter sig en terrororganisation og deltager i kamphandlinger i så lang en periode, som det er tilfældet her, så må man forvente en meget langvarig straf. Når det samtidig er i en konflikt, hvor Danmark er indtrådt som part for at bekæmpe selv samme terrororganisation, så skal det kunne ses på strafudmålingen, for så er der tale om landsforræderi. Sagens alvor afspejler sig i dommen i dag,” siger specialanklager Marie Petersen fra anklagemyndigheden ved Københavns Politi.

Manden, der kommer fra Aarhus-området, blev anholdt den 11. november 2019 i Københavns Lufthavn, efter han var blevet udsendt af Tyrkiet. Han har været varetægtsfængslet frem til dagens dom.

Til medier: For yderligere spørgsmål kontakt specialanklager Marie Petersen på tlf. 3058 0591.

Pressekontakt

Telefon: 35219260

Flere nyheder

2. juni 2023

Københavns Politi

"TikTok-manden" idømt forvaring for talrige overgreb på kvinder

En 31-årig mand, der af medierne har fået tilnavnet TikTok-manden, er kendt skyldig i hovedparten af de 36 forhold om blandt andet voldtægt, grov vold, ulovlig tvang og blufærdighedskrænkelse, som han var tiltalt for.

25. maj 2023

Københavns Politi

Anbringelsesdom for drab på kæreste

En 25-årig mand blev i dag idømt tidsubestemt anbringelse på en psykiatrisk behandlingsafdeling. Han har under sagen tilstået at have kvalt sin kæreste, som blev fundet i en bil i vandet ved Amager Strandpark.

16. maj 2023

Københavns Politi

Københavns Politi indfører kørselsforbud i nattelivszoner

Fra den 1. juni 2023 bliver ikke-nødvendig kørsel forbudt i nattetimerne på flere gader i nattelivszonerne. Borgere, der bor i nattelivszonerne, bliver ikke omfattet af forbuddet. Derudover ændres nattelivszonen i Vestergade, så den inkluderer mere af Nørregade samt et område ved Vester Voldgade.

Forslag