Spring til hovedindhold

Forslag

Københavns Politi

Nyhed

23. september 2020 16:19

Fire personer dømt i stor sag om hæleri

En kvinde og tre mænd er i dag idømt straffe mellem 1 år og 2,5 års fængsel for hæleri af særligt grov beskaffenhed ved at have modtaget og opbevaret et større kontantbeløb. To af de dømte blev ligeledes idømt advarsel om udvisning.

I en sag om modtagelse og opbevaring af et større kontantbeløb i 2018 er en 49-årig kvinde og tre mænd på henholdsvis 50, 44 og 30 år i dag ved Retten på Frederiksberg fundet skyldige i hæleri af særligt grov beskaffenhed.

Sagen er efterforsket af efterforskningsfællesskabet Særlig Efterforskning Vest (SEV) i samarbejde med politiet i Holland, men da overleveringen af de store kontantbeløb er foregået i Hovedstadsområdet, er det efterforskningsfælleskabet Særlig Efterforskning Øst (SEØ) under Københavns Politi, som har gennemført sagen ved retten. 
 
SEV blev under efterforskningen af en anden straffesag opmærksomme på, at der ud fra aflytninger kunne påvises koordinering af møder, hvor der skulle overdrages store kontantbeløb. I forbindelse med anholdelserne blev der bl.a. beslaglagt ca. tre millioner kr. i kontanter.

Grundig efterforskning 
Den 49-årige kvinde blev idømt et års betinget fængsel og en advarsel om udvisning. Den 50-årige mand blev idømt et år og seks måneders fængsel og en advarsel om udvisning. Den 44-årige mand blev idømt et års betinget fængsel. Og den 30-årige mand blev idømt to år og seks måneders fængsel.
 
»Omfattende og grundig efterforskning i SEV har ført til, at man kunne afdække et netværk af personer, som har modtaget og overdraget meget store kontantbeløb, som stammer fra et strafbart forhold. De udmålte straffe afspejler, at de dømte har haft forskellige roller og har håndteret forskellige kontantbeløb,« siger Danni Richter, senioranklager hos Københavns Politi.

Under sagen har flere af de idømte bl.a. forklaret, at pengene stammer fra lån, som er formidlet via det såkaldte "Hawala-system", hvor pengeoverførsler sker kontant via flere forskellige mellemmænd uden om bankerne.

»Retten har i fuld overensstemmelse med anklagemyndighedens påstand forkastet flere af de tiltaltes forklaring om, at pengene skulle stamme fra lån, som er formidlet via Hawala. Retten har sendt et klart signal om, at når man modtager store pengebeløb på flere hundredetusind kroner på åben gade, uden dokumentation eller anden god forklaring på overdragelsen, så må man have vidst eller bestemt formodet, at pengene stammer fra et strafbart forhold,« siger Danni Richter.
 
De idømte har alle taget betænkningstid i forhold til evt. anke.
 
Yderligere pressehenvendelser kan ske til senioranklager Danni Richter på tlf. 6113 7402.
 

Pressekontakt

Telefon: 35219260

22. april 2024

Københavns Politi

Otte personer dømt for serie af indbrud og indbrudsforsøg hos ældre

Seks kvinder og to mænd i alderen 18 til 64 år er idømt fængselsstraffe for at have løjet sig adgang til ældre borgeres boliger. I nogle tilfælde er det lykkedes dem at stjæle beboernes værdigenstande.

18. april 2024

Københavns Politi

Seks anholdt for røveri bedrageri og tricktyveri i det københavnske natteliv

Efter længere tids efterforskning af en række røverier, tricktyverier og databedragerier har Københavns Politi anholdt seks mænd. De vil i morgen blive fremstillet i grundlovsforhør.

18. april 2024

Københavns Politi

Københavns Politi forlænger lukning af to rocker-/bandetilholdssteder

Da det er politiets vurdering, at der fortsat verserer en konflikt mellem to grupperinger i det københavnske rocker-/bandemiljø, forlænger politiet lukningen af to tilholdssteder.