Spring til hovedindhold

Forslag

Syd- og Sønderjyllands Politi

Nyhed

22. november 2021 08:46

Pas på når du handler online på Black Friday

Black Week, Black Friday og Cyber Monday vrimler med tilbud. Covid-19 fylder stadig meget og derfor ventes mange at gå på tilbudsjagt på nettet. Husk de gode råd før du handler.

nethandel

Det gælder om at være skeptisk, når du går på jagt efter gode Black Friday-tilbud. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

 

Her i weekenden satte en række butikker gang i Black Week-tilbuddene og på fredag er det Black Friday. Vi danskere har taget det amerikanske shopping-fænomen til os i så høj grad, at dagen er blevet en af årets største handelsdage. Og det ved lommetyvene:
 
”Det er en god idé at sikre dig, at din pinkode ikke bliver afluret, når du betaler i butikkerne, og du skal være agtpågivende, hvis nogen forsøger at distrahere dig i butikken”, siger vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed.

Coronasmitten stiger i hele landet og det betyder, at mange ventes at ville undgå mylderet i butikkerne og i stedet blive hjemme ved computeren. En betydelig del af Black Friday-handlen foregår på nettet og her skal du også være opmærksom:

- Det gælder om at være skeptisk. Kriminelle arbejder målrettet på at efterligne de ægte Black Friday-tilbud med falske onlinebutikker, der for eksempel ligner rigtige mærkevarekæder. Og de kriminelle forsøger også at lokke kunderne til at træffe hurtige beslutninger ved slagtilbud med en meget kort frist. Men med nogle enkle tommelfingerregler kan man mindske risikoen for at blive snydt, siger vicepolitiinspektøren.

Chr. Østergård kommer med en række gode råd i forbindelse med Black Friday:
 
Skal du handle i butikkerne
Hold afstand og brug håndsprit 
Brug inderlommen til kontanter eller kreditkort. Og kan du lyne eller lukke lommen med værdierne, så gør det.
Lad være med at have for mange kontanter på dig.
Gør det svært for nogen at aflure pinkoden, når du er ude at handle eller skal hæve kontanter i en automat. Brug en hånd til at dække over indtastningen af pinkoden og bed andre om at holde afstand. Brug kontaktløs betaling, når det er muligt.
Vær ekstra opmærksom hvis nogen støder ind i dig eller forsøger at distrahere dig - for eksempel ved at insistere på at vise dig nogle smykker, vedkommende vil sælge, eller ved at de insisterer på, at du skal hjælpe dem med at finde vej.

Skal du handle på nettet 
Tjek netbutikken grundigt. Ser hjemmesiden troværdig ud? Er der stavefejl? Er varerne mistænkeligt billige?
Klik dig ind på hjemmesiden via en søgning på nettet – også selvom du falder over webshoppen via en annonce på sociale medier. På den måde undgår du at klikke på et link til en fuphjemmeside.
Hvilke oplysninger er der på virksomhedens hjemmeside? Er der for eksempel et CVR-nummer (du kan tjekke nummeret på selskabsregistret CVR.dk). Er der de lovpligtige informationer om fortrydelsesret og virksomhedens kontaktoplysninger? Er der en troværdig ”Om os”-tekst? Er virksomheden omtalt på for eksempel Facebook og på Trustpilot?
Tjek om netbutikken er e-mærket. Mærket indikerer, at det er i orden at handle der.
Betal med betalingskort og oplys kun kortoplysninger, når du køber på nettet. Brug aldrig bankoverførsel.
Oplys aldrig cpr-nummer, kontonumre og andre personlige oplysninger i mail, pr. telefon m.m.
Tjek dine kontoudtog. Selv overførsler af små beløb, du ikke kan genkende, kan være tegn på, at dine kontooplysninger er blevet hacket.
På Firmatjek kan du se, om virksomheden ikke har efterlevet en afgørelse i Forbrugerklagenævnet.
 
Hvis uheldet er ude
Hvis du ved eller har mistanke om, at du har handlet på en fuphjemmeside, bør du kontakte din bank og spærre dit betalingskort. 
Er du blevet udsat for bedrageri, så meld det til politiet på Politi.dk.


Pressekontakt

Anette Johnsen

E-mail ajo053@politi.dk

Telefon 5642 2504

 

Mads Dollerup-Scheibel
E-mail: mdo006@politi.dk
Telefon: 5642 2504

26. januar 2022

Syd- og Sønderjyllands Politi

Antallet af brændstoftyverier er faldet markant

Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer til, at byggepladser, maskinstationer og andre virksomheder sikrer deres køretøjer og maskiner bedre mod dieseltyve. Udviklingen går i den rigtige retning. På fem år er antallet af anmeldelser faldet fra 320 til 48 anmeldelser.

21. januar 2022

Syd- og Sønderjyllands Politi

Politi og boligforening tager nyt værktøj i brug for at øge trygheden i Esbjerg

Syd- og Sønderjyllands Politi har underrettet en boligforening i Esbjerg om, at en af deres beboere er blevet dømt for grov, banderelateret vold i boligområdet. På baggrund af dommen har boligforeningen fået lejemålet ophævet, så den dømte og de øvrige medlemmer af husstanden må flytte et andet sted hen.

21. januar 2022

Syd- og Sønderjyllands Politi

Ældre kvinde satte politiet på sporet af narkohandlere

To mænd sigtet for narkohandel i Tønder torsdag formiddag efter en ældre kvinde afleverede en taske til en betjent i Tønder