Spring til hovedindhold

Forslag

Ti mænd sigtet for narkotikasmugling efter international anholdelsesaktion

Efter et internationalt samarbejde mellem politimyndigheder i fem lande er ti mænd blevet sigtet for at have indsmuglet over 500 kg kokain fra Holland til Danmark.

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har onsdag efter en længerevarende efterforskning foretaget anholdelse af ti mænd i alderen 24 til 62 år. Anholdelserne skete ved en koordineret aktion, hvorefter de ti mænd er blevet sigtet for omfattende international organiseret indsmugling og handel med narkotika samt besiddelse af skydevåben.

Efterforskningen er sket i samarbejde med Nordjyllands Politi, Fyns Politi og Københavns Politi samt politimyndigheder fra Norge, Holland, Tyskland og Montenegro understøttet af Europol og Interpol.  

Fem af anholdelserne er foretaget i Danmark, hvor to mænd blev anholdt i Randers, mens de øvrige anholdelser skete i Odense, i Hirtshals og på Djursland.  Yderligere blev der foretaget anholdelse af en mistænkt i Montenegro, en blev anholdt i Norge, og tre mænd blev anholdt i Holland. 
I forlængelse af anholdelserne blev der gennemført ransagninger af adresser i Danmark, Norge, Holland og Montenegro. 
I forvejen sidder en fjerde hollandsk statsborger varetægtsfængslet i Tyskland.

NSK sigter de ti mænd for at være involveret i international organiseret smugling af og handel med narkotika. Således sigtes de tre hollandske statsborgere for i 2022 at have indsmuglet over 500 kg kokain og heroin fra Holland til Danmark, hvor det er afsat til flere kriminelle netværk over hele landet, herunder flere af de danskere, som blev anholdt ved aktionen. 

Tre af mændene bosiddende i henholdsvis Randers og Hirtshals er desuden sigtet for at have smuglet flere hundrede kg hash og skunk fra Danmark til Norge. De fire hollændere samt den anholdte i Montenegro vil snarest blive begæret udleveret til strafforfølgning i Danmark. Den norske statsborger forventes retsforfulgt i Norge.

Ledende politiinspektør Michael Kjeldgaard udtaler:

”Der er tale om en meget omfattende sag om organiseret indsmugling af meget store mængder hård narkotika til Danmark, hvor det internationale politisamarbejde har spillet en afgørende rolle. Særligt har samarbejdet med politimyndighederne i Montenegro været forbilledligt og viser, at mistænkte for organiseret kriminalitet ikke er uden for dansk politis rækkevidde, selvom man forsøger at skjule sig i lande, hvor vi ikke har direkte samarbejds- og udleveringsaftaler via EU.” 
 
Fire af de mænd, som blev anholdt i Danmark, vil blive fremstillet i et grundlovsforhør ved retten i Randers torsdag den 6. oktober 2022 kl. 9. Den femte anholdte i Danmark vil få sigtelsen opretholdt og løslades senere onsdag efter afhøring.

 

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK)

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) blev etableret den 1. januar 2022. 
NSK har blandt andet til formål at bekæmpe kompleks organiseret kriminalitet og økonomisk kriminalitet, og etableringen af den nye enhed betyder derfor, at opgaver fra en række tidligere enheder i politiet og anklagemyndigheden er forankret her. Det drejer sig om opgaver, der tidligere var forankret hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, de to regionale efterforskningsfællesskaber i henholdsvis Øst- og Vestdanmark, Grænsecenter Øresund og det Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet. Derudover er store dele af de opgaver, der tidligere blev løst i Rigspolitiets Politiområde, overført til NSK, herunder opgaver forankret i National Kriminalteknisk Center og National Cyber Crime Center (NC3). 

NSK har ca. 1.000 medarbejdere og er opbygget som en politikreds.

 

 

 

 

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

26. september 2023

National enhed for Særlig Kriminalitet

31-årig skal ti år i fængsel for narkotika og våben

En 31-årig mand fra Østjylland får ti års fængsel for ulovlig våbenbesiddelse og for at arrangere indsmugling og videreoverdragelser af narkotika.

25. september 2023

National enhed for Særlig Kriminalitet

14 års fængsel for besiddelse af store mængder amfetamin samt kokain

Handel med store mængder narkotika er nu blevet straffet med en lang fængselsstraf.

22. september 2023

National enhed for Særlig Kriminalitet

10 års fængsel i stort narkotikakompleks

Optrevling af narkotikanetværk fører til endnu en lang fængselsstraf i sagskompleks.