Spring til hovedindhold

Forslag

Nordjyllands Politi

Nyhed

29. august 2019 07:45

Nordjysk mand sigtet i sag om ulovlig deling


Nordjyllands Politi har igennem længere tid efterforsket en sag, hvor intime billeder af hundredvis af kvinder er blevet lagt op i et online-katalog på internettet uden deres samtykke. En 24-årig mand fra Nordjylland er sigtet i sagen. Efterforskningen pågår stadig.

Politilogo på rude

Foto: Rigspolitiet

Der er tale om en kompleks it-sag, hvor Nordjyllands Politi efter en anmeldelse indgivet i foråret 2018 om ulovlige delinger af billeder på internettet igangsætte en efterforskning. 

Via efterforskningen blev det klarlagt, at der på internettet befandt sig et online katalog med omkring 720 kvindenavne i alfabetisk rækkefølge. Politiets efterforskning peger i retning af, at kataloget indeholder krænkende materiale af disse kvinder, da der foruden navnene også fremgik en kort beskrivelse af indholdet. Materialet er fortrinsvis kommet i gerningsmandens ulovlige besiddelse via hacking og ulovlig deling.  

Politiets it-understøttede efterforskning af dette materiale viste, at kataloget er oprettet af en ukendt gerningsmand, og det er ikke lykkedes for politiet at skaffe sig adgang til katalogets indhold ud over indholdsfortegnelsen. Denne indholdsfortegnelse i kataloget var forsynet med et skærmprint af den enkelte kvindes facebookprofil. Via den fortsatte it-efterforskning viste det sig, at disse facebookprofiler var uploadet af en 24-årig mand fra Aalborg. 

 

Den sigtede

Derfor skred politiet til anholdelse af pågældende mand den 7. maj 2018.

Han er sigtet for blufærdighedskrænkelse og for uberettiget videregivelse af billeder af private forhold – under afhøringen erkendte han sin rolle i sagen. Den pågældende er løsladt, men han er fortsat sigtet i sagen. Politiet kan ikke – af hensynet til efterforskningen – oplyse, hvad den sigtedes rolle helt konkret har været.

Langvarig efterforskning

Vicepolitiinspektøren pointerer, at der er tale om en særdeles kompleks og langvarig efterforskning, hvor efterforskerne har skulle rede mange tråde ud, blandt andet forfølge vanskelige it-spor – herunder har man også haft bistand fra Rigspolitiets it-enhed, NC3.  

”Vi tager delingssager af intimt materiale meget alvorligt. Det er dybt krænkende for borgerne at få delt intime billeder,” siger Frank Olsen.
  
Det langstrakte efterforsknings-arbejde skyldes blandt andet, at der via billedmateriale har skullet ske nøjagtig identifikation af de i hundredvis af forurettede kvinder og herefter også underretning af de pågældende kvinder. 

Derpå kan de pågældende tilkendegive over for politiet, hvorvidt de ønsker en bistandsadvokat beskikket.   

”Når vi har et samlet overblik over, hvor mange af kvinderne der ønsker en bistandsadvokat beskikket, sender vi anmodningen om beskikkelse til Retten i Aalborg, hvorefter sagen afleveres til anklagemyndigheden for juridisk vurdering,” siger vicepolitiinspektør Frank Olsen. 

Den sidste underretning blev udsendt 23. august. De forurettede kvinder har nu frist til 1. oktober til at melde tilbage.

Politiet har ingen yderligere informationer eller kommentarer til efterforskningen.  

 

Pressens kontaktperson:

* Frank Olsen, vicepolitiinspektør, Nordjyllands Politi, 5162 3993 (kan kontaktes 29. august 2019 efter kl. 0900)
 

Pressekontakt

Christian Brinck

E-mail: cbr013@politi.dk
Telefon: 5135 6716
 
Lene Kold 
E-mail: lko024@politi.dk  
Telefon: 5173 8871

 

Maria Odgaard

E-mail: mso083@politi.dk

Telefon: 2963 7506

 

Vagtcentralens pressetelefon
Telefon: 5154 1555

11. juni 2024

Nordjyllands Politi

Politi og fogedret laver indsats i Frederikshavn og Brønderslev

Nordjyllands Politi vil sammen med fogeden nu nedbringe antallet af borgere i Frederikshavn og Brønderslev kommuner med gæld og verserende fogedsager.

10. juni 2024

Nordjyllands Politi

Brandtekniske undersøgelser afsluttet af brand

Nordjyllands Politi har nu afsluttet sine omfattende brandtekniske undersøgelser af den voldsomme brand i Bælum den 18. maj 2024, hvorved to personer afgik ved døden.

7. juni 2024

Nordjyllands Politi

21-årig mand idømt 5 års ubetinget fængsel i omfattende svindelsag

En 21-årig mand er ved i retten i Aalborg den 7. juni 2024 blevet idømt 5 års ubetinget fængsel i en særdeles omfattende sag om groft bedrageri og databedrageri for ca. 36 millioner kroner i alt. Over 1.000 personer er forurettede i sagen, der har krævet et tæt samarbejde mellem efterforskere og anklagemyndighed i Nordjyllands Politi.