Spring til hovedindhold

Forslag

Kriminaltekniker

Kriminalteknikere hører under National enhed for Særlig Kriminalitet, men rykker ud i hele landet, når der sker alvorlige forbrydelser, som drab, voldtægt, skyderier og påsatte brande.

Kriminaltekniker

Kriminalteknikere er en del af Nationalt Kriminalteknisk Center (NKC) under National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK). Landets politikredse kan bede om hjælp fra kriminalteknikerne, når de har sager af meget alvorlig karakter, som fx drab, voldtægt, skyderier og påsatte brande.

Kriminalteknikere indsamler effekter og spor fra et gerningssted, som efterfølgende undersøges og analyseres. Når effekterne og sporene er blevet undersøgt og analyseret, sendes materialet til efterforskere i den politikreds, hvor forbrydelsen er sket.

Når kriminalteknikere bliver kaldt ud til et gerningssted, har de både en kuffert med en række forskellige kriminaltekniske remedier med og kamera og droner til at tage billeder af gerningsstedet. Kriminalteknikere er iført en heldragt for at undgå at ødelægge spor på gerningsstedet.

Kriminalteknikere er politifolk, der har specialiseret sig i kriminalteknik. Helt konkret søger man internt i politiet en stilling som kriminaltekniker. Hvis man får jobbet, bruger man ca. det første år på at specialisere sig teoretisk og praktisk.

Kriminalteknik har udviklet sig løbende gennem årene. Fra man for første gang brugte fingeraftryk til identifikation i 1905 til de første DNA-analyser blev lavet i starten af 1990'erne.

Kriminaltekniker

Udstyr og uniform
Til daglig bærer politiets kriminalteknikere sorte bukser og en sort polotrøje, hvor der står "Kriminaltekniker" på. De har også en tilhørende jakke, hvis det er koldt i vejret. Men når de kommer ud til et gerningssted, ifører de sig en blå engangsheldragt for at minimere risikoen for at forurene gerningsstedet med eksempelvis tøjfibre.
Kriminalteknikere bærer mundbind for ikke at efterlade deres egne spor på gerningsstedet. Mundbindene bruges kun én gang.
Kriminalteknikere ifører sig overtrækssko uden på deres egne sko, så der ikke bliver afsat egne spor på gerningsstedet. Overtrækket bruges kun én gang.
For at sørge for, at kriminalteknikernes egne fingeraftryk ikke forurener gerningsstedet, bærer de engangshandsker.
Når kriminalteknikere ankommer til et gerningssted, har de en kuffert med, der indeholder redskaber til at sikre spor. Det kan være udstyr til at optage fingeraftryk eller DNA-spor, som hår, sæd, hud, blod eller andre biologiske spor. I kufferten findes også sterile effektposer, hvor fundne effekter kan komme i. Det kan fx være en pengeseddel, et våben eller et cigaretskod.
Kriminalteknikerne har flere særlige lyskilder (UV, IR m.m.), der hjælper med at gøre spor efter fx blod og sæd mere synlige.