Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

23. juli 2020 11:54

Rigspolitiet iværksætter gennemgang af yderligere straffesager, hvor match baseret på 10 DNA-systemer er anvendt

Rigsadvokaten og Rigspolitiet besluttede i juni måned at iværksætte en gennemgang af 3.450 straffesager med fældende afgørelse, hvor dna har indgået som bevis. Nu bliver gennemgangen udvidet med cirka 5.000 sager.

Politilogo på rude

Foto: Rigspolitiet

Det betyder, at cirka 8.450 straffesager vil blive gennemgået. Den første gruppe vedrører sager, hvor der fremkommer match på baggrund af en søgning i DNA-personregisteret. Disse sager benævnes registermatch, idet de fremkommer ved at et uidentificeret dna-spor matcher en tilfældig personprofil i dna-registeret (et såkaldt ”cold hit”). Situationen forekommer f.eks. i sager, hvor politikredsen har optaget et spor på gerningsstedet, men ikke har en mistænkt i sagen.

Den anden gruppe af sager vedrører de situationer, hvor dna-match ikke er fremkommet på baggrund af en ren registersøgning, men hvor politiets efterforskninger peger på en mistænkt, og det efterfølgende afprøves, om den konkrete person med en i forvejen kendt dna-profil i registret kan knyttes direkte til dna-spor i sagen.

Opgørelser over de yderligere sager sendes til politikredsene med henblik på gennemgang. Der er fortsat fokus på, at verserende sager og sager med fældende afgørelse, hvor straffen endnu ikke er udstået, gennemgås hurtigst muligt.

Gennemgangen, der oprindelig var forudsat gennemført senest den 31. oktober 2020, forventes nu - grundet de yderligere sager - færdiggjort inden udgangen af 2020.

Få yderligere information hos Anklagemyndigheden

 

Rigspolitichefens brev af 21. juli 2020 til Justitsministeriet

Oversendelsesbrev til Folketingets retsudvalg


Kontakt en pressemedarbejder i Rigspolitiet

Pressetelefon: 4174 0440

E-mail: presse@politi.dk

22. marts 2024

Rigspolitiet

Politiet styrker brugen af kropskameraer i udvalgte operative opgaver

Fem politikredse, Sydøstjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi, Fyns Politi og Københavns Vestegns Politi, iværksætter en mere systematisk anvendelse af krops- og hjelmkameraer i forskellige operative opgaver

9. februar 2024

Rigspolitiet

Skal politiet have strømpistoler som et supplerende magtmiddel?

Det spørgsmål skal et nyt pilotprojekt give svar på. Tre udvalgte politikredse skal i løbet af de næste par år teste, om strømpistoler fremadrettet skal kunne bruges af politiet i særlige tilfælde og dermed indgå i politiets magtmidler.

28. januar 2024

Rigspolitiet

Giv et smil til skolepatruljerne i den sureste uge

For høj hastighed, uopmærksomhed og aggressiv adfærd er bare nogle af de ting landets skolepatruljer oplever, når de dagligt passer på deres venner ved skolevejene, og det er en adfærd, der skaber utryghed.