Spring til hovedindhold

Forslag

Østjyllands Politi

Nyhed

23. august 2021 15:21

Østjyllands Politi har på ny afsluttet efterforskningen af Højbjerg-drabet

De seneste 3½ år har Østjyllands Politi foretaget en række nye efterforskningsskridt i sagen om Marie Lock-Hansen, der i november 1967 blev skudt og dræbt på sin bopæl i Højbjerg. Efterforskningen har dog ikke ført til en opklaring af sagen.

Kredslogo for Østjyllands Politi

Foto: Østjyllands Politi

I begyndelsen af 2018 fik Østjyllands Politi en henvendelse fra en borger, der havde oplysninger om, hvem der kan have stået bag drabet på Marie Lock-Hansen. Politiet har gennem årene jævnligt modtaget diverse tip og henvendelser af forskellig karakter i relation til den snart 54 år gamle drabssag, men denne henvendelse havde en sådan karakter, at det blev vurderet, at der var grundlag for at genoptage efterforskningen af sagen.

”Den nye henvendelse blev holdt op imod sagens andre oplysninger og medførte, at politiet fandt det relevant at afhøre en 90-årig mand, bosiddende i Canada, som mistænkt for drabet,” siger advokaturchef Jacob Balsgaard.

 

Blev aldrig afhørt

Det lykkedes ikke at afhøre den 90-årige mand, idet han i juli 2018 via sin advokat meddelte, at han grundet sin fremskredne alder var bekymret for at sige noget, som han huskede forkert. Via advokaten oplyste han tillige, at han ikke havde noget med drabet at gøre.

I oktober 2020 afgik pågældende ved døden i Canada i en alder af 93 år.

”Som mistænkt eller sigtet i en straffesag har man jo ikke pligt til at udtale sig, og der var ikke et stærkt nok mistankegrundlag til at foretage anholdelse af pågældende eller kræve ham udleveret til Danmark med henblik på varetægtsfængsling,” siger Jacob Balsgaard.

I stedet fortsatte politiet efterforskningen i Danmark for at efterprøve nogle af de oplysninger, der var tilgået. Flere vidner blev genafhørt til sagen, der blev foretaget nye DNA-analyser, og genstande fra gerningsstedet blev med ny teknologi afsøgt for fingeraftryk. Derudover foretog politiet bl.a. udgravninger på to ejendomme i Højbjerg, idet der var mistanke om, at gerningsvåbnet, som aldrig er blevet fundet, kunne være gemt eller nedgravet på stedet.

 

Ikke muligt at bevise skyld

Efterforskningen førte ikke til, at der fremkom yderligere beviser, der bestyrkede mistanken mod den ældre mand.

”Der er lavet et virkeligt grundigt og meget omfattende efterforskningsarbejde i løbet af de seneste 3½ år. Det har ikke ført til, at der er fremkommet nye oplysninger, der kan knytte den nu afdøde mand til drabet på Marie Lock-Hansen. Hvis han stadig havde været i live, ville der ikke have været tilstrækkelige beviser til, at der kunne rejses tiltale mod ham. Derfor er sigtelsen mod ham rent formelt også frafaldet,” siger advokaturchef Jacob Balsgaard.

Østjyllands Politi har nu afsluttet efterforskningen af sagen om drabet på Marie-Lock Hansen, idet der på nuværende tidspunkt ikke er flere mulige efterforskningsskridt. Kun hvis der kommer nye og helt afgørende oplysninger, vil efterforskningen eventuelt kunne genoptages.

 

**

 

Pressekontakt

Advokaturchef Jacob Balsgaard, telefon 2269 1085

 

Pressekontakt

E-mail: ojyl-presse@politi.dk
Telefon: 2269 1087

 

Kontakt vagtchefen hverdage efter kl. 15.30 og i weekenderne. Der henstilles til, at opkald vedr. døgnrapporten i weekenden sker i tidsrummet kl. 10.00 til 13.00.

Telefon: 8618 2877

18. april 2024

Østjyllands Politi

53-årig mand fundet død under mistænkelige omstændigheder

Onsdag eftermiddag modtog Østjyllands Politi en anmeldelse om, at en person var blevet fundet liggende i livløs tilstand på en adresse i Lystrup. Der var forhold omkring dødsfaldet der virkede mistænkelige, og derfor blev et område afspærret, mens politiet undersøgte forholdet nærmere. Den endelige dødsårsag er endnu ikke fastlagt.

10. april 2024

Østjyllands Politi

Idømt fængsel for at blotte sig for fremmed kvinde

Retten i Randers har idømt en 32-årig mand 20 dages fængsel for at have berørt en fremmed kvinde på numsen og blottet sig foran en anden. Begge episoder af blufærdighedskrænkelse blev begået i juni sidste år.

6. april 2024

Østjyllands Politi

Vidner søges: Politiet efterforsker voldsomt overfald i Aarhus

Østjyllands Politi leder p.t. efter to gerningsmænd til et voldsomt overfald lørdag formiddag i Aarhus C, hvor en 35-årig mand blev slået i hovedet med et slagvåben.