Spring til hovedindhold

Forslag

Østjyllands Politi

Nyhed

4. februar 2020 08:00

Ny stor indsats mod bandekriminaliteten i Esbjerg: Nu går politiet efter hash-køberne

Siden 2018 har Syd- og Sønderjyllands Politi i samarbejde med andre myndigheder lagt et massivt pres på bandemiljøet i Esbjerg for at genoprette trygheden i byen. Foreløbig er 24 bandemedlemmer blevet idømt over 63 års fængsel. Nu får over 1.000 Esbjerg-borgere brev om, at de mistænkes for at have købt hash af banderne.

Bødestørrelser hash

Særlig Efterforskning Vest (SEV) har i forlængelse af de 25 anholdelser i bandemiljøet i Esbjerg den 26. februar i 2019 fortsat efterforskningen i forhold til såvel sælgere og købere af hash via bandemiljøet i Esbjerg.

1.042 borgere i Esbjerg og omegn vil i løbet af de kommende dage i deres e-boks modtage et brev fra politiet, hvor de vil få at vide, at de er mistænkt for at købe hash af personer fra byens bandemiljø.

"Der er for langt de flestes vedkommende tale om helt almindelige borgere i alle aldre fra Esbjerg og omegn, som har købt hash fra den samme persongruppe. På den måde har borgerne understøttet det lokale bandemiljø, der har organiseret de tusindvis af hash-handler," siger politiinspektør Brian Voss Olsen fra politiets regionale efterforskningsenhed SEV, der har stået for efterforskningen.

 

33 hashbude sigtet

I december 2019 sigtede SEV yderligere otte hashbude, så i alt 33 er sigtet for salget af hash. Derudover fik 52 købere, som alle havde købt mere end 100 gram hash, besøg af SEV i december 2019, hvor de blev sigtet for deres køb.

SEV har i begyndelsen af januar i år, i samarbejde med forebyggelsesafdelingen i Syd- og Sønderjyllands Politi, Esbjerg Kommune samt Varde Kommune, afhørt og sigtet 82 personer, som var under 18 år, samt afhørt otte personer, som var under 15 år, da de købte hash.

"Vores efterforskere har brugt rigtig lang tid på at gennemgå de mange tusinde hashhandler, hvor kunden har sendt en sms til en såkaldt ”narkotelefon” og bestilt hash, som hashbuddene leverede til køberen," siger politiinspektør Brian Voss Olsen.

Ud af de ti, der blev varetægtsfængslet efter aktionen i februar 2019, har tre fået dom, mens syv personer fortsat afventer afgørelse ved Retten i Esbjerg.

 

Lokal politiindsats: Over 63 års fængsel til bandemedlemmer

"Efterforskningen mod hashmarkedet i Esbjerg er blot en af flere større indsatser, som politiet har gennemført mod byens bandemiljø, efter at der i 2018 opstod en konflikt mellem de to rivaliserende bander, ST-gruppen og KV-gruppen," understreger politiinspektør Jeppe Kjærgaard fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

I fællesskab har Syd- og Sønderjyllands Politi og andre myndigheder gjort en massiv indsats for at bekæmpe konflikten og genskabe trygheden i Esbjerg.

Syd- og Sønderjyllands Politis og SEV’s efterforskning har således ført til, at 21 medlemmer fra de to grupper i øjeblikket afsoner fængselsdomme for vold, grov vold, handel med hash og hård narkotika samt ulovlig våbenbesiddelse.

Foreløbig er 24 bandemedlemmer samt relaterede blevet idømt over 63 års fængsel. Blandt de dømte har otte personer fået et flerårigt forbud mod at vende tilbage til Esbjerg by efter afsoning, ligesom to personer er blevet permanent udvist, og en person er blevet betinget udvist.

Den seneste dom faldt således i oktober, hvor tre personer blev idømt mellem to et halvt og tre et halvt års ubetinget fængsel for grov vold. To blev også idømt et opholdsforbud på henholdsvis fire et halvt og fem et halvt år, mens den tredje dømte blev udvist for bestandig efter endt afsoning.

"Med fængselsstraffene, opholdsforbuddene og udvisningerne ønsker vi at sende et klart signal om, at det har konsekvenser, hvis man er involveret i bandekriminalitet. Og vi fortsætter vores generelle tryk mod grupperingerne," fremhæver Jeppe Kjærgaard fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Politiinspektøren pointerer desuden, at politiet og Esbjerg Kommune har et rigtig godt samarbejde om tidlig forebyggelse samt tryghedsskabende indsats i Esbjerg.

 

**

 

Pressekontakt

Hash-bøderne: Politiinspektør Brian Voss Olsen, Særlig Efterforskning Vest, telefon 5130 9214

 

Den generelle indsats mod bandemiljøet i Esbjerg: Politiinspektør Jeppe Kjærgaard, Syd- og Sønderjyllands Politi, via Syd- og Sønderjyllands Politis pressetelefonen på 5642 2504

Pressekontakt

E-mail: ojyl-presse@politi.dk
Telefon: 2269 1087

 

Kontakt vagtchefen hverdage efter kl. 15.30 og i weekenderne. Der henstilles til, at opkald vedr. døgnrapporten i weekenden sker i tidsrummet kl. 10.00 til 13.00.

Telefon: 8618 2877

27. oktober 2021

Østjyllands Politi

Opdatering på branden i Pindstrup

Der vil være synlig røg over Pindstrup i en meget lang periode på grund af branden ved virksomheden Kronospan – Novopan Træindustri.

27. oktober 2021

Østjyllands Politi

Brand i Pindstrup – opfordring til borgerne

En stor bunke træspåner hos Novopan Træindustri på Fabriksvej 2 i Pindstrup har været i brand siden tirsdag morgen, og det forventes, at ilden kommer til at brænde længe endnu – formentligt flere dage.

18. oktober 2021

Østjyllands Politi

Tiltalt for at producere 430 kilo amfetamin

11 personer er nu blevet tiltalt i en omfattende narkosag, hvor to mænd ifølge anklageskriftet har været bagmænd i et stort netværk, der producerede og solgte store mængder amfetamin.