Spring til hovedindhold

Forslag

Politiet advarer mod børns import af ulovlige våben

Syd- og Sønderjyllands Politi har i første halvår registreret 30 sager om import af ulovlige våben, hvor mindreårige er registreret som modtagere. Den yngste modtager er blot 10 år.

Den 23. maj i år konfiskerer toldere i Københavns Internationale Postcenter en pakke med tre ulovlige butterflyknive, der er sendt fra Kina til en borger i Syd- og Sønderjylland.
Køberen er en blot 10-årig dreng.

Da han er under den kriminelle lavalder på 15 år, kan han ikke straffes for den ulovlige import.
Men han får konfiskeret knivene og kommer til afhøring hos politiet sammen med forældrene, hvor der også er en repræsentant til stede for de sociale myndigheder. 

 

30 sager

Det 10-årige barn er den yngste i Syd- og Sønderjyllands Politis opgørelse over anmeldelser i første halvår 2019 om import af ulovlige våben, hvor mindreårige er registreret som modtagere. 
Opgørelsen omfatter 30 sager, hvor modtagerne er mellem 10 og 17 år. Og der er tale om en lang række forskellige våben:

  • Halsknive (en kniv i en skede, som ved hjælp af et bånd hænges om halsen. På denne måde kan kniven trækkes med én hånd)
  • Skjulbare knive (knive, der fx er skjult i et armbånd, et bæltespænde eller en kuglepen)
  • Knive, der ligner en anden genstand. (Den kan fx ligne et kreditkort, hvor den sammenfoldede kniv har de samme mål og tekst påtrykt)
  • Springknive
  • Butterflyknive
  • En totenschlæger
  • Peberspray
  • Knojern
  • En slangebøsse

Forældrene skal være opmærksomme

- Vi har i forvejen været meget opmærksomme på, at man med få museklik kan købe ulovlige våben på nettet. Men det er nyt for os, at børn også er blandt køberne. Og vi mener, at sagerne sender et alvorligt signal om, at forældrene skal være mere opmærksomme på, hvad deres børn foretager sig på nettet, understreger vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion. 

Den ulovlige import bliver opdaget i forbindelse med Toldstyrelsens kontrol af post og pakker, der bliver sendt som luftpost. Toldstyrelsen konfiskerer knivene og overdrager sagerne til politiet til videre efterforskning.

Ved ikke, at det er ulovligt

Chr. Østergård peger på, at de mindreårige ofte kender våbnene fra computerspil.

 

- Vores umiddelbare vurdering er, at de mindreårige slet ikke er klar over, at det er ulovligt at være i besiddelse af de ulovlige våben, fremhæver vicepolitiinspektøren, der samtidig vurderer, at de mindreårige ikke køber knive m.m. for at bruge dem i det offentlige rum, men fordi de ser flotte ud – lige som på computerskærmen. 

 

Er den unge over 15 år, vanker der typisk en bøde på 3.000 kroner for besiddelse af ulovlige våben. Og er der tale om skærpende omstændigheder – fx gentagelsestilfælde – kan der også blive tale om fængselsstraf. Hertil kommer en plet på straffeattesten, der fx kan påvirke muligheden for at få et fritidsjob eller en praktikplads i en virksomhed.

 

Sager om mindreåriges ulovlige import af våben bliver screenet i Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion, som også håndterer sager, der skal behandles i Ungdomskriminalitetsnævnet.

 

Sagerne om ulovlig import af våben havner dog typisk ikke på nævnets bord, da nævnet behandler sager om personfarlig og grovere kriminalitet.

 

Mediernes kontaktperson er vicepolitiinspektør Chr. Østergård. Kommunikationsenheden, telefon 56 42 25 04, kan formidle kontakt.

Pressekontakt

Anette Johnsen

E-mail ajo053@politi.dk

Telefon 2052 6460

 

Mads Dollerup-Scheibel
E-mail: mdo006@politi.dk
Telefon: 2052 6460

29. september 2023

Syd- og Sønderjyllands Politi

Politiet søger vidner til sag om blufærdighedskrænkelse i Tønder

Tre piger, der går på skolens mellemtrin, kom torsdag klokken cirka 14.00 cyklende på en sti i Tved Plantage, nord for Plantagevej i Tønder, hvor de kørte forbi en mand, der udsatte dem for blotteri.

29. september 2023

Syd- og Sønderjyllands Politi

Sønderborg Lufthavn gennemfører stor øvelse

Øvelsen finder sted tirsdag den 3. oktober. Omdrejningspunktet for øvelsen er, at et to-motorers propelfly med 25 passagerer ombord er styrtet ned nær lufthavnen.

28. september 2023

Syd- og Sønderjyllands Politi

Politiet søger vidner til hærværk mod ATK-udstyr

Hærværket fandt sted søndag klokken 17.30 i krydset Lunderskovvej og Nedre Kragelundvej i Bække i Vejen Kommune.