Spring til hovedindhold

Forslag

17 års fængsel til kokainbagmand

Optrevlingen af et narkotikanetværk har ført til en ekstraordinær lang fængselsstraf.

NSK logo

I en tilståelsessag ved Retten i Aarhus er der i dag blevet afsagt en særligt lang fængselsdom for indsmugling af narkotika til Danmark.

Her har National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) fået en 46-årig mand idømt 17 års fængsel for at stå bag indsmugling af meget store mængder kokain og hash til Danmark. I dommen indgår en reststraf fra en tidligere dom for lignende kriminalitet.

Den dømte tilstod over for en dommer, at han i en periode fra februar 2020 til marts 2021 var den centrale bagmand til en række indsmuglinger af i alt 148 kilo kokain samt 1.500 kilo hash.

Den 46-årige benyttede sammenlagt fem forskellige brugere på de krypterede kommunikationstjenester SKY-ECC og EncroChat, som han brugte til at planlægge og koordinere indsmuglingen af kokain og hash fra Holland til Danmark. Narkotikaen blev i vidt omfang indsmuglet i hollandske lastbiler og herefter afleveret til medgerningsmænd i den 46-åriges netværk i Danmark, inden den blev videredistribueret i Danmark, primært Østjylland.

Efter intens efterforskning af narkotikaorganisationen blev den 46-årige i marts 2023 fængslet in absentia og internationalt efterlyst. Han blev senere i marts 2023 pågrebet i Holland, hvor anholdelsen skete i samarbejde med hollandsk politi. Samtidig blev yderligere 9 mænd anholdt i større koordinerede anholdelsesaktioner i Tyskland og Danmark. Én person, som siden er idømt 11 års fængsel, blev anholdt få dage efter.

I alt er ti personer varetægtsfængslet i sagskomplekset.

Specialanklager hos NSK, Jacob Gents, siger:

”Den 46-årige bagmand har igennem en længere periode været en helt central skikkelse i Danmark i indsmuglingen af navnlig kokain, og han har gjort sig særdeles ihærdige forsøg på skjule kriminaliteten. Det er takket være en længerevarende og målrettet efterforskning, at han nu fuldt ud har tilstået sin rolle i netværket. Med en ekstraordinært lang fængselsstraf er der sat en tyk streg under sagens alvor.”

Retten konfiskerede udbytte for seks millioner kroner, herunder blandt andet kryptovaluta, friværdi i flere ejendomme samt indeståender på konti. 

Fakta om NSK

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er en landsdækkende specialenhed i dansk politi med ca. 1.100 medarbejdere. NSK håndterer de mest komplekse og alvorlige sager om økonomisk kriminalitet, organiseret kriminalitet og cyberkriminalitet.
 
NSK understøtter desuden dansk politi med specialiseret ekspertise inden for blandt andet kriminalteknik, it-efterforskning, analyser og efterretninger. 
 
NSK har egen anklagemyndighed, der fører de straffesager, hvor efterforskningen har udgangspunkt i NSK’s politiarbejde. Efterforskning og strafforfølgning i NSK er målrettet de sager, hvor kriminaliteten gør størst skade på samfundet.
 
De komplekse kriminalitetsområder, hvor NSK ofte vil have ansvar for sagerne, kan være inden for eksempelvis organiseret hvidvask, organiseret skatteunddragelse, svindel, bandekriminalitet samt organiseret narkotikakriminalitet og våbensmugling.
 

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

14. juni 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Kokain- og våbenhandel giver 14 års fængsel

En 36-årig mand fra Odder er idømt 14 års fængsel efter at have tilstået omfattende handel med kokain og våben.

11. juni 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

NSK bremser hash-netværk fra Østjylland

NSK har tirsdag anholdt fem personer, der er sigtet for indsmugling af over i alt 500 kilo hash.

11. juni 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

NSK anholder 11 personer, der står bag omfattende indsmugling og distribution af kokain

NSK har tirsdag morgen anholdt ti mænd og en kvinde for indsmugling og distribution af samlet 234 kilo kokain.