Spring til hovedindhold

Forslag

Dansk politi med i stor international cyberoperation: Tre personer anholdt i Danmark for køb af talrige borgeres oplysninger

Politiet har anholdt tre personer i Danmark, der er sigtet for køb af talrige borgeres stjålne personlige bruger- og kontooplysninger via det ulovlige site Genesis Market. Anholdelserne sker som led i en større koordineret international cyberoperation under ledelse af FBI, EUROPOL og hollandsk politi. Adgangsoplysninger fra flere end 9000 danske computere anslås at være sat til salg på sitet.

Operation Genesis Market

En stor international operation med deltagelse af i alt 17 landes politimyndigheder, herunder dansk politi, kulminerede tirsdag ved anholdelse af i alt 119 personer globalt. Derudover førte operationen til lukning af det ulovlige site Genesis Market, hvor op mod to millioner ofre globalt har fået lækket deres digitale oplysninger. 

I Danmark har National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) koordineret aktionen, som er gennemført i tæt samarbejde med Sydøstjyllands Politi, Fyns Politi, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Midt- og Vestsjællands Politi og Københavns Vestegns Politi. Herudover har Europol’s EC3 og Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT), som NSK er en del af, støttet aktionen med dataanalyse og koordinering af de internationale efterforskningsskridt.

De tre anholdte er sigtet for at have købt ulovlig adgang til hackede borgeres digitale identitet, der har været til salg på Genesis Market. 

Genesis Market er en ulovlig online markedsplads, der har udbudt salg af såkaldte bots, der er et spejlbillede af en konkret hacket computers adgangsoplysninger. Her får køber adgang til brugernavne, gemte passwords og cookies på den hackede computer.

”I et tæt samarbejde med en række politimyndigheder på cyberområdet er det med stærk fælles front lykkedes os at bremse en stor ulovlig udbyder af hackede oplysninger fra borgere i hele verden. I både dansk politi og i international sammenhæng pågår der nu yderligere efterforskning og analyse af den data og viden, som vi har fået i forbindelse med anholdelserne. Det vil give os et mere detaljeret billede af, hvad de købte personlige data er blevet brugt til med henblik på den videre efterforskning”, siger politiinspektør i NSK, Lars Mortensen.

Adgangsoplysninger fra ca. 9000 danske computere eksponeret på Genesis Market

NSK anslår, at flere end 9000 danske computere er blevet hacket, og at adgangsmidler fra disse har været til salg på Genesis Market før sitets nedlukning. 

Som en del af operationen og det videre forebyggende arbejde har hollandsk politi udarbejdet en webportal, hvor man som borger kan kontrollere, om man er blandt de forurettede, der har fået sine personlige data eksponeret på Genesis Market. Det gør man ved at indtaste sin mailadresse i webportalen.

”Har man fået sine personlige brugeroplysninger eksponeret på Genesis Market, så er det vores klare opfordring, at man opdaterer sin computer og scanner for virus med et antivirusprogram og ændrer samtlige brugernavne og kodeord til alle enheder og profiler”, siger politiinspektør Lars Mortensen.

 

Sådan kontrollerer du om dine data er blevet lækket 

Du kan undersøge, om dine konti har været en del af det lækkede data på Genesis Market ved at indtaste din mailadresse i webportalen her: https://www.politie.nl/checkyourhack 

 

Hvis du har fået stjålet dine adgangsoplysninger, så opfordrer politiet til, at du følger nedenstående gode råd for videre håndtering. 

1) Fjern eventuel virus fra dine enheder med et opdateret antivirusprogram og sørg for, at operativsystem og programmer er opdaterede til nyeste version.

2) Opdatér først herefter samtlige adgangskoder til dine konti. 

3) Opret en kreditadvarsel på borger.dk.

4) Hvis du ser tegn på misbrug af din bankkonto, skal du spærre dit kontokort. Hvis der ikke ses misbrug, anbefales det, at du bestiller et nyt kort og i mellemtiden holder øje med, at der ikke sker misbrug af dit kort.

5) Kontakt politiet, hvis du oplever, at dine konti har været brugt til ulovlige formål.

Du kan kontakte Digitaliseringsstyrelsens Cyberhotline for digital sikkerhed på tlf. nr. 33 37 00 37, hvis du har brug for yderligere råd og vejledning om it-sikkerhed, forebyggelse af cyberangreb eller identitetstyveri.

Læs mere om operationen her 

 

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

18. april 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

33-årig mand anholdt for organiseret salg af falske Apple-produkter

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har i dag ransaget fem adresser og anholdt en 33-årig mand for at have solgt falske Apple-produkter.

18. april 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Clear Channel betaler bøde på seks millioner

Clear Channel Danmark A/S betaler en bøde på seks millioner kroner for at have overtrådt konkurrenceloven ved at koordinere rabatsatser med en konkurrent på markedet for outdoor-annoncering.

16. april 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

To dømt i sag om organiseret handel med amfetamin på togstationer

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har optrevlet et netværk bag handel med store mængder amfetamin. Yderligere to personer i sagskomplekset er nu dømt.