Spring til hovedindhold

Forslag

33-årig mand idømt fem års fængsel for hvidvask af 353 millioner kroner

Københavns Byret har onsdag idømt en 33-årig mand fra Midtsjælland fem års fængsel for organiseret hvidvask af 353 mio. kroner.

Manden tilstod i retten at have hvidvasket 353 millioner kroner gennem tre selskaber. Hvidvasken skete i forening med flere andre gerningspersoner. Fire mænd blev dømt for deres andel af overtrædelsen i 2020. Det kriminelle netværk var årsag til, at statskassen blev snydt for et trecifret millionbeløb gennem brug af fiktive fakturaer.
   
Netværket benyttede blandt andet krypteret kommunikation via beskedtjenesten EncroChat. Politiet kom på sporet af den 33-åriges brugerprofil, som altså også indgik i den store hvidvasksag fra 2020, i forbindelse med efterforskningen af en anden verserende sag. Det ledte til anholdelse af manden på hans bopæl på Midtsjælland i maj 2022.

 

Retten konfiskerede samtidig 700.000 kroner, som manden havde fået i betaling for sin del i overtrædelsen.

Sagen er efterforsket i et samarbejde mellem NSK og Nordsjællands Politi. Dertil har der været et tæt samarbejde med Skattestyrelsen.

Specialanklager fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), Lisette Rostgaard Jørgensen siger:

”Jeg er tilfreds med rettens afgørelsen. Der er tale om en særdeles omfattende sag, som har kostet statskassen store tab. Vi har gennem lang tid søgt denne mand, og jeg glæder mig over, at et godt efterforskningsarbejde og en effektiv indsats i NSK’s anklagemyndighed har betydet, at han nu er dømt for sin rolle i sagen.”

Pressekontakt: Specialanklager Lisette Rostgaard Jørgensen, tlf.  61 12 89 21

 

FAKTA OM NSK

NSK blev etableret den 1. januar 2022. NSK har blandt andet til formål at bekæmpe kompleks organiseret kriminalitet og økonomisk kriminalitet, og etableringen af den nye enhed betyder derfor, at opgaver fra en række tidligere enheder i politiet og anklagemyndigheden er forankret her. 

Det drejer sig om opgaver, der tidligere var forankret hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, de to regionale efterforskningsfællesskaber i henholdsvis Øst- og Vestdanmark, Grænsecenter Øresund og det Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet. 

Derudover er store dele af de opgaver, der tidligere blev løst i Rigspolitiets Politiområde, overført til NSK, herunder opgaver forankret i National Kriminalteknisk Center og National Cyber Crime Center (NC3). 

NSK har ca. 900 medarbejdere og er opbygget som en politikreds (https://politi.dk/virksomheden/national-enhed-for-saerlig-kriminalitet)
 

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

26. marts 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

NSK samarbejder med anklagemyndighed og politi i Serbien i stor ransagnings- og anholdelsesaktion

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har samarbejdet med anklagemyndigheden for organiseret kriminalitet og politiet i Serbien om efterforskningen af en vidtforgrenet narkotikaorganisation. Den serbiske anklagemyndighed har efter anmodning fra Danmark overtaget strafforfølgningen af flere anholdte personer.

21. marts 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Fængselsstraf for bedrageri med musikstreaming

En 53-årig mand fra Aarhus er idømt halvandet års fængsel for bedrageri for ikke under to millioner kroner via forskellige streamingtjenester. Manden har foretaget flere millioner afspilninger af musiknumre, hvor han havde registreret sig selv som rettighedshaver.

20. marts 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Kurerer dømt for organiseret indsmugling af narkotika skjult i hemmelige rum

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har fået to personer idømt lange fængselsstraffe for at fragte kokain til Danmark som led i en stor narkotikaorganisations handel med hård narkotika.