Spring til hovedindhold

Forslag

Nordjyllands Politi

Nyhed

5. januar 2022 07:31

Få juleindbrud igen i år: Corona er ikke hele forklaringen


Færre nordjyder har mellem jul og nytår været udsat for indbrud. Sidste juls lave niveau for indbrudskriminalitet fik denne gang et lille yderligere nøk nedad fra 42 ned til 35 anmeldelser. Faldet er stort, hvis man sammenligner med året før corona, men tendensen var der også før virussens udbredelse: Indbrud falder.

Nabohjælp

Foto: Lars Aarø

Risikoen for at komme tilbage fra juleferie til en opbrudt dør eller et smadret vindue og gennemrodet hjem er i de sidste fire år faldet og faldet. I år har der således kun været 35 indbrud i privat beboelse i Nordjylland. Året før, julen 2020, var tallet 42. Og i 2019 var det tilsvarende tal oppe på 82 jule-indbrud, mens det var hele 108 anmeldelser tilbage i julen 2018.

Flest indbrud var der i Aalborg Kommune, mens der var færre i politikredsens øvrige kommuner. For første gang siden i hvert fald 2018 gik to kommuner, nemlig Frederikshavn og Rebild, indtil videre helt fri for indbrud i juledagene.

 

Glædeligt med færre indbrud

Faldet må nok delvist tilskrives corona-situationen, hvor flere opholder sig hjemme, men tendensen med faldende indbrudskriminalitet i det nordjyske havde også bidt sig fast før corona, lyder vurderingen fra vicepolitiinspektør Niels Kronborg ved Nordjyllands Politi. Han glæder sig naturligvis over udviklingen, der fortsætter i nedadgående retning.

”Et indbrud vil altid være en krænkelse af en borger – og sådan en oplevelse kan godt ’sidde i kroppen’ i flere år frem. Derfor kan jeg kun være tilfreds med, at endnu færre nordjyder i år har fået forstyrret julefreden ved at komme tilbage fra ferie til et gennemrodet hjem.”

Vicepolitiinspektøren understreger, at når det kommer til de enkelte kommuner, så er tallene meget små, og det betyder, at en enkelt kortvarig meget aktiv indbrudstyv vil kunne ’vælte statistikken’, hvis der begås flere indbrud inden for kort tid i samme geografiske område.  

”Men det har ikke været tilfældet i år i det nordjyske, og trods enkelte udsving, så er tendensen klar: Indbrud falder. Og det kan vi som politi jo kun være tilfredse med.” 

 

Indsatsen fortsætter – operativt og præventivt 

Nordjyllands Politi har dog ikke i sinde at skrue ned for indsatsen mod indbrud i 2022. Tværtimod. Politikredsen sætter nemlig aktivt ind over for indbrudstyve, blandt andet har man en indbrudsgruppe, der består af efterforskere, som særskilt har fokus på indbrudskriminalitet – og herudover opfordrer politikredsen til, at nordjyderne selv sikrer deres boliger. 

”Det bedste indbrud er et, der aldrig finder sted, måske fordi gerningspersonen opgiver det. Og lige netop dét kan indbrudssikring bidrage til. Vi ved, at folks egen indsats får indbrud til at falde,” siger vicepolitiinspektør Niels Kronborg, der særligt fremhæver nabohjælp som et effektivt værn mod indbrud. 

”Vi anbefaler klart, at man melder sig til ordningen. Opmærksomme øjne i nabolaget skræmmer tyven væk – og det giver tryghed i kvarteret, når man har årvågne naboer.”

 

Juleindbrud:
Anmeldte indbrud i privat beboelse (villa, lejlighed, værelse og landejendom) i juleåret 16. december 2021 til 2. januar 2022

Politikreds  2018  2019  2020  2021
 Nordjylland  108  82  42  35

 

 Politikreds    2018  2019  2020  2021
 Nordjylland  Aalborg  59  47  13  25
 Nordjylland  Brønderslev  4  1  5  1
 Nordjylland  Frederikshavn  16  7  5  0
 Nordjylland  Hjørring  14  6  1  4
 Nordjylland  Jammerbugt  1  3  3  2
 Nordjylland  Mariagerfjord  6  8  3  1
 Nordjylland  Rebild  4  4  5  0
 Nordjylland  Vesthimmerland  4  6  7  2

Der kan indkomme enkelte efteranmeldelser, der ændrer lidt på data fremadrettet. 

 

Gode råd – kort sagt

  • Vær en god nabohjælper
  • Tænd lys og trim hækken
  •  Gør døre og vinduer svære at bryde op
  • Bestil et oplæg om indbrudssikring: politi.dk/bestilenbetjent
  • Ring 114, hvis du ser noget mistænkeligt eller har haft indbrud; ring derimod 112, hvis du har indbrud eller ser et, der er i gang.


    Pressens kontaktperson: 

  • Niels Kronborg, vicepolitiinspektør, Nordjyllands Politi, 51247690

     
 

 

 

Pressekontakt

Christian Brinck

E-mail: cbr013@politi.dk
Telefon: 51356716
 
Lene Kold 
E-mail: lko024@politi.dk  
Telefon: 51738871

 

Vagtcentralens pressetelefon
Telefon: 51541555

Flere nyheder

6. juni 2023

Nordjyllands Politi

Stor beredskabsøvelse afholdes 8. juni

Torsdag den 8. juni 2023 sidst på eftermiddagen afholder myndighederne og nogle timer frem en større øvelse, benævnt Tordenskjold, hvor en lang række beredskaber testes i et realistisk øvelses-scenarie. Denne gang foregår øvelsen på og omkring Port of Aalborg på Nefovej i Vodskov. Borgerne har altså ingen grund til bekymring, hvis de oplever udrykningskørsel i området, mens øvelsen pågår.

31. maj 2023

Nordjyllands Politi

Bred indsats mod ulovlige knallerter i Nordjylland

Øget opmærksomhed i det daglige beredskab samt en række målrettede aktioner mod ulovlige knallerter, i maj måned. Det er den indsats, Nordjyllands Politi har lagt for dagen i anledning af, at knallertsæsonen er godt i gang.

27. maj 2023

Nordjyllands Politi

Aalborg karneval - Politiet gør status.

Kildeparken er ved at være tømt for gæster og karnevalsgæsterne er på vej hjem.

Forslag