Spring til hovedindhold

Forslag

Reaktionspatruljen

En reaktionspatrulje, også kendt som Romeo, er en beredskabspatrulje, hvor politifolkene har fået en særlig uddannelse målrettet at kunne handle effektivt i kritiske situationer, hvor menneskeliv er i fare, og tiden er en afgørende faktor.

Reaktionspatrulje

Reaktionspatruljeberedskabet er et nationalt koncept, som blev indført i 2014. Indførelsen skete på baggrund af den skærpede terrortrussel samt angrebet på Utøya i Norge i 2011.

Alle landets politikredse har reaktionspatruljer, der indgår i det daglige beredskab, hvor de løser almindelige beredskabsopgaver, når der ikke er brug for deres specialkompetencer. For at blive en del af reaktionspatruljen skal man være uddannet politibetjent, og så skal man gennemgå en særlig uddannelse samt en optagelsesprøve. Optagelsesprøven består af en fysisk prøve, en skydetest og en samtale.

Reaktionspatruljens specialopgaver spænder bredt. De rykker ud ved fx skudepisoder, bandekonflikter, farlige anholdelser eller andre større uforudsete hændelser. Reaktionspatruljen kan også blive sat ind ved særlige retssager, hvor der kræves bevogtning.

Reaktionspatruljen

Udstyr og uniform
Reaktionspatruljen bærer en mørkeblå uniform, som er lavet i brandhæmmende materiale. Reaktionspatruljen er udstyret med pistol, håndjern, lygte m.m som normale patruljebetjente, og har derudover også et kraftigere skydevåben.
Reaktionspatruljen bærer hjelme, der beskytter hovedet mod fx skud og fragmenter fra eksplosioner o.l.
Reaktionspatruljen bærer en skudsikker vest, som vejer omkring 10 kg. Vesten er indrettet, så der er plads til betjentens magasiner, førstehjælpsudstyr mm, og den er også udstyret med ballistiske plader, egnet til at stoppe skud og fragmenter. Nummeret på vesten er betjentens unikke markeringsnummer.
Reaktionspatruljen er udstyret med førstehjælpsudstyr. Tasken indeholder forbindinger, plastre, saks, årepresse m.m.
Reaktionspatruljen er udstyret med høreværn, der kan tilsluttes radioen, så de kan være i kontakt med indsatslederen eller andre af politiets enheder.