Spring til hovedindhold

Forslag

Hvidvask og svindel i vekselbureau giver fængselsstraf og bøder

Hvidvask og forsøg på hvidvask af ikke under 14 millioner kroner og svindel med coronastøtte giver fængselsstraf og bøde til to mænd og vekselbureau.

NSK logo komprimeret

En 41-årig mand fra Herlev og en 66-årig mand fra Kastrup er ved Københavns Byret idømt fængsel i henholdsvis fire og tre år i en sag om hvidvask af særlig grov beskaffenhed og svindel med en erhvervsstøtteordning, der blev indført i forbindelse med Covid-19. Sagen er kørt af National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

 

Den 41-årige er dømt for i en periode fra august 2020 til juni 2021 at have hvidvasket eller forsøgt at hvidvaske ikke under 14 millioner kroner, der direkte eller indirekte stammede fra kriminalitet, gennem vekselkontoret Dan Exchange A/S på Vesterbro i København, hvor han var en ledende medarbejder. Pengene blev vekslet, uden at transaktionerne blev registreret, ligesom der ikke blev foretaget de underretninger, som virksomheden er forpligtet til ifølge hvidvaskloven.

 

NSK kom på sporet af vekselbureauet i efterforskningen af et stort narkotikakompleks. Her blev én af de nu dømte personer flere gange observeret i vekselkontoret, mens han vekslede store kontantbeløb.

 

Snyd med coronastøtte
Begge mænd og virksomheden er desuden dømt for i 2020 og 2021 at have planlagt systematisk svindel med lønkompensationsordningen, der var indført i forbindelse med Covid-19. Her har de to forsøgt at få udbetalt i alt 1.866.342,66 kroner i lønkompensation for medarbejdere, de angav til at have hjemsendt, men som reelt fortsatte med at arbejde.

 

Udover fængselsstraffen er de to mænd idømt bøder på henholdsvis 3.360.000 og 7.460.000 kroner.

 

Dan Exchange A/S er idømt bøder på i alt 14.460.000 kroner for de to forhold, ligesom virksomheden er dømt til at betale 1.645.092,66 kroner i erstatning til Erhvervsstyrelsen. 

 

De dømte har anket dommen til frifindelse.

 

Senioranklager i NSK Anders Amorøe siger:

 

”Jeg er tilfreds med dommen, der hviler på en meget omfattende efterforskning. Hvidvask af kontanter er med til at gøre organiseret kriminalitet muligt, og svindel med erhvervsstøtte er undergravende for tilliden til systemet.”

 

Fakta om NSK

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er en landsdækkende specialenhed i politiet og anklagemyndigheden.

 

NSK håndterer de mest komplekse og alvorlige sager om økonomisk kriminalitet, organiseret kriminalitet og cyberkriminalitet. NSK har egen anklagemyndighed, der fører enhedens straffesager.

 

NSK’s efterforskning og strafforfølgning er målrettet de sager, hvor kriminaliteten gør størst skade på samfundet, og hvor indsatsen har den største effekt.

 

De komplekse sager, som NSK har ansvar for, kan være inden for eksempelvis organiseret hvidvask, organiseret skatteunddragelse, svindel, bandekriminalitet samt organiseret narkotikakriminalitet og våbensmugling.

 

NSK understøtter derudover hele dansk politi med specialiseret ekspertise inden for blandt andet kriminalteknik, it-efterforskning samt analyse- og efterretningsarbejde.

 

Der er cirka 1.200 ansatte i NSK. Enheden har hovedsæde i Ejby ved Glostrup og har derudover lokationer i Karlslunde, København, Randers, Aarhus og Fredericia samt en midlertidig lokation i Silkeborg.

 

 

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

21. juni 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

24-årig får lang fængselsstraf for smugling og amfetamin-handel

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har optrevlet et netværk bag handel med store mængder amfetamin. Alle tiltalte i sagen er nu dømt.

14. juni 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Kokain- og våbenhandel giver 14 års fængsel

En 36-årig mand fra Odder er idømt 14 års fængsel efter at have tilstået omfattende handel med kokain og våben.

11. juni 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

NSK bremser hash-netværk fra Østjylland

NSK har tirsdag anholdt fem personer, der er sigtet for indsmugling af over i alt 500 kilo hash.