Spring til hovedindhold

Forslag

Fynbo får fængselsdom for ulovlig deling af bøger og artikler

Organiseret deling af ophavsretsbeskyttede bøger og avisartikler på en dansk fildelingstjeneste giver en 41-årig fynbo en betinget fængselsstraf på seks måneder.

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har ved Retten i Odense fået idømt en 41-årig mand seks måneders betinget fængsel for i en periode fra juli til december 2020 at have delt ophavsretsbeskyttet materiale via den nu lukkede danske fildelingstjeneste ”Asgrd.org.”

Den nu dømte var en del af en organiseret gruppe af personer, der på direkte forespørgsel fra brugere på ”Asgrd.org” uploadede minimum 1.004 specifikke ophavsretsbeskyttede litterære værker, blandt andet e-bøger og nyhedsartikler, som brugerne af ”Asgrd.org” dermed fik ulovlig adgang til. Manden havde samtidig benyttet intetanende abonnenters adgangsoplysninger til at kunne tilgå betalingsindhold på Ekstra Bladets hjemmeside, som han derefter delte. 

Den 41-årige blev desuden dømt for otte tilfælde af bedrageri ved nethandel. Her havde han i strid med sandheden påstået over for forhandlerne, at han enten ikke havde modtaget varerne eller havde returneret dem. Derfor havde han uberettiget fået sine penge retur.

Den dømte skal samtidig betale en erstatning på 41.715 kroner til RettighedsAlliancen.

Anklagerfuldmægtig ved NSK, Brian Borgstrøm, siger:

”Jeg er tilfreds med dommen, der understreger at organiseret og systematisk brud på ophavsretten er en kriminalitetsform, som myndighederne ser på med alvor.”

 

Fakta om NSK

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er en landsdækkende specialenhed i dansk politi med ca. 1.100 medarbejdere. NSK håndterer de mest komplekse og alvorlige sager om økonomisk kriminalitet, organiseret kriminalitet og cyberkriminalitet.
 
NSK understøtter desuden dansk politi med specialiseret ekspertise inden for blandt andet kriminalteknik, it-efterforskning, analyser og efterretninger. 
 
NSK har egen anklagemyndighed, der fører de straffesager, hvor efterforskningen har udgangspunkt i NSK’s politiarbejde. Efterforskning og strafforfølgning i NSK er målrettet de sager, hvor kriminaliteten gør størst skade på samfundet.
 
De komplekse kriminalitetsområder, hvor NSK ofte vil have ansvar for sagerne, kan være inden for eksempelvis organiseret hvidvask, organiseret skatteunddragelse, svindel, bandekriminalitet samt organiseret narkotikakriminalitet og våbensmugling.
 

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

12. juli 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

62-årig får fem års fængsel for hvidvask af 145 millioner

En 62-årig mand er idømt fem års ubetinget fængsel efter at have tilstået hvidvask af ca. 145 millioner kroner. Hvidvasken er blandt andet sket gennem såkaldte fakturafabrikker.

11. juli 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

NSK bremser kokaintransportørnetværk

En 61-årig mand er torsdag blevet idømt 12 års fængsel for at have indført og videreoverdraget betydelige mængder kokain fra udlandet til Danmark.

11. juli 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Politiet advarer om nyt selvtægtsfænomen i Danmark

Politiet har i løbet af de seneste uger set en række sager med videoer online, hvor mænd bliver hængt ud for at være pædofile og overfaldet. Personerne bag overfaldene er en del af et selvtægtsnetværk, som kalder sig 'Pedo hunters'. Fænomenet har været kendt i udlandet gennem længere tid, men er nu kommet til Danmark.