Spring til hovedindhold

Forslag

Syd- og Sønderjyllands Politi

Nyhed

24. oktober 2022 16:41

Politiet advarer ældre borgere mod fupopkald fra falske betjente

Syd- og Sønderjyllands Politi har siden september modtaget fem anmeldelser fra ældre personer, hvor kriminelle har forsøgt at franarre dem deres digitale ID-oplysninger.

Hvad har en 63-årig kvinde fra Esbjerg til fælles med et ældre ægtepar i Aabenraa og en 67-årig kvinde fra Sønderborg?

De er alle eksempler på ældre borgere, der er blevet ringet op af kriminelle, som har forsøgt at franarre dem fx NemID-login for at kunne lænse deres bankkonto.

Syd- og Sønderjyllands Politi har siden september i år modtaget foreløbig fem anmeldelser fra ældre personer, der har været udsat for denne type kriminalitet.

 

Fælles for opkaldene har været, at de kriminelle udgav sig for at være fra politiet, og at borgerne blev ringet op, fordi deres konto var ved at blive hacket. Men hvis personerne reagerede hurtigt og hjalp ”betjenten” med de oplysninger, han ønskede, ville alt blive godt igen.

 

Sund skepsis

Antallet af sager får lederen af politiets forebyggelsessektion, vicepolitiinspektør Jacob Rindom, til at advare ældre personer om, at de kan være mål for denne type kriminalitet.

- Den positive del af nyheden er, at det ikke lykkedes de kriminelle i et eneste af de fem tilfælde at franarre de ældre borgere deres oplysninger. Alle udviste en sund skepsis og afviste opkaldet. Det skal borgerne have stor ros for, fremhæver Jacob Rindom.

 

Forebyggelse af IT-kriminalitet

I denne måned sætter Syd- og Sønderjyllands Politi sammen med andre politikredse fokus på forebyggelse af IT-kriminalitet. Og et af budskaberne er netop, at man aldrig må udlevere NemID-login og andre personlige oplysninger til andre.

Fællesnævneren for de fem sager er, at de kriminelle, der ringer op, er grundigt forberedte og lyder meget troværdige.
I et af tilfældene stillede ”betjenten” endda om til en anden person, en ”bankrådgiver”, der skulle få opkaldet til at virke endnu mere overbevisende.

- De arbejder efter en drejebog, hvor de lyder venlige, kompetente og tillidsfulde. De kan fx bruge rigtige politifolks navne og opdigtede journalnumre, alt sammen for gradvist at overbevise borgeren om, at de skal udlevere de ønskede oplysninger, fastslår vicepolitiinspektøren.

- Men uanset, hvor overbevisende de kriminelle lyder, skal man ikke lade sig narre: En ægte bankrådgiver eller politimand vil aldrig bede om at få NemID-oplysninger, personnummer og kontooplysninger over telefonen, pointerer Jacob Rindom.

Læs flere gode råd på Politi.dk.

Læs mere om cybersikkerhedsmåneden her.

Pressekontakt

Kommunikationsenheden

E-mail: sjyl-kommunikation@politi.dk 

Telefon: 2052 6460 (ikke sms)

25. maj 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

To mænd fremstilles i grundlovsforhør efter knivstikkeri

Politiets mobile politistation tager mod borgere i dag efter 27-årig mand stukket med kniv i Esbjerg fredag aften

25. maj 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

27-årig mand stukket med kniv i Esbjerg

Syd- og Sønderjyllands Politi søger vidner og beder borgerne tjekke videoovervågning efter knivstikkeri ​

20. maj 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

Politi sender dykkere i vandet ved Esbjerg Brygge

Politiet understreger, at der er ikke er nogen risiko for borgerne