Spring til hovedindhold

Forslag

Sejlads

Særlige regler for sejlads i Nordjyllands Politis område.

Når du fører et fartøj på vandet i Danmark, er du skibsfører. Det gælder uanset, om du fører en større motorbåd, jetski, en sejlbåd for sejl eller motor, en lille jolle, en kajak eller fx et paddleboard eller dyrker kitesurfing (brætsejlads). Det gælder også ved fritidssejlads og uanset, om det er et certifikatkrævende fartøj eller ikke og uanset, om du går for motor eller sejl.

 

Der tales populært om godt sømandskab, hvilket betyder, at man tænker sig om, bruger fornuften og tager ansvar. Det indebærer en kombination af færdigheder, adfærd og viden, der er nødvendig for at sikre sikkerhed, effektivitet og orden til søs.

 

Kend reglerne

Som skibsfører er du underlagt en hel række regler for sejlads og sikkerhed med det ansvar, som det medfører. Disse regler omfatter bl.a. krav om udkig, hastighed, vigeregler, sikkerhedsforhold som fx redningsveste, skibslys, regler for ansvarsforsikring, lovpligtige certifikater og promillegrænser.

 

Du har et stort ansvar som fører af et hvilket som helst fartøj – og du har pligt til at orientere dig om gældende regler og til enhver tid at overholde dem.
 

 

Særligt relevant for sejlads i farvandene i Nordjylland

Bekendtgørelse om sejlads på Limfjorden mellem Egholm og Kattegat – se særligt § 1 nr. 6 om opankring

Ordensreglement for Aalborg Havn – se særligt § 24, stk. nr. 7 omhandlende forbudte aktiviteter inden for havnens område, herunder vandskiløb, paddleboards m.m.
Søfartsstyrelsens information om vandscooter, jetski og lignende fartøjer


Se også

Vandscooterførerbekendtgørelsen
Bekendtgørelse af søloven
Søfartsstyrelsens information om fritidssejlads

Du kan finde kortmateriale på fx Søfartsstyrelsens side og på Miljøstyrelsens side (Natura 2000-områder)

Nogle kommuner tilbyder også forskelligt kortmateriale. Se links til alle politikredsens kommuner her.

Spørgsmål og henvendelser om sejlads kan rettes til Nordjyllands Politi på njyl@politi.dk og vil blive besvaret hurtigst muligt. Du kan også ringe til os på tlf. 114.

 

Ring dog altid på tlf. 112 ved livsfare og akut brug for politiets hjælp.