Spring til hovedindhold

Forslag

Aktionsstyrken

Aktionsstyrken hører under Politiets Efterretningstjeneste (PET). Dens primære opgave er at opretholde et operativt antiterrorberedskab og hjælpe resten af politiet med særligt vanskelige eller farlige opgaver.

AKS forside

Aktionsstyrkens opgaver består bl.a. af terrorbekæmpelse, gidselredning og særligt farlige anholdelser. De forskellige opgaver løses i tæt samarbejde med resten af politiet og enheder fra Forsvaret. Aktionstyrken løser hovedparten af sine opgaver nationalt, men der kan også, i særlige tilfælde, forekomme opgaveløsninger internationalt.

Fastansatte politibetjente kan søge om optagelse i Aktionsstyrken. Ansøgerne skal bestå en række udfordrende test – både af fysisk og mental karakter. Aktionsstyrken, der også kaldes AKS, blev oprettet i 1973 efter terrorangrebet ved De Olympiske Lege i München i 1972 og de efterfølgende flykapringer i Beirut og Malmø.

Aktionsstyrken

Udstyr og uniform
Aktionsstyrkens uniform er grøn. Det skyldes, at aktionsstyrken kan have behov for at bevæge sig uset gennem terræn og arbejde både urbant og i grønt terræn.
Aktionsstyrken bærer fragmentationshjelme, der beskytter hovedet mod eksempelvis skud og fragmenter fra eksplosioner o.l. Nummeret angiver, hvilken gruppe personen tilhører.
Fragmentationshjelmen er udstyret med høreværn med indbygget radio, så personen, der bærer den, kan være i konstant kontakt med indsatslederen eller andre af politiets enheder.
Bagerst på fragmentationshjelmen er der en lygte, der kan tændes, så de øvrige styrker kan se Aktionsstyrken i mørke. Lygten kan også udsende infrarødt lys, som ikke kan ses med det menneskelige øje, men kun af specialkameraer.
For at beskytte øjnene bruger Aktionsstyrken fragmentationsbriller, der beskytter øjnene mod fx peberspray, sten, fragmenter fra eksplosioner o.l.
Aktionsstyrken bruger handsker, hvis det er relevant for at løse en konkret opgave. Det kan fx være, hvis de skal klatre uden på en bygning, hvor det er vigtigt at have godt fat og ikke beskadige hænderne.
Aktionsstyrken benytter forskellige typer værktøj til fx at bryde døre op med. Her ses en teleskophammer, der er lavet i let materiale, så den er lettere at bære i vesten. Hammeren kan gøres mindre, så den ikke fylder så meget under transport.
Aktionsstyrken er også udstyret med førstehjælpsudstyr ,som forbindinger og en torniqueter som den på billedet. Den bruges til at stoppe blødninger.