Spring til hovedindhold

Forslag

Sprængstofhundefører

Sprængstofhundeførere og deres hunde varetager en række forskellige opgaver, og bidrager bl.a. til sikkerheden i forbindelse med statsbesøg.

Spraengstofshund forside

Siden 1986 har politiet brugt sprængstofhunde. Sprængstofhundene er placeret i Østjyllands Politi, Fyns Politi og Københavns Politi, hvorfra andre politikredse kan rekvirere dem efter behov. For at blive sprængstofhundefører skal man være uddannet politibetjent og have arbejdet som patruljehundefører. Herefter deltager man i en række kurser på Politihundeskolen, så man bliver uddannet til at varetage de opgaver, sprængstofhundeførere og sprængstofhunde skal kunne.

 

Du ser dem sjældent, da de primært sættes ind i forbindelse med ransagninger, assistance til efterforskninger, anmeldelser om bombetrusler og mistænkelige genstande og sikkerhedssøg forud for fx statsbesøg og valgarrangementer.

Sprængstofhundene er trænet til at finde sprængstoffer, afskudte våben, patronhylstre, projektiler og skudhuller. Man kan fx træne hundene til at søge efter krudt ved at gemme patroner, krudtslam og andet sprængstof forskellige steder.

Sprængstofhundene og deres hundeførere bliver også brugt i forbindelse med ransagninger.

Når sprængstofhundene ikke er på arbejde, er de familiehunde hos deres hundeførere. Det styrker samarbejdet og forholdet mellem hundefører og hund. En sprængstofhund går typisk på pension, når den er omkring ti år.

Sprængstofhundefører

Udstyr og uniform
Racen på billederne er en labrador retriever, men politiet bruger også racen springer spaniel som sprængstofhund. Politiet bruger bl.a. disse racer som sprængstofhund, da hundeføreren ofte bærer hunden. Schæferhunde er derfor ikke ideelle til dette, da de vejer en del mere end en labrador og en springer spaniel. Disse hunde er også smidigere og kan bedre sno sig på trange steder, fx under ransagninger.
Sprængstofhundeføreren har samme udstyr som en patruljebetjent, men har ud over dette også en bombedragt. Bombedragten vejer 35 kilo, og hundeføreren skal have hjælp til at få den på.
Skærmen til bombedragten er konstrueret således at den kan modstå en håndgranat. Røret bagpå giver luft ned i hjelmen. I dragten er der endvidere en lille batteridrevet blæser, som blæser luft ind.
Sprængstofhundeførerne bærer vesten, når de fx er tilstede i lufthavne, så borgerne ved, hvorfor politiet er til stede med en hund.
Sprængstofhunden bærer en vest, når den er på opgave. Det tydeliggør, hvad det er for en slags politihund, og hvorfor den er tilstede.