Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

14. december 2022 19:41

Køb kun lovligt fyrværkeri

Fyrværkeri kan være smukt og skabe glæde i den mørke tid, og lovligt fyrværkeri giver sjældent anledning til større problemer så længe det bruges med fornuft. Ulovligt fyrværkeri er dog en helt anden historie.

Hvert år oplever politiet desværre en del eksempler på ulovligt fyrværkeri, som ikke blot er strafbart at være besiddelse af, sælge og købe, men det er også ofte utroligt farligt. Politiet har siden midten af oktober beslaglagt lidt mere end 179 NEM kg. ulovligt fyrværkeri, herunder blandt andet kanonslag og chrysantemumbomber.

”Ulovligt fyrværkeri er meget farligt, og vi har tidligere set en del grimme eksempler på dette. Fra torsdag er det lovligt at købe fyrværkeri fra godkendte salgssteder i Danmark, og mit råd er helt klart, at man holder sig til udelukkende at købe fyrværkeri fra disse steder. Køb aldrig fyrværkeri i udlandet, og køb aldrig fyrværkeri fra ikke godkendte salgssteder – det er ulovligt, siger politiassistent Christian Berthelsen, Rigspolitiets Koncernkommunikation.

Fyrværkeri uden CE-mærkning må ikke sælges i Danmark, og mærkning og brugsanvisning skal være på dansk, Har du viden om, at nogen har købt eller handler med ulovligt fyrværkeri, så kontakt politiet. Hvis du ved et tilfælde finder farligt fyrværkeri, der er efterladt, så lad være med at røre ved det, men kontakt i stedet politiet.

Fra den 15. december er det tilladt at købe lovligt fyrværkeri, og det må affyres fra den 27. december til og med den 1. januar.

 

 

Fyrværkeri affyret bevidst mod andre strafbart

 

December 2020 blev straffen for at affyre fyrværkeri mod andre skærpet, og det kan ende med en fængselsstraf, hvis man er skyld i, at nogen kommer til skade eller dør ved ulykker med fyrværkeri.

”Det er fuldstændig uacceptabelt og ulovligt at affyre eller bruge fyrværkeri mod andre – ikke mindst mod beredskabspersonale og politi, som vi tidligere har oplevet. Straffen for at skyde og kaste fyrværkeri mod politi, brandvæsen, ambulancer eller andre i offentlig tjeneste blev for et par år siden skærpet med en tredjedel,” siger politiassistent, Christian Berthelsen, Rigspolitiets Koncernkommunikation

Strafskærpelsen på en tredjedel ligger sig oven i nedenstående strafniveau:

• Straffen for at angribe personer i offentlig tjeneste er typisk i niveauet fra fængsel i 4 måneder til fængsel i 9 måneder.
• Straffen for forsætlig fareforvoldelse ved affyring af fyrværkeri mv. er typisk i niveauet10-60 dage.

 

 

Brug fyrværkeri med omtanke


Fra den 27. december til og med 1. januar er det tilladt at fyre lovligt fyrværkeri af, men husk at gøre det med omtanke. Tag hensyn til mennesker og dyr og hold dig til Sikkerhedsstyrelsens fem gode råd:

1. Brug altid beskyttelsesbriller
2. Brug kun lovligt, godkendt fyrværkeri og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
4. Hold sikkerhedsafstand og læn dig aldring ind over tændt fyrværkeri
5. Gå aldrig tilbage til en fuser

Kontakt en pressemedarbejder i Rigspolitiet

Pressetelefon: 4174 0440

E-mail: presse@politi.dk

12. juli 2024

Rigspolitiet

Danske politifolk til Lampedusa

Det danske patruljebådsbidrag til Frontex, som politiet og forsvaret er sammen om, er flyttet fra Symi i Grækenland til den italienske ø Lampedusa tæt på den tunesiske kyst.

6. juni 2024

Rigspolitiet

Rigspolitiet har underskrevet kontrakt om indkøb af ny karabin

I 2023 påbegyndte politiet en udskiftning af sine våben med indkøb af en ny tjenestepistol. Nu er der også indgået en aftale om levering af en ny karabin til politiet - det bliver SIG Sauer MCX.

5. juni 2024

Rigspolitiet

Politiet opfordrer: Fortæl os, hvis du har et overvågningskamera

Fotos og videoer er ofte afgørende, når politiet skal opklare alvorlig kriminalitet som for eksempel voldtægt eller drab. Af den årsag opfordrer politiet alle med overvågningskameraer til at registrere dem i Politiets Kameraregister, POLCAM.