Spring til hovedindhold

Forslag

NSK samarbejder med anklagemyndighed og politi i Serbien i stor ransagnings- og anholdelsesaktion

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har samarbejdet med anklagemyndigheden for organiseret kriminalitet og politiet i Serbien om efterforskningen af en vidtforgrenet narkotikaorganisation. Den serbiske anklagemyndighed har efter anmodning fra Danmark overtaget strafforfølgningen af flere anholdte personer.

NSK logo

Tre serbiske mænd i alderen 39 - 47 år er tirsdag blevet anholdt og sigtet i en sag om indsmugling af store mængder kokain, heroin og våben fra udlandet til Danmark.

 

Det er sket under en anholdelses- og ransagningsaktion i Serbien, hvor NSK samarbejder med serbisk politi om efterforskningen af en vidtforgrenet narkotikaorganisation, hvor fortjeneste er hvidvasket og investeret i Serbien.

 

Otte adresser i Serbien, herunder flere i Beograd, er blevet ransaget under aktionen, hvor der også er sket en lang række beslaglæggelser, heriblandt af 13 lejligheder, et landområde med nybygget luksushotel i naturparken Tara, besiddelser i flere virksomheder, bankkonti, guldbarrer, millioner af kroner i form af Euro og danske kontanter, dyre designer-ure og motorcykler.

 

”Med bistand fra NSK har anklagemyndigheden for organiseret kriminalitet og politiet i Serbien på baggrund af længere tids efterforskning og en nøje koordineret aktion kunnet anholde tre personer, som mistænkes for at have centrale roller i en international narkotikaorganisation med tråde til en række europæiske lande. Aktionen er forløbet som planlagt. Der er sikret mulige spor til brug for at belyse sagen yderligere, ligesom der også er beslaglagt en række væsentlige værdier, herunder flere ejendomme, bankkonti, flere millioner i kontanter i form af Euro og danske kroner og guldbarrer,” siger ledende politiinspektør i NSK, Torben Svarrer.

 

Den omfattende politiaktion er sket som følge af et tæt samarbejde mellem NSK og anklagemyndigheden for organiseret kriminalitet og politienheden SBPOK i Serbien til gavn for begge lande. Som et led i samarbejdet har den serbiske anklagemyndighed efter international retsanmodning fra NSK’s anklagemyndighed overtaget strafforfølgningen af flere personer, ligesom der ad flere omgange er udvekslet sagsakter og efterforskningsmateriale via retsanmodninger mellem anklagemyndigheden i NSK og det serbiske justitsministerium.

 

Aktionen i Serbien er knyttet til et sagskompleks i Danmark omhandlende samlet 769 kg hård narkotika og adskillige våben, som to serbiske brødre er tiltalt for at stå bag organiseret indsmugling og videresalg af.

 

19 personer er idømt samlet mere end 116 års fængsel i sagskomplekset. Senest er to personer dømt for forsøg på hvidvask af 12 millioner kroner, der blev sendt med turistbusser til Serbien, ligesom to personer ved en anden afgørelse blev idømt 6 og 8 års fængsel for at indsmugle store mængder kokain til Danmark. Begge sager er afgjort i marts 2024.

 

De tre anholdte mænd fremstilles i retten i Beograd med begæring om varetægtsfængsling.

 

Fakta om NSK

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er en landsdækkende specialenhed i politiet og anklagemyndigheden. NSK håndterer de mest komplekse og alvorlige sager om økonomisk kriminalitet, organiseret kriminalitet og cyberkriminalitet. NSK har egen anklagemyndighed, der fører enhedens straffesager.

 

NSK’s efterforskning og strafforfølgning er målrettet de sager, hvor kriminaliteten gør størst skade på samfundet, og hvor indsatsen har den største effekt.

 

De komplekse sager, som NSK har ansvar for, kan være inden for eksempelvis organiseret hvidvask, organiseret skatteunddragelse, svindel, bandekriminalitet samt organiseret narkotikakriminalitet og våbensmugling.

 

NSK understøtter derudover hele dansk politi med specialiseret ekspertise inden for blandt andet kriminalteknik, it-efterforskning samt analyse- og efterretningsarbejde.

 

Der er cirka 1.100 ansatte i NSK. Enheden har hovedsæde i Ejby ved Glostrup og har derudover lokationer i Karlslunde, København, Randers, Aarhus og Fredericia samt en midlertidig lokation i Silkeborg.

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

18. april 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

33-årig mand anholdt for organiseret salg af falske Apple-produkter

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har i dag ransaget fem adresser og anholdt en 33-årig mand for at have solgt falske Apple-produkter.

18. april 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Clear Channel betaler bøde på seks millioner

Clear Channel Danmark A/S betaler en bøde på seks millioner kroner for at have overtrådt konkurrenceloven ved at koordinere rabatsatser med en konkurrent på markedet for outdoor-annoncering.

16. april 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

To dømt i sag om organiseret handel med amfetamin på togstationer

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har optrevlet et netværk bag handel med store mængder amfetamin. Yderligere to personer i sagskomplekset er nu dømt.